pedonale

Francë - Parisi ndalon lëvizjen e makinave përgjatë lumit Sena

Një plan i diskutueshëm për të kthyer në pedonale rrugën përgjatë lumit Sena në qendër të Parisit është miratuar nga këshilli i qytetit. Skema historike, që është përshkruar nga kryetari i bashkisë së Parisit si “fundi i një autostrade urbane dhe rikthimi i Senës”, do të mbyllë përgjithmonë kalimin e automjeteve në bregun e djathtë të lumit. Kjo nismë është ndërmarrë për të ulur sa më shumë nivelin e ndotjes në qytet. Gjatësia e rrugës që shtrihet nga kopshtet Tuileries pranë Luvrit në tunelin e Henri IV në afërsi të Bastijës, përshkohet nga rreth 43 mijë makina në ditë, raporton Le Monde.

Sheshi “Skënderbej” pedonale në vitin 2016

Vitin e ardhshëm qytetarët e Tiranës do të kenë një tjetër pedonale. Sheshi “Skëndërbej” në qendër të kryeqytetit është parashikuar të vihet në funksion të këmbësorëve dhe atyre që pedalojnë.