java evropiane e levizshmerise

Shqipëria në Javën Evropiane të Lëvizshmërisë

Këtë vit Java Evropiane e Lëvizshmërisë (në datat 16-22 shtator 2016) do të organizohët nën moton “Lëvizshmëri e zgjuar, ekonomi e fortë", duke iu referuar ngushtë lidhjes midis transportit dhe ekonomisë. Përfitimet e lëvizjes së zgjuar ndihen kudo, nga publiku te sektori privat, nga shoqëria në tërësi te individi. Këtë vit, Java Evropiane e Lëvizshmërisë synon të nxisë politikanët dhe publikun të hedhin vëmendjen në një lëvizje më të zgjuar dhe të qëndrueshme si një investim për Evropën.

“Java Evropiane e Lëvizjes” në shkollat e qytetit të Shkodrës

Organizata për Lëvizje të Qëndrueshme Urbane GO2, ka nisur një fushatë ndërgjegjësuese 1 javore në kuadër të Javës Evropiane të Lëvizjes në disa shkolla të qytetit të Shkodrës. Ndalesa e parë ishte Kolegji Turk Hasan Riza Pasha ku nxënësit e kësaj shkolle u bënë pjesë të animacioneve shpjeguese për një lëvizje më të sigurtë urbane. Albert Toma, animator social shpjegon më tej ecurinë e kësaj veprimtarie. Edhe mësuesit e vlërësojnë si diçka mjaft të vlefshme marrjen e një nisme të tillë ndërgjegjësuese.

Fushata kombëtare “Java Evropiane e Lëvizshmërisë"

Ditën e djeshme Ministri i Mjedisit lançoi nismën “Java Evropiane e Lëvizshmërisë” që mbahet çdo vit në të gjithë Evropën në datat 16-22 shtator. I pranishëm në këtë në këtë lançim ishte edhe drejtuesi i projektit IBECA i financuar nga BE z. Paolo Bacca, që mbështet këtë vit fushatën kombëtare ndërgjegjësuese. Ibeca financohet nga BE, projekt i ngritur për forcimin e kapaciteteve dhe legjislacionit shqiptar për mjedisin dhe ndryshimeve klimatike.

Java Evropiane e Lëvizshmërisë në Shkodër

Organizta GO2 ka çelur këtë javë aktivitetesh në Shkodër me disa takime me nxënësit e shkollave 9-vjeçare "Dëshmorët e Prishtinës", "Mati Logoreci", "Hasan Riza Pasha" dhe "Azem Hajdari" ku është diskutuar rreth aksidenteteve dhe sigurisë rrugore, biçikletës si mjet i volitshëm transporti, të drejtave dhe sigurisë së këmbësorëve, parkimit dhe transportit publik. Gjithashtu, për më të vegjlit e lagjes Marlulaj dhe Kiras janë zhvilluar lojra edukative lidhur me lëvizjen e qëndrueshme, ndërsa çdo pasdite në qytet ofrohet kinema e hapur me filma për të njejtën temë.

Java Evropiane e Lëvizshmërisë në Vlorë

Sot në Vlorë u kurorëzua Java Evropiane e Lëvizshmërisë, mbas një jave aktivitete me qytetarët, në partneritet të ngushtë me Bashkinë e qytetit, OSHC lokale, shkollarët etj. Aktivitetet kanë pasur qëllim informimin e qytetarëve për Javën Evropiane të Lëvizshmërisë, për ndikimin në ekonominë e tyre të lëvizjes alternative, për korsite e reja që u ndërtuan nga bashkia me rastin e këtij eventi në trotuaret e bulevardit Ismail Qemali, përdorimin e tyre nga qytetarët. Të rinjtë vullnetarë vlonjatë punuan sëbashku me punonjësit e bashkisë për vendosjen e sinjalistikës së nevojshme në korsitë e reja të biçikletave.

Promovohet harta tematike e Parkut të Natyrës ”Gazi Baba” në Shkup

Në Parkun e Natyrës ”Gazi Baba” u mbajt promovimi i hartës tematike për këtë park, si pjesë e aktiviteteve të Bashkisë së Shkupit në ditën e tretë të Javës Evropiane të Lëvizshmërisë 2016. Pjesëmarrës në këtë aktivitet ishte edhe Koce Trajanovski, kryetar i Bashkisë së Shkupit, i cili deklaroi se edhe këtë vit Shkupi iu bashkangjit familjes së qyteteve evropiane të cilat e shënojnë këtë javë evropiane, përmes një numër aktivitetesh të ndryshme.

Shpallen fituesit e konkursit kombëtar në kuadër të Javës Evropiane të Lëvizshmërisë

Në muajin Shtator 2016, në kuadër të Javës Evropiane të Lëvizshmërisë, javë ku u angazhuan me aktivitete ndërgjegjësuese rreth 2200 qytete në mbarë globin Ministria e Mjedisit, me mbështetjen e projektit IBECA të financuar nga programi IPA i BE, shpalli “Konkursin Kombëtar të Pikturës” me temë :”Transport inteligjent- ekonomi e fortë”. Misioni i këtij Konkursi Kombëtar ishte rritja e ndërgjegjësimit tek të rinjtë, për mbrojtjen e Mjedisit si dhe inkurajimi për kontributin në promovimin e tij, me synim sjelljen sa më pranë qytetarëve mesazhet sensibilizuese të të rjnjve.

Sot dita botërore pa makina, aktivitete me biçikleta në Prishtinë

Çdo vit me 22 shtator, njerëzit nga gjithë bota bashkohen në rrugë dhe lagje për t’iu përkujtuar njerëzve se nuk duhet të pranojmë të bëhemi shoqëri e dominuar nga makinat. Në Kosovë, Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor planifikoi që bashkërisht, së paku për një ditë të lëmë makinat dhe të promovojmë përmirësimin e transportit publik, çiklizmit dhe ecjes. Me këtë ngjarje simbolike MMPH-ja i bëri thirrje qytetarëve, institucioneve dhe të gjithë faktorëve tjerë që kanë ndikim, në mjedisin tonë ku jetojmë dhe veprojmë, që të përdorin sa më pak makina dhe në vend të tyre të gjejnë forma alternative të qarkullimit.

Sot kulmon “Java Evropiane e Lëvizshmërisë”

Sot kulmon Java Evropiane e Lëvizshmërisë që mbahet çdo vit në të gjithë Evropën në datat 16-22 shtator. Këtë vit janë regjistruar 2406 qytete evropiane ndër të cilat edhe 14 qytete shqiptare të cilat iu përgjigjën thirrjes së Ministrit të Mjedisit z. Lefter Koka për të organizuar aktivitete ndërgjegjësuese në mbarë vendin. Kjo është përfshirja më e madhe e Shqipërisë në këtë nismë të BE-së. Java Evropiane e Lëvizshmërisë u lançua nga ministri Koka më 15 shtator 2016. Ministri Koka u bëri apel të gjithë kryebashkiakëve për të zgjedhur aktivitete ndërgjegjësuese gjatë gjithë kësaj jave.