Ulet ndotja e ajrit, Bashkia e Tiranës nxit qytetarët të lëvizin pa makina

Bashkia e Tiranës thotë se ndotja në kryeqytet po ulet. Disa matje të bëra në javët e para të 2017-s dhe disa shifra të bëra publike nga ky institucion, tregojnë se niveli i grimcave mikroskopike që tregojnë ndotjen ka qenë më i ulet në ajër. Kryeqyteti rezulton te jetë qendra urbane më e ndotur e Shqipërisë, shkaktar kryesor të ndotjes së ajrit të saj, tej standardeve të BE-së ka automjetet. Ky përfundim del nga  matjet e bëra nga java në jave, ku ndotja e ajrit është ulur me 10 përqind. Por tregues gjatë këtyre matjeve kanë qenë fundjavat.

Vijo leximin

Print

Ja kush e shkakton ndotjen e ajrit në Tiranë, Bashkia publikon të dhënat

Ato çfarë po dëmtojnë mushkëritë e banorëve të kryeqytetit, janë grimcat që thithin çdo ditë nëpërmjet ajrit të shkaktuar nga karburanti i automjeteve që qarkullojnë në rrugët e Tiranës. Bashkia e Tiranës dhe Agjencia Kombëtare e Mjedisit kanë monitoruar ndotjen e ajrit në ditë të zakonshme me trafik, por dhe në ditët e para të janarit, ku qytetarët ishin pushim dhe vlerat e PM 10 zbresin nga 90 mikrogram për metër kub në 30 mikrogram. “Bëhet fjalë për vlerat e PM10.

Vijo leximin

Print

Ajri i pastër kur s’ka makina, matjet në ditët e pushimit dhe të ftohtit

Ato çfarë po dëmtojnë mushkëritë e banorëve të kryeqytetit, janë grimcat që thithin çdo ditë nëpërmjet ajrit të shkaktuar nga karburanti i automjeteve që qarkullojnë çdo ditë në rrugët e Tiranës. Bashkia e Tiranës ka monitoruar ndotjen e ajrit në ditë të zakonshme me trafik, por dhe në ditët e para të janarit, ku qytetarët ishin pushim dhe vlerat zbresin nga 90 mikrogram për metër kub në 30 mikrogram. “Bëhet fjalë për vlerat e PM10. Vlerat në ditë normale shkojnë edhe në 90, ndërsa në ditët e pushimit apo në ditët e ngricave këto vlera shkuan edhe në 30 mikrogram”, shprehet Diana Mile, drejtoreshë e planifikimit të politikave të mjedisit.

Vijo leximin

Print

Monitorimi i cilësisë së ajrit në Tiranë

Me stacionin e levizshëm që nga data 13.12.2016 po kryhet monitorimi i cilësisë së ajrit urban në qendër të Tiranës, stacioni është instaluar pranë godinës së Bashkisë (Shiko në foto), 5 metra nga rruga ndërmjet Bashkisë dhe Teatrit Kombetar dhe 30 metra nga sheshi Skënderbej. Monitorimi po kryhet për treguesit kryesorë të cilësisë së ajrit si PM10, NO2, SO2, O3 ,CO dhe Benzen. Për të vlerësuar situatën e ndotjes së ajrit në qendër të Tiranës të dhenat e monitoruara gjatë periudhës 13-29.12.2016 janë krahasuar me normat e cilësisë së ajrit urban.

Vijo leximin

Print

Makinat para vitit 2000, flet eksperti i Ministrisë së Transporteve: Si do bëhet kolaudimi

Automjetet janë ndotësit kryesorë të ajrit në vendin tonë; për këtë arsye është duke u diskutuar mundësia për të përmirësuar flotën e automjeteve që qarkullojnë në rrugët e Shqipërisë. Ndryshimet e reja ligjore që po diskutohen, sipas Ministrisë së Mjedisit pritet të miratohen në 2018-ën. Shkaktare të ndotjes së ajrit janë kryesisht makinat e vjetra para vitit 2000, të cilat përbëjnë mbi 60% të automjeteve në vendin tonë. Vjetërsia e makinave del në dukje edhe në të dhënat e Ministrisë së Transporteve për kontrollin teknik të mjeteve, ku rezulton se për vitin 2016 kanë ngelur në testin e shkarkimit të gazeve mbi 30 mijë automjete.

Vijo leximin

Print