Liqeni i Shkodres

"Liqeni i Shkodres 2016" nga Dhimitër Dhora

Tashmë është i arritshëm për lexuesit në versionin elektronik libri më i fundit i Prof. Dr. Dhimitër Dhora titulluar “Liqeni i Shkodrës 2016”. Autori prej dekadash merret me studimin e Liqenit të Shkodrës. Është autor i dy librave (2005, 2012), si dhe i botimeve të tjera shkencore, kryesisht me karakter faunistik, ekologjik, biogjeografik. Kohët e fundit studimet dhe botimet mbi Liqenin e Shkodrës janë përqendruar në njohjen e karakteristikave të tij, dhe për herë të parë të cilësive të ekosistemit, si stabilitetit, natyralitetit, fenomenit të eutrofikimit, si dhe problemeve të menaxhimit.

Kontrollohet liqeni i Shkodrës për gjuetinë e paligjshme

Administrata e Zonave të Mbrojtura ka nisur aksionet e planifikuara në goditjen e rasteve të gjuetisë së paligjshme ne territorin e liqenit te Shkodrës. Inspektorët e këtij institucioni kanë monitoruar të gjithë vijën liqenore nga Shkodra, në Malësi të Madhe e deri në kufi me Malin e Zi. Fokus i grupeve të punës ka qënë goditja e rasteve të gjuetisë së paligjshme me korent, apo largimi i mjeteve statike të vendosura në ujrat e liqenit në mënyrë të paligjshme. Edhe në ditët e ardhshme këto aksione do të vijojnë nga Administrata e Zonave të Mbrojtura me qëllim goditjen e çdo rasti gjuetie të paligjshme.

Malazezët ankohen: Peshkim i paligjshëm në ujërat tona

Goran Shkatariq, drejtor i parkut kombëtar të liqenit në Malin e Zi, thotë se peshkatarët shqiptarë guxojnë dhe shkojnë edhe në thellësi të mëdha, pavarësisht masave. “Këtë shqetësim ua kemi përcjellë me kohë autoriteteve përkatëse. Peshkatarët kalojnë edhe në thellësi të mëdha në pjesën malazeze. Nuk është një shkelje e rëndë po është një shkelje shtetërore dhe ndëshkohet me 50 euro gjobë. Unë nuk mund ta ndryshoj ligjin dhe këto janë rregullat, ndaj nuk mund të lejohet shkelja e kufirit ujor dhe për këtë duhen marrë masa”.

Peshkonte me gjenerator në Liqenin e Shkodrës, arrestohet

Policia e Shkodrës arrestoi 52-vjeçarin Ndriçim Bicakani sepse u gjet duke peshkuar në Liqenin e Shkodrës duke përdorur gjenerator. Goditja me energji elektrike është një nga mënyrat e jashtëligjshme të përdorura vazhdimisht në liqen, një mënyrë që pothuajse shkatërron faunën. Arrestimi është bërë nga policia në bashkëpunim me punonjësit e Agjensisë së Mbrojtjes së Mjedisit. Në cilësinë e provës u sekuestrua një varkë, motori i ujit dhe gjeneratori.

Planet për resort në anën malazeze të Liqenit të Shkodrës shqetësojnë eurodeputetët

Parlamentarët Europianë shprehën shqetësimin e tyre të hënën për planin e qeverisë malazeze për të miratuar një “eko-resort” në Liqenin e Shkodrës, plane që kanë çuar në protesta nga ambientalistët të cilët kanë frikë se kjo do të kërcënonte ekosistemin dhe speciet e rralla të parkut kombëtar. Pasi një grup OJQ-sh, mbështetur nga disa organizata ndërkombëtare, nisën një peticion për shpëtimin e Liqenit të Shkodrës, duke i kërkuar qeverisë moratorium të menjëhershëm të ndërtimeve të reja brenda parkut kombëtar të liqenit, disa deputetë të PE i kërkuan qeverisë në Podgoricë të ndërmarrë masa për mbrojtjen dhe konservimin e liqenit në mënyrë që të ruhen karakteristikat ekologjike të tij.

Shkodër, ndërgjegjësim publik për zonat e mbrojtura

Në kuadër të projektit Eco Nord “Ndërgjegjësim Publik për Zonat e Mbrojtura” u zhvillua javën e kaluar aktiviteti “Duaje Natyrën për vete, për të gjithë” pranë shkollës “Azem Hajdari” -shkollë pranë Livadheve. Aktiviteti ne fjalë ishte një vazhdimësi e takimit informativ te mbajtur më 28 Shkurt 2017 pranë këtij komuniteti. Qëllimi i takimit të parë ishte dhënia e informacionit dhe rritja e ndërgjegjësimit mbi Zonat e Mbrojtura duke qenë se shkolla dhe banorët e këtij komuniteti ndodhen afër Liqenit të Shkodrës (Kategori e IV, Zonë e Mbrojtur).

Ujërat e zeza ndotin liqenin e Shkodrës

Në Shkodër ujërat e zeza po ndotin liqenin. Specialistet thonë se kjo situatë po sjell dëmtim të biodiversitetit dhe kryesisht të gjallesave ujore. Ndotësit që shkarkojnë në liqenin e Shkodrës nuk janë vetëm shqiptarët ata që kontribuojnë, por edhe Mali i Zi. Bashkia e Shkodrës është e pafuqishme për rehabilitim te tyre me fondet e veta dhe pse ndotësi kryesor është ajo vetë. Përmes kolektorit kryesor ujërat shkarkohen të pa filtruara dhe të pa përpunuara. Ky kolektor është rivënë në funksion vitet e fundit, por spostimi i ujërave të zeza për shkak të ndërtimit të ByPassit nuk ka ndikoi në uljen e ndotjes.

Ujërat e zeza në liqen, i gjithë peshku preket nga anemia infektive

I gjithë peshku në Liqenin e Shkodrës rezulton të jetë prekur nga anemia infektive. Ky fakt bëhet i ditur nga shefi i shërbimit veterinar Selim Kraja, ku sipas tij kjo ka ardhur si rezultat i ndotjes së lartë nga ujërat e zeza që derdhen në liqen. Për shefin e shërbimit veterinar përhapja e kësaj sëmundje paraqitet mjaft alarmante pasi peshku i infektuar gjendet edhe në treg. Shefi I shërbimit veterinar apelon ndaj qytetarëve të tregojne kujdes në blerjen e këtij produkti pasi konsumimi i peshkut të infektuar me anemi përbën rrezik për shëndetin e tyre.