shkarkime karboni

“Parisi” kushton 40 milion euro në Shqipëri! Strategji për uljen e sasisë së karbonit në 4 sektorë të ekonomisë

Ministria e Mjedisit është pajisur me një strategji dhe plan të cilët do të udhëheqin vendin drejt një ekonomie me nxjerrje më të ulëta të karbonit dhe do të adaptojë disa sektorë drejt objektivave miqësore ndaj klimës. Ekpertë nga Ministria e Mjedisit dhe Ministria e Energjisë diskutuan dokumentet e reja sot gjatë aktivitietit të prezantimit. “Strategjia e re përmbledh dhe racionalizon planet dhe strategjitë ekzistuese, duke dhënë një vlerësim gjithëpërfshirës të veprimeve të përshtatshme për klimën të planifikuara në Shqipëri, dhe që shfrytëzon sinergjitë dhe mbush hendeqet”, tha Lucia Perugini, studiuese e lartë tek CMCC, Itali dhe eksperte me projektin IBECA të financuar nga BE

Auleda prezanton modele suksesi të ekonomisë së gjelbër në Vlorë

Në datat 16-18 maj 2017 u zhvillua në Bastia, Korsikë, takimi i radhës i partnerëve të projektit PASAGE, Interreg Europe Program si dhe workshopi me temë "Sipërmarrrja dhe inovacioni social". Gjatë ditëve të takimit u prezantuan praktikat më të mira të përzgjedhura nga çdo partner mbi bazën e dy kritereve: sipërmarrje inovative që reduktojnë nivelin e CO2 në atmosferë, sipërmarrje sociale që sjellin produkte tradicionale në formë inovative dhe ndikim në "ekonominë e gjelbër".

Google tani mund të zbulojë rrugët më të ndotura duke përdorur makinat Street View

Makinat e Google Street View tani po bëjnë më shumë se të shkrepin fotografi të rrugëve 360 gradë për Google Maps. Mjetet gjithashtu mund të përdoren për të monitoruar ndotjen e ajrit. Për vitin e kaluar, Google ka përdorur dy makina të Street View për të ndjekur dhe ruajtur të dhënat për nivelet e ndotjes së ajrit nga blloku në bllok në Oakland të Kalifornisë. Duke punuar me Fondin e Mbrojtjes Mjedisore dhe shkencëtarët në Zonën e Gjirit, Google lidhi makinat me një rrjet sensor֝ësh mjedisorë të krijuar nga Aclima.

Harta globale e “pikave të nxehta” lidh sjelljen konsumatore me ndikimet mjedisore

Harta në të djathtë tregon ndryshimet e gjurmëve të CO2 në mbarë botën mes viteve 1970 dhe 2008. Pikat e nxehta me ngjyrë të kuqe ilustrojnë vendet ku shkarkimet e karbonit janë rritur, kurse me ngjyrë blu ku janë ulur. Gjurma e karbonit është ulur në vende si disa pjesë të SHBA, Mbretëri e Bashkuar dhe vende të tjera në Afrikë, Evropën Lindore, ndërkohë që pika të reja të nxehta të shkarkimeve janë shfaqur në disa qytete në SHBA, Meksikë, Evropë dhe Azi.
Harta nga Daniel Moran, NTNU

Holanda ndalon shitjet e makinave me benzinë dhe naftë

Holanda do të ndalojë shitjen e makinave me benzinë dhe naftë, për t’i ndaluar më pas tërësisht në vitin 2035. Lajmi i bujshëm përbën një zhvillim epokal në politikat për frenimin e efektit serrë, që u detyrohet ndryshimeve të klimës. Sipas mediave holandeze, ndalimi i makinave me këto lloj karburantesh mund të paraprihet nga gjoba të rënda dhe kufizim qarkullimi. Sipas “The Independent”, qeveria holandeze ka vendosur masat kundër ndotjes së ambjentit në rend të ditës në mbledhjen e parashikuar për 13 tetorin e ardhshëm.

India dhe Kina kompesojnë qëndrimin dëmtues të Donald Trump mbi ndryshimet klimatike

Pesë vite më parë, idea e Kinës ose e Indisë për të ndaluar - ose edhe ngadalësuar - përdorimin e qymyrit u konsiderua si një pengesë e pakapërcyeshme. Reduktimet në shkarkimet e karbonit nga India dhe Kina do të eklipsojnë çdo rritje në SHBA si rezultat i përpjekjeve të Donald Trump për të rritur industrinë e qymyrit, sipas një analize të re. Vëzhguesit e Aksionit ndaj Klimës (CAT) zbuluan se zhvillimet e fundit në Kinë dhe Indi, ku ka pasur një ulje të theksuar të përdorimit të qymyrit, do të reduktonin rritjen e parashikuar të shkarkimeve me rreth tri miliardë tonë krahasuar me një parashikim të bërë vetëm një vit më parë.

Kinë, mbyllet centrali i fundit me karbon në Pekin

Centrali i fundit me karbon në Pekin pezulloi punën e tij, që do të thotë se elektriciteti në metropol tani sigurohet krejtësisht nga gazi, njoftoi ditën e djeshme agjencia Hsinhua. Kryeqyteti është duke vuajtur sërish nga një ndotje shumë e rëndë e ajrit. Mbyllja e centralit termik të Huangneng u njoftua gjatë sesionin vjetor në Parlament, gjatë të cilit kryeministri kinez Li Keqiang kishte premtuar se do t’i kthejë qiellin blu kinezëve. Ndotësi i parë në botë, Kina asfiksohet gjithnjë e më shumë nga retë ndotëse toksike. Për këtë arsye ka filluar të ndërmarrë hapa seriozë në reduktimin sa më shumë të prodhimit të gazeve ndotës.

Koha për një taksë karboni

Gjatë dekadave të fundit, çmimet e naftës kanë shfaqur luhatje, duke filluar nga 10 $ deri në 140 $ për fuçi. Kjo paraqet një kërcënim për prodhuesit dhe konsumatorët në të njëjtën formë. Për politikëbërësit, megjithatë, këto luhatje paraqesin një mundësi për të avancuar objektivat e tyre kryesore globale, të reflektuara në Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm të miratuara në shtatorin e kaluar dhe në marrëveshjen klimatike të arritur në Paris në dhjetorin e kaluar. Luhatjet e fundit të çmimit të naftës, ngjajnë me modelin klasik të teorisë mikroekonomike.

Las Vegas: Rruga e parë në botë që ndriçohet nga pedalimi

Kur mendon për “energjinë e pastër”, gjëja e parë që të vjen ndër mend janë panelet diellore ose turbinat e erës. Por sikur t’ju tregojmë se vetëm veprimi i thjeshtë i ecjes mund të kriojë energji eletrike? Las Vegasi po provon se energjia kinetike është një zgjidhje reale për botën - për të reduktuar shkarkimet e karbonit të cilat po shkaktojnë ngrohjen globale – duke ndërtuar rrugën e parë në botë me ndriçim nga pedalimi.

Moskë: Rusia e gatshme t’i bashkohet masave për kufizimin e prodhimit të naftës

Presidenti rus, Vladimir Putin njoftoi sot se vendi i tij ishte i gatshëm t’i bashkohej masave për kufizimin e prodhimit të naftës për të rritur çmimin e saj. “Rusia është e gatshme për t’iu bashkuar masave për kufizimin e prodhimit të naftës”, deklaroi Putin në një fjalim gjatë Kongresit botëror të Energjisë në Stamboll. Anëtarët e Organizatës së Vendeve Prodhuese të Naftës (OPEC) ku Rusia nuk bën pjesë, ranë dakort në fund të shtatorit për të kufizuar prodhimin për rritjen e çmimit.

Ndërtesat pa shkarkime karboni

Shpërthimi i një revolucioni të katërt industrial në Evropë është qëllimi i rëndësisëshm i një raporti të ri i cili tregon se si ndërtesat mund të bëhen prodhuese energjie me zero shkarkime karboni. Një program rehabilitimi për të ulur shkarkimet e gazeve serë (GHG) nga ndërtesat në Evropë mund të krijojë miliona vende pune, mund të ofrojë shtëpi më të ngrohta, fabrika dhe zyra më komode, të ulë faturat e lëndëve djegëse në rreth 28 shtete, dhe të ulë importin e gazit rus, - shprehen kërkuesit.

Ndryshimet klimatike, SHBA nuk firmos deklaratën e G-7

Në një lëvizje të pashembullt, Shtetet e Bashkuara nuk janë përfshirë me homologët e tyre për një çështje të rëndësishme në komunikatën përfundimtare të samitit të Grupit të Shtatëshes. Në komunikatën përfundimtare, të gjitha vendet e G-7, përveç Shteteve të Bashkuara premtuan veprim për të zbutur ndryshimet klimatike. “Shtetet e Bashkuara janë në proces të rishikimit të politikave mbi ndryshimet klimatike dhe Marrëveshjes së Parisit dhe kështu që nuk janë në pozitë të bashkohen me konsensus në këtë temë”, thuhet në komunikatë.

Njerëzit janë duke gjelbëruar planetin, por pasojat janë të komplikuara

Klima e Tokës po ndryshon - në fakt, ajo gjithmonë ndryshon. Por, në kontekstin aktual të ndikimit të njeriut, shkencëtarët po përpiqen të deshifrojnë se sa i natyrshëm është ndryshimi krahasuar me nxitjen njerëzore. Një mënyrë e qartë e ndikimit njerëzor në Tokë është nëpërmjet biosistemit. Për shembull, bujqësia ndryshon biosistemin. Duke zevendësuar rritjen natyrale dhe duke mbjellë kulturat vjetore që janë korrur, ne ndryshojmë sistemin në një mënyrë që mund të ndikojë në pjesë të tjera të sistemit të Tokës.

Rritja e temperaturave globale dhe mjedisi

Veprimtarët e mjedisit druhen se presidenti i zgjedhur, Donald Trump, mund të zhbëjë shumë prej politikave të presidentit Barack Obama për pakësimin e ndotjes nga karboni. Siç na njeh edhe materiali në vazhdim, ndryshimet e klimës duket se po sjellin ndikime serioze në jetët e njerëzve në shumë pjesë të globit. Ndërsa ajri ftohtë lëviz në lindje, mbi Liqenin Miçigan ngrihen avuj. Janë pamje të janarit 2016. Sistemi atmosferik “El Nino” u ndje në mbarë botën gjatë pjesë së parë të vitit 2016 – nga moti i ftohtë tek thatësirat dhe përmbytjet.

Shkencëtarët sapo kanë zbuluar një burim të ri të madh shkarkues karboni

Ky është një lajm i keq për ambiciet e individëve në lidhje me klimën: Digat dhe rezervuarët ne i përdorim për të shfrytëzuar fuqinë e 'pastër' hidroelektrike por duket se kjo metodë shkarkon karbon, madje në sasi të mëdha. Rezervuarët e ndërtuar nga njeriu shkarkojnë gigaton të gazeve serë çdo vit. Kjo më shumë se e gjithë Kanadaja. Shkencëtarët e interesuar në përcaktimin e gjurmëve të karbonit kanë zbuluar shkarkime në rezervuarët e ndërtuar nga njeriu që në vitet 2000.

Studimi zbulon se eleminimi i mishit nga dietat tona mund të shpëtojë mjedisin

Një studim tregon se prodhimi i mishit është një nga kontribuesit kryesorë në shkarkimin e karbonit dhe mënyra se si po e konsumojmë është krejtësisht e paqëndrueshme. Për fat të mirë, shkencëtarët kanë krijuar disa alternativa për mishin përveç tofusë. Por a jemi gati të bëjmë ndryshimin e madh? “Të hash një kafshatë” ndotjeje Në studimin e parë të këtij lloji, Programi Global i Sigurisë Ushqimore i Mbretërisë së Bashkuar. dhe Programi i Shtatë Strukturor i Bashkimit Europian kanë gjetur se zëvendësimi i mishit të viçit me insektet ose pulat mund të ketë përfitime të mëdha për mjedisin në dy mënyra.

Suedia neutrale ndaj karbonit deri në vitin 2045

Shtatë nga tetë partitë parlamentare mbështesin propozimin për ulje të shpejta të shkarkimeve të karbonit, nxitur nga marrëveshja e Parisit. Suedia është duke synuar për të neutralizuar shkarkimet e gazit serrë deri në vitin 2045. Vendi skandinav do të ulë shkarkimet territoriale me të paktën 85% krahasimisht me nivelet e 1990-tës dhe do të kompensojë pjesën tjetër duke investuar në projekte të gjelbra. Ky ishte propozimi që u zbulua të martën në Komisionin Parlamentar përgjegjës për politikat mjedisore, mbështetur prej shtatë nga tetë parti gjithësej.

Tesla ikën në Kinë – Gati marrëveshja, fabrikë prodhimi në Shangai

Tesla dhe Kina janë shumë pranë një marrëveshjeje dypalëshe. Kjo marrëveshje do të spostojë disa njësi të prodhimit të makinave Tesla në Kinë. Kompania e Elon Musk kërkon kështu të reduktojë kostot e prodhimit ndërkohë që Pekini kërkon që të konfirmohet si vendi lider në teknologjinë e gjelbër. Marrëveshja do të firmoset me autoritetet e Shanghait, ku edhe do të vendoset fabrika e re. Kjo njësi do të prodhojë makinat elektrike të luksit.

  • 1
  • 2