mbetjet

'Mbetjet', largohen aktivistët e AKIP

Rreth 80 aktivistë të AKIP (Aleancës Kundër Importit të Plehrave) kanë nisur prej orës 23:00 të mbrëmjes së të mërkurës një protestë para Parlamentit të Shqipërisë për të kundërshtuar ligjin e mbetjeve, ndërsa kanë kaluar të gjithë natën aty.Ata shprehen se protesta e nisur një ditë më parë i paraprinë asaj që do të realizohet ditën e sotme para nisjes së seancës plenare të parlamentit, e cila do të jetë akoma më e madhe.Sipas tyre, sot ishte parashikuar në rendin e ditës futja në votim e dekretit të Presidentit Nishani që kërkon rishikimin e ligjit, ndërsa është hequr me qëllim në orët e fundit për të dështuar protestën.

Banorët e Lezhës: Keqmenaxhimi i mbetjeve, rrezik për shëndetin tonë

Shoqata "Together for Life" ka zhvilluar një takim me komunitetin e qytetit të Lezhës. Qëllimi i takimit ishte informimi i komunitetit për premtimet që kryetari i Bashkisë Fran Frrokaj ka bërë lidhur me problematikat mjedisore të qytetit dhe çfarë është përmirësuar gjatë 3 viteve. Gjithashtu u bë një prezantim për të drejten e informimit dhe aksesin e qytetarëve për të marrë informacion. Gjatë diskutimeve u theksua një nga problematikat mjedisore më të mprehta të qytetit të Lëzhës, keqmenaxhimi i mbetjeve dhe mos funksionimi i nismës për të ndarë mbetjet sipas koshave përkatës të vendosur nga bashkia.

Mbetjet në Kamëz, banorët në protestë, Mziu refuzon t'i takojë

Qytetarët e Kamzës dhe përfaqësues të shoqatave ambientaliste, kanë protestuar mëngjesin e kësaj të hëne përpara Bashkisë së Kamzës, kundër hedhjes së mbetjeve dhe djegies së tyre në lumin e Tërkuzës. Protestuesit kanë ndërmarrë edhe një peticion, ndërsa kanë kërkuar takim me kryebashkiakun Xhelal Mziu por ky i fundit i ka refuzuar, duke vendosur dy kushte për ta, të jenë banorë të Kamzës dhe të kenë paguar taksën e pastrimit. Ata u futën në ambientet e hollit të Bashkisë Kamëz, por janë ndaluar nga punonjës të Policisë Bashkiake.

Mbetjet, Dhoma e Tregtisë: Miratoni ligjin, ndryshe protesta

Arben Shkodra, nënkryetar i Unionit të Dhomave të Tregëtisë, ka shprehur keqardhje që rishqyrtimi i ligjit të mbetjeve është hequr nga axhenda e seancës së sotme parlamentare. “Nuk është caktuar një datë. Pas raportit të ardhur nga Komisioni Europian, çdo vonesë është e panevojshme dhe e dëmshme për procesin dhe për kauzën e mjedisit të pastër për Shqipërinë”, ka deklaruar Shkodra.

Mbetjet, shoqatat kanë propozime të reja për ligjin

Janë rreth 12 shoqata civile dhe ekspertë të cilët i japë përgjigjur kryetarit të Komisionit për Veprimtaritë Prodhuese Tregtinë dhe Mjedisin Eduard Shalsi, për të dhënë opinionet në lidhje me dekretin e Presidentit nr. 9765, për ligjin e kthyer mbrapsht për mbetjet. Pjesa më e madhe e shoqatave kërkojnë që të bëhen ndryshime në përmbajtjen e ligjit. Të tjerë kërkojnë që të shtyhet në kohë miratimi i tij.

Mbeturinat si thesar

Departamenti i Pastrimit në Nju Jork, mbledh çdo ditë mbi 12 mijë ton plehra dhe material të riciklueshëm. Dhe përmes përpjekjeve të një njeriu dhe ëndrrës së tij, Departamenti i Pastrimit ka koleksionin e vet muzeal të mbeturinave, që siç thotë ai, është kthyer në një thesar. Koleksioni tani ndodhet në një garazh të Departamentit të Pastrimit, por ndoshta një ditë do të jetë i hapur për publikun, kur të ndërtohet një muze i vërtetë i këtij Departamenti. Korrespondenti i Zërit të Amerikës, Bernard Shusman, njofton nga Nju Jorku. 

OKB paralajmëron, mbetjet toksike hidhen në vendet e varfra

Miliona telefona celularë, laptopë, tableta, lodra, kamera dixhitale dhe aparate të tjera elektronike të blera këtë Krishtlindje janë të destinuara të krijojnë një përmbytje të rrezikshme “e-mbetjesh” të cilat janë flakur ilegalisht në vendet në zhvillim. Kështu ka paralajmëruar Organizata e Kombeve të Bashkuara. Volumi global i mbetjeve elektronike pritet të rritet me 33 për qind gjatë katër viteve të ardhshme, e do të peshojë sa tetë piramida egjiptiane të mëdha, sipas matjeve të iniciativës “StEP” të Kombeve të Bashkuara, e krijuar për të përballuar rritjen e krizës së e-mbetjeve.

Zhvillohet Konferenca Kombëtare “Shërbimi i Menaxhimit të Mbetjeve: mësime dhe gjetje pas reformës territoriale dhe administrative”

Me zhvillimet e ndodhura pas Reformës Territoriale Administrative të tilla si ligji i ri mbi qeverisjen vendore, strategjia e decentralizimit, draft ligji i ri mbi financat vendore edhe sektori i menaxhimit të mbetjeve po përballet me sfidat që niveli lokal po has në arritjen e objektivave strategjik në kuadër të strategjisë kombëtare. Dldp ka qenë pjesë e diskutimeve kombëtare dhe ka kontribuar direkt në tre shtylla për zbatimin e strategjisë kombëtare në sektorin e mbetjeve, siç janë: Planifikimi, Edukimi, Burimet si dhe përmes sugjerimeve në përmirësimin e legjislacionit kombëtar. Në vazhdimësi të platformave konsultative më 15 qershor 2016,