Shqipëria në zonën e vendeve që importojnë vdekje nga ndotja

Vendet e pasura eksportojnë ndotjen e ajrit, e cila është e lidhur me vdekshmërinë, ndërsa importojnë mallra, shkruan ‘The Economist’… Rajoni i Europës Lindore, ku përfshihet edhe Shqipëria, ka numrin më të lartë të vdekjeve të importuara. Rajoni ka një shifër rekord prej 241 vdekjesh të importuara për një milionë banorë. Çfarë janë vdekjet e importuara? Një e treta e vdekjeve që shkaktohen nga ndotja ndodhin për shkak të transportimit të grimcave nga vendi në vend me anë të erës.

Vijo leximin

Print

Rindërtimi i sheshit Skënderbej ka rritur apo ka ulur ndotjen e ajrit?

I ftuar pak ditë më parë në emisionin Opinion të gazetarit Blendi Fevziu, Kryebashkiaku i Tiranës, Erion Veliaj foli për rindërtimin e sheshit “Skënderbej”. Ai tha se rindërtimi i këtij sheshi ka ndikuar në uljen e ndotjes së ajrit nën normën e vendosur nga BE, si dhe ka ulur edhe rritjen e trafikut në kryeqytet. Veliaj tha se Tirana trashëgoi një investim nëntokësor dhe ishte projektuar për të pasur ujë dhe shatërvanë që u përmirësua nga projekti i Brasinit. Sipas Zotit Veliaj, sheshi ishte projektuar pa aspak gjelbërim, ndërsa projekti i ri ka 50% gjelbërim.

Vijo leximin

Print

Monitorimi, sheshi “Skënderbej” ul ndotjen e ajrit në Tiranë

Cilësia e ajrit në Tiranë këto ditë ka njohur një përmirësim të ndjeshëm si pasojë e sheshit “Skënderbej”. Nga monitorimi i cilësisë së ajrit urban rezulton se vlera mesatare e monitoruar në këtë periudhë është 42.88 µg/m³, nga 40 µg/m³ që është norma vjetore e BE. Krahasuar me periudhën e monitoruar më parë konstatohet qartësisht se ka një ulje të nivelit të PM10. Ndërsa numri i ditëve që tejkalojnë normën ditore prej 50 µg/m³ në këtë stacion, është vetëm 3 ditë nga 16 ditë të monitoruar.

Vijo leximin

Print

Keqmenaxhimi në sektorin e transporteve, faktor kryesor për ndotjen e ajrit

Kushtet e jetesës së njeriut janë direkt të varur nga ekosistemi në të cilin ai jeton, kështu që ruajtja dhe mbrojtja e tij, janë tejet të nevojshme për të siguruar një cilësi jete të qëndrueshme për gjeneratat e tashme dhe të ardhme. Referuar statistikave të fundit nga Forumi Ekonomik Botëror, Shqipëria renditet si një ndër 5 vendet më të ndotura në botë, duke lënë pas vende si Kina, Bosnjë Hercegovina etj, ndërkohë që Organizata Botërore e Shëndetësisë ngre alarmin për pasojat që ka kjo ndotje në shëndet, ku raportohet se në Shqipëri për 1000 banorë çdo vit vdesin 166 persona si pasojë e kësaj ndotjeje.

Vijo leximin

Print

Dita Botërore e Mjedisit, panair informimi dhe sensibilizimi për ndotjen e ajrit në Tiranë

Shoqata Together for Life në bashkëpunim me Gazetën Shendeti zhvilluan sot më 5 qershor panairin e informimit dhe sensibilizimit të qytetarëve për situatën mjedisore në vend dhe pasojat shëndetësore që shkaktohen nga ndotja e ajrit e mjedisit. Përpos informimit, qytetarëve iu dhuruan gazeta falas, me përmbajtje të suplementeve të përgatitura nga stafi i gazetës për raportet, të dhënat më të fundit si dhe intervistat me mjekët më të njohur në fushën e shëndetësisë.

Vijo leximin

Print