Selenice

“Ti Raporton”, derdhja e jashtëligjshme e ujit me gaz në terren

Nëpërmjet një denoncimi të ardhur në rubrikën “Ti Raporton”, Klodian Ruci, kryeplak i fshatit Mërtiraj në Vlorë, na njofton se kompania e nxjerrjes së naftës “Transatlantik”, në mënyrë të jashtëligjshme derdh në terren ujin me gaz. Pavarësisht denoncimit në polici, askush nuk ka bërë asgjë, bën me dije zoti Ruci, madje si komunitet ata kanë bërë edhe një ankesë në datën 16 shkurt, në Bashkinë e Selenicës.

AIC Vlorë trajnon stafin e Bashkisë Selenicë mbi parimet themelore të etikës së punës

Qendra e Informacionit Aarhus Vlorë (AIC), më 30 gusht, organizoi një trajnim me zyrtarë publikë të Bashkisë Selenicë dhe Njësive Administrative të kësaj Bashkie, për të njohur dhe familjarizuar stafin e Bashkisë Selenicë me parimet themelore të etikës së punës që janë të detyrueshme për t’u zbatuar nga të gjithë zyrtarët publikë në një sistem demokratik dhe përfaqësues. Në trajnim ishin të pranishëm 18 zyrtarë publikë nga Njësitë Administrative dhe Bashkia Selenicë, kryesisht nga zyra e shërbimeve, zyra e informacionit dhe inspektorë dhe N/Kryetari i Bashkisë Selenicë, z. Neim Veshaj.

Banorët e Selenicës prej një viti e gjysmë pa ujë: S’e përdorim as për të pirë e as për të gatuar

Nga: ENRIK MEHMETI*

Banorët e Selenicës që prej një viti e gjysmë po përballen me problemet të mëdha përsa i përket ujit të pijshëm. Sipas tyre uji është i pakonsumueshëm dhe vjen ere e rënd, ndërkohë që kush e ka konsumuar është paraqitur me probleme pastro-intestinale në spital. Banorët ankohen se jo vetëm nuk përdoret për të gatuar por as për të larë pasi krijon irritimin të lëkurës. Ata shprehen se kjo situatë ka nisur që kur pompa u përmbyt vitin e kaluar duke bërë që me vendosjen e pompës së re të krijohen këto probleme.

Gorishti i rrezikuar nga nafta; Banorët: Ajri dhe uji i ndotur

Zona naftë nxjerrëse e Gorishtit në Bashkinë Selenicë prej disa vitesh është e rrezikuar nga ndotja që shkaktojnë puset e naftës. Më i prekur është fshati Mertiraj ku si pasojë e gazrave që çlirohen në ajër si dhe ujërat e ndotur që dalin nga nëntoka banorët ankohen për mosreagim si nga kompanitë, por edhe shteti. “Ky ambient që ne jetojmë është tejet i ndotur dhe çdo gjë që del nga nëntoka derdhet në lumin e Vjosës dhe më pas në det pa asnjë lloj kriteri, duke dëmtuar jo vetëm, ne, njerëzit e zonës, por tokat tona, bagetitë, deri lumin Vjosë dhe detin.

Ndotja në Shushicë, Bashkia Selenicë lejon hedhjen e mbetjeve në lumë

Ndotja e lumenjve tashmë është një problem i ditur. Shumë bashki të përballura me mungesë fondesh, lejojnë hedhjen e mbetjeve urbane dhe jo vetëm, në shtratin e lumit. Por ka dhe bashki të cilat me vetëdije të plotë hedhin vet mbetjet në lumë. Problemi më i madh qëndron në fshatra, pasi lumenjtë janë shumë afër dhe fondet janë më të pakta. Lënia në hije nga qeveria dhe mos vëmendja për fonde për krijimin e landfilleve apo impianteve të riciklimit ka sjell masakra mjedisore.

Tryezë e rrumbullakët mbi aktivizimin qytetar për qeverisjen e mirë në Bashkinë e Selenicës

Qendra e Informacionit Aarhus Vlorë, në kuadër të projektit: “Aktivizimi qytetar për qeverisjen e mirë në Bashkinë e Selenicës”, projekti i mbështetur nga IDM, organizoi dje, më datë 27 korrik, në Sallën e Mbledhjeve të Këshillit në Selenicë, një tryezë të rrumbullakët, me përfaqësues të Bashkisë Selenicë dhe të Institucioneve të tjera publike të Bashkisë Selenicë. Qëllimi i kësaj tryeze të rrumbullakët ishte diskutimi i gjetjeve të sondazhit të realizuar në Bashkinë Selenicë me banorët e të gjitha Njësive Administrative në lidhje me perceptimin e qytetarëve për ofrimin e shërbimeve publike, nivelin e korrupsionit, barazisë gjinore, mirë-qeverisjen dhe transparencën e pushtetit vendor.