mbetjet spitalore

Administrimi i mbetjeve spitalore në “krizë”? Shëndeti dhe Mjedisi gjithashtu!

(Prezantohet letra e pozicionimit për prioritizimin e adminsitrimit të mbetjeve spitalore në vend)

Administrimi i mbetjeve spitalore është një ndër çështjet e shumta që bashkon fuqishëm shqetësimin për shëndetin e popullatës dhe rëndësinë për të mbrojtur mjedisin. Pikërisht kjo lidhje, nxiti një grup organizatash të bashkuara në rrjetin e vigjilencës mjedisore “Një sy për mjedisin!” të nisin një proces të plotë vigjilence mbi udhëtimin e mbetjeve spitalore në vendin tonë. Gjetjet u cilësuan nga mediat investigative se raportojnë për një situatë “skandal” apo “një kambanë alarmi”.

Energjia negative e plehrave spitalore

Pamjet e shiringave, serumeve, ilaçeve buzë detit, në male apo në lumenj, nuk u bëjnë përshtypje shumë vetëve. Kjo duket qartë. Nëse mbeturina të tilla Adriatiku i nxjerr i indinjuar në rërën tonë, në brigjet më të bukura, e Osumi e Semani i shpërndajnë kudo në bimësi e më tej, duket një problem që shqetëson pak vetë. Në Uznovë të Madhe gazetarët e ReportTV treguan të njëjtat pamje me ilaçe të hedhura në plehra e kudo përtokë, siç i pashë dhe fotografova dhe unë në Gjirin e Lalzit. E megjithatë asnjë reagim, veç presioneve të firmave që e kanë për detyrë t'i shkatërrojnë drejtë, për heqjen e informacionit nga media.

ISHMP ka nisur prej 1 muaji kontrollin në rang vendi për administrimin dhe trajtimin e mbetjeve spitalore

Prej disa javësh Inspektoriati Shtetëror i Mjedisit dhe Pyjeve ka nisur ushtrimin e kontrolleve rang vendi për trajtimin dhe përpunimin e mbetjeve spitalore Inspektoriati ka përfunduar kontrollin e ushtruar në Qarkun Korçë, ku ka rezultuar një situatë e rëndë dhe shkelje flagrante të detyrimeve ligjore dhe çdo norme mjedisore për menaxhimin e mbetjeve spitalore nga ana e spitalit rajonal Korçë dhe kompanisë së kontraktuar për trajtimin deri në asgjësimin e këtyre mbetjeve.

Keqadministrimi i mbetjeve spitalore, reagon Ministria e Shëndetësisë

Ministria e Shëndetësisë ka bërë të ditur ditën e djeshme në një njoftim për mediat se ka kërkuar vënien në dispozicion të një sërë informacionesh nga institucionet përgjegjëse, si ministria e Mjedisit dhe Inspektorati Shtetëror Shëndetësor, pas denoncimit në emisionin “Stop” në Tv Klan përmes pamjeve filmike të keqadministrimit të mbetjeve spitalore nga kompania e liçencuar “Euroteam”. “Më datë 10 korrik 2017, emisioni investigativ “Stop” në Tv Klan ka denoncuar përmes pamjeve filmike, keqadministrimin e mbetjeve spitalore nga kompania e licencuar “Euroteam”.

Kërcënimi nga mbetjet spitalore

Mbetjet spitalore mbeten ende nje rrezik për mjedisin. 260 institucione shëndetësore publike janë jashtë çdo kontrolli për përpunimin e mbetjeve te gjeneruara. Ministria e Mjedisit i kërkon autoriteteve shëndetësore, ndërhyrje urgjente per zgjidhjen e situatës. Përpunimi i mbetjeve spitalore sot bëhet nga 9 kompani private të licencuara enkas për këtë proces. Këtë shërbim kanë zgjedhur spitalet private, por edhe qendra spitalore “Nënë Tereza” e cila është gjeneruesi me i madh i mbetjeve.

Mbetjet spitalore asgjësohen nga shoqëri të cilësuara "fantazëm"

Mbetjet spitalore të cilat hidhen shpesh në lumenj, dëmtojnë çdo ditë shëndetin e shqiptarëve. Kompanitë private të cilat janë të licensuara, i hedhin këto mbetje në ambjente publike për shkak të kostos së lartë që ato kanë për t’u asgjësuar. Mes kompanive private të cilat janë të licensuara, ka edhe nga ato të cilat janë pezulluar nga Ministria e Mjedisit për shkak se kanë shkelur kushtet që parashikon ligji për mbetjet spitalore. Në vitin 2014 shoqëria private Euroteam është pezulluar me urdhër të Ministrit të Mjedisit Lefter Koka si dhe i është vendsour gjobë nga Inspektorati i Mjedisit.

Mbetjet spitalore hidhen në ambient nga kompanitë, rrezik për AIDS

Mbetjet spitalore të cilat duhet të asgjësohen hidhen në lumenj dhe më pas përfundojnë në det. Janë 5 kompani private të cilat janë licensuar për trajtimin e mbetjeve spitalore, por jo gjithmonë bëjnë asgjësimin e tyre. Nga një vëzhgim i “Shqiptarja.com” mbetjet e disa spitaleve në Tiranë përfundojnë në Lumin Tërkuz vetëm pak kilometra larg nga kryeqytetit por edhe në lumin Tirana. Më pas këto mbetje derdhen në lumin Ishëm, që i çon ato në detin Adriatik. E njëjta metodë përdoret nga kompanitë private edhe në spitalet e rretheve.

Mbetjet spitalore, Agasi: Certifikim mjedisor për institucionet publike

Kreu i ISHMP, Ergys Agasi i ka kërkuar Ministrisë së Shëndetësisë të alokojë fond në buxhetin e 2017 për pajisjen me certifikim mjedisor të institucioneve publike. ISHMP ka nisur fazën e dytë, atë të verifikimit për mbetjet spitalore. Nga 749 subjekte në rang vendi që gjenerojnë mbetje spitalore, mbi gjysma e tyre, rreth 450 kanë nevojë për pajisje me mbetje. Sipas Agasit në fazën e dytë të aksionit po inspektohen subjektet që merren me trajtimin e mbetjeve.

Mbetjet spitalore, ISHSH: Ja problemet që gjetëm në spitale

Në spitale nuk ka pasur një rregullore të brendshme për trajtimin dhe menaxhimin e mbetjeve spitalore. Kjo është situata që kanë hasur inspektorët e Inspektoratit Shtetëror Shëndetësor gjatë vitit të kaluar në 701 inspektimet e kryera në të gjitha spitalet e vendit sa i përket respektimit të rregullave për menaxhimin e mbetjeve spitalore.

Mbetjet spitalore

Problematikat e hasura nga inspektorët e ISHSH-së nëpër spitale përgjatë vitit të kaluar kanë qenë:

Rebelimi i Adriatikut: Na kthen në breg mbetje të frikshme

Duke parë acaret, ngricat, furtunat në vende të ndryshme të botës, kjo e dielë në Shqipëri na bëri të ndjeheshim me fat. Në mal, qytet a det, njerëzit shijuan diellin shkëlqyes dhe temperaturat e pranueshme e të këndshme të një janari të butë mesdhetar. Ishte 24 janar 2016. Njerëzit duken të kënaqur, janë të bukura fotot në rrjetet sociale ku të gjithë synojmë të marrim më të këndshmen që të mos vrasim sytë me gjëra të shëmtuara të tjerët, por shpeshherë të gjesh të bukurën mes të shëmtuarës që kemi krijuar, është shumë e vështirë me të vërtetë.

Shijak: A mund të ndërtohen incineratorët pranë banesave të fundit?!

Ndërtimi i një inceneratori për grumbullimin dhe djegien e mbetjeve dhe kafshëve në periferi të Shijakut, ka ngritur në protestë banorët e zonës, të mërkurën në datën 6 shtator 2017. Qytetarët janë banorë të lagjes "Brigada e 10 sulmuese" të cilët janë përplasur edhe fizikisht me përfaqësues të firmës private " JAMARBER GROUP " sh.p.k. Më të drejtë banorët kanë reaguar pasi janë të shqëtësuar për shëndetin e familjeve të tyre, por edhe për vetë faktin se zëri i tyre vazhdon të mos dëgjohet.

Studimi: Europa po plaket duke u shndërruar në kërcënim për shëndetin publik

Europa po plaket dhe kjo do rezultojë në një rritje të konsumit të barnave, gjë që do të çojë më tej në përqëndrime më të larta të mbetjeve farmaceutike në mjedisin ujor dhe do paraqesë kërcënime potenciale për shëndetin publik. Është ky përfundimi i një studimi të këshilltarëve të “Civity Management” administruar nga Shoqata Gjermane për Energjinë dhe Ujin. Pasiguria në lidhje me ndikimin në shëndetin e njeriut kërkon një përgjigje urgjente dhe gjithëpërfshirëse. Sidoqoftë, Komisioni Evropian tashmë është duke ndjekur veprimet e planifikuara për këtë çështje.

Tmerr në Korçë, mbetjet spitalore në kosha, gjobitet 15 mln lekë spitali

Spitali rajonal i Korçës është gjobitur me 15 milion lekë, pasi është konstatuar se mbetjet spitalore hidheshin në kontenierët e mbeturinave urbane. Siç bën të ditur edhe Inspektoriati Shtetëror i Mjedisit dhe Pyjeve, gjatë kontrollit të ushtruar për administrimin dhe trajtimin e mbetjeve spitalore është konstatuar ky fakt, që ka bërë që kompanisë së kontraktuar për përpunimin e mbetjeve ti vihet gjobë 15 milionë lekë të vjetra, ndërkohë që për administratorin e kompanisë është bërë kallëzim pranë organeve të drejtësisë.