Krujë, furrat e gëlqeres “sfidojnë” shtetin

Bizneset e gëlqeres në zonën e Krujës sfidojnë shtetin. Megjithëse janë zhvilluar dhjetëra aksione për mbylljen e furrave, ato vazhdojnë aktivitetin në mënyrë ilegale. Gazetarët e emisionit investigativ “Fiks Fare” vëzhguan për disa muaj situatën në Krujë, ku folën me pronarë dhe punëtorë në këto biznese, të cilët thanë se kanë paguar ryshfet që të vijojnë punën. Madje, një pronar tha se paguan 500 mijë lekë ryshfet çdo muaj në mënyrë që të vijojë të prodhojë gëlqere i qetë. Ndërkohë, mitëmarrësit janë inspektorë të Mjedisit dhe Pyjeve, si dhe punonjës policie.

Vijo leximin

Print

Shkodra, i pari qytet në vend me Plan të Lëvizjes së Qëndrueshme Urbane

Shkodra po bëhet i pari qytet në Shqipëri me Plan të Lëvizjes së Qëndrueshme Urbane, i hartuar mbi bazë të plotë të dhënash të marra direkt nga terreni sipas metodologjisë dhe standardeve evropiane. 35 vëzhgues, studentë të Fakultetit Ekonomik dhe përfaqësues të Organizatës GO2 po kryejnë matjet në terren për parkimet e qytetit të Shkodrës në kuadër të punës për hartimin e Planit të Lëvizjes së Qëndrueshme Urbane (PLQU-SUMP) të Bashkisë Shkodër. Në ditën e parë u vëzhguan parkimet në rrugët "Zogu I", "Bujar Bishanaku", "Qemal Draçini" dhe "Studenti".

Vijo leximin

Print

AKM: Ja cilësia e lëndëve djegëse në vitin 2016

Mbështetur në Udhëzimin e Përbashkët Nr. 3946, datë 10.06.2016 “Për mbledhjen dhe ruajtjen e të dhënave për cilësinë e lëndëve djegëse të lëngëta të mesme të rënda (Gas oil), lëndëve djegëse të lëngëta të rënda (Heavy Fuel Oil) dhe lëndëve djegëse të lëngëta marinë (Marine Fuel)” Agjencia Kombëtare e Mjedisit nëpërmjet informacionit të marrë nga Inspektoriati Shtetëror Teknik Industrial paraqet cilësinë e lëndëve djegëse: Në vitin 2016 janë marrë gjithësej 7471 mostra për kontroll cilësor, ose 24% më shumë se gjatë vitit 2015 nga të cilat 6164 mostra në tregun e brendshëm dhe 1307 mostra para zhdoganimit. Nga këto analizime 55 mostra kanë rezultuar jashtë standardit në:

Vijo leximin

Print

Monitorimi i cilësisë së ajrit në Tiranë

Në periudhën 14.03.2017-24.03.2017 është realizuar monitorimi i cilësisë së ajrit urban me anë të stacionit Mobile, pranë Bashkisë së qytetit Tiranë. Treguesit kryesorë të cilët janë monitoruar në këtë stacion janë: PM10, NO2, SO2, O3, CO dhe BTEX (Benzeni). Monitorimi eshtë realizuar 24 orë pa ndërprerje. Nga të dhënat e monitoruara për këtë periudhë rezulton se kemi tejkalim te vlerave të monitoruara për treguesin e PM10 dhe për NO2 të dy ndotësve që shkaktohen nga trafiku, shkarkimet e makinave dhe pluhurat.

Vijo leximin

Print

Mbyllen furrat e gëlqeres, por banorët e Krujës thonë se do i rihapin

Furrat e paligjshme të prodhimit të gëlqeres në zonën e Krujës u shkatërruan sepse ato shkaktojnë një ndotje të madhe në mjedis, duke djegur gomat e automjeteve. Por banorët e zonës e injorojnë këtë shkak dhe thonë se ato furra janë e vetme mundësi punësimi. “Gëlqeren nuk e do asnjë. Po ishim të detyruar se ishim pa punë”, thotë një banor. “I ndiznin dhe natën. Nëse do të bëjnë tym i digjnin për 5 ditë, bënin më pak tym”, shprehet një tjetër. Por në fakt përveç nivelit të lartë të ndotjes dhe dëmit në shëndetin e banorëve, kjo ishte panorama që ofronte qyteti historik për turistët që e vizitonin atë.

Vijo leximin

Print