valbone

“Të mbrojmë lumenjtë” reagojnë përpara Ministrisë së Energjisë dhe Industrisë

Organizatat e grupimit “Të mbrojmë lumenjtë” u bashkuan ditën e djeshme (19.12.2016) përpara Ministrisë së Energjisë dhe Industrisë për një protestë paqësore. Përfaqësuesit e organzatave shfaqën fotografi të Valbonës nga Koncert - Protesta e organizuar në datën 29.10.2016 dhe nga vendet ku po bëhen punime për ndërtimin e Hidrocentraleve. Shenjë dalluese e pjesëmarrësve ishte mbyllja e gojës në shenjë demonstrative për t'iu theksuar insititucioneve shtetërore: Ju nuk na dëgjoni, nuk na shikoni, nuk merrni parasysh komunitetin e prekur!

10 minuta emocioni!

Pas pjesëmarrjes në Koncert-Protestën në Valbonë nisur nga këngëtaret Elina Duni dhe Eda Zari, ndaj ndalimit të ndërtimit të hidrocentraleve në parkun Kombëtar të Valbonës (29.10.2016), grupimi “Të mbrojmë lumenjtë”, nuk ndalet së vijuari për vendosjen e drejtësisë në zonë. Me publikimin në media të deklaratës së Kryeministrit të Shqipërisëpër ndalimin e ndertimit të 9 hidrocentraleve në Valbonë dhe ndërtimin e 2 hidrocentraleve, grupimi ka nisur një letër kërkesë pikërisht për të marrë një informacion më të detajuar dhe më transparent rreth këtij vendimi.

11 Hidrocentrale për ta shuar Valbonën nga harta

Është një nga vendet më mahnitëse të botës, që kam pasur fatin ta shoh, t’i ndjej e t’i thith ajrin e pastër, të mbushem me frymë e t’i shijoj gjithçka të mrekullueshme që ka.’ Me këto fjalë të përzgjedhura, Larissa Olenicoff, një publiciste ruse, përshkruan Luginën e Valbonës, pas eksperiencës së saj në këtë vend. Ajo shkruan për udhëtimet e saj në të gjithë botën dhe këtë javë ka vendosur të shkruajë për këtë luginë dhe jo pa arsye. 'Çfarëdo udhëtimi të keni ndërmend të bëni, aktiv, shplodhës, romantik, reflektiv, apo edhe të gjitha bashkë nëse doni, të jeni të sigurt se nuk do të zhgënjeheni.

3 HEC-e vazhdojnë punën në Parkun Kombëtar të Valbonës

Ekskavatorët dhe punëtorët vazhdojnë të punojnë për ndërtimin e hidrocentraleve me afat përfundimi 28 shtator 2018, ndërsa syve kureshtarë u tregojnë tabelat me firmat e kryetarit të Këshillit Kombëtar të Territorit Edi Rama, Zv. Kryetares Eglantina Gjermeni dhe Ministrit të Energjisë e Industrisë Damian Gjiknuri dhe u kërkojnë të largohen. Qeveria shqiptare ka miratuar gjatë dekadës së fundit tre marrëveshje koncesionare për ndërtimin e 14 hidrocentraleve në lumin e Valbonës dhe në përrenjtë malorë që përbëjnë sistemin e tij ujëmbledhës.

Ambasadori i Austrisë: Mos ndërhyni në parqet natyrore. Nuk shkojnë HEC-et në Valbonë

Ambasadori i Austrisë në Tiranë Johann Sattler gjatë diskutimit me temë “Nxitja e turizmit dhe e Kulturës si Katalizatorë të Zhvillimit Ekonomik – Roli i konsujve të Nderit”, i rekomandoi qeverisë që të përqëndrohet tek ekoturizmi, turizmi aventurier dhe turizimi kulturor si fusha të rëndësishme dhe që duhet të subvencionohen nga shteti. Ai kërkoi nga qeveria që të mos ndërhyhet në parqet kombëtare, pasi turistët kërkojnë pastërti dhe natyrë.

Ambientalistët nga Kosova i dalin në mbrojtje Valbonës

Organizata joqeveritare “Exploring”, ka bërë të ditur se me vetë iniciativë ka shprehur pakënaqësinë për dëmtimit e lumit të Valbonës në Shqipëri. Për këtë, ata kanë organizuar një protestë, e cila, sipas një njoftimi, këtë radhë u bë në Parkun Kombëtar të Valbonës (Shqipëri). “Shkatërrimi i lumit të Valbonës përmes ndërtimit të HEC-ve është i pa pranueshëm. Mbrojtja e ambientit është obligim i çdo njërit. Në këtë organizim morën pjesë rreth 130 persona nga Prizreni, Peja, Gjakova”, thuhet në njoftimin e kësaj organizate. “Exploring” është një organizatë qeveritare nga Prizreni.

Amerikania nga Tropoja - Të Shpëtojmë Valbonën

Ajo është Amerikane. Quhet Catherine Bohne. Ishte viti 2009 kur erdhi në Shqipëri, për vetëm një javë…ose mbase dy dhe…është ende këtu. Catherine ka vendosur të jetojë në Shqipëri. Përgjithmonë. Dhe a ju shkon në mend se ku? Në pikën më veriore, në Tropojë. Ajo është tashmë një amerikane nga Tropoja. Jo vetëm ra në dashuri me shikim të parë me vendin, por edhe me njeriun që takoi në Valbonë, Alfredin. Është një histori romantike e aventurës fatlume të një gruaje që fati e çoi aty ku ajo kish ëndërruar. ‘Isha totalisht e mahnitur nga bukuria e Valbonës’ thotë ajo.

Artistët shqiptarë mblidhen në Valbonë dhe Tiranë për protestë

Dy këngëtaret shqiptare që jetojnë në Gjermani dhe Zvicër, Eda Zari dhe Elina Duni zhvilluan një konferencë të pazakontë për media të enjten më 27 tetor në Tiranë, ku njoftuan angazhimin e tyre qytetar në mbrojtje të lumit të Valbonës nga hidrocentralet dhe kundër importit të plehrave në Shqipëri krahas aktivistëve të Aleancës Kundër Importit të Plehrave dhe të banorëve të luginës së Valbonës. “Kjo është një nismë e cila kërkon të sjellë mesazhin, jo HEC-eve në Valbonë, lëre lumin të lirë dhe kundër importit të mbetjeve në Shqipëri,” tha artistja Eda Zari.

Bajram Curri, banorët në protestë kundër HEC në Luginën e Valbonës

Qindra qytetarë protestuan ditën e djeshme, në qytetin e Bajram Currit, kundër ndërtimit të 11 hidrocentraleve në lumin e Valbonës. Protestuesit i kërkuan qeverisë të mos shkatërrojë parkun kombëtar dhe lumin e Valbonës. Pasi ndërtimi i qoftë edhe një HEC-i të vetëm, do të dëmtonte në mënyrë të pariparueshme Luginën e Valbonës dhe turizmin në këtë zonë. Edhe të rinjtë e një organizate joqeveritare nga Prizreni i Kosovës, kanë shprehur pakënaqësinë për dëmtimin e lumit të Valbonës në Shqipëri. Për këtë, ata kanë organizuar një protestë, në Parkun Nacional të Valbonës.

Ditët e fundit për të ndaluar ndërtimin e hidrocentralit në Luginën e Valbonës

Që prej Marsit të vitit 2017, Parku Kombëtar i Luginës së Valbonës ështe duke u tundur nga shpërthimet, ditë e natë, teksa vazhdon ndërtimi në kuadër të projektit për hidrocentralin e Dragobisë në degën e lumit Çerem. Deri më tani, mungesa e qasjes në këtë vendndodhje, do të thoshte që askush nuk kishte një përshtypje të saktë të dëmit të gjerë të këtij investimi. Megjithatë, në prill filloi ndërtimi i hidrocentralit të dytë, i cili planifikon vendosjen e 3 kilometrave më piktoreskë dhe të virgjëra të Lumit të Valbonës në një tunel.

Duan të vrasin Valbonën!

Nga Mehmet Elezi

1. I dëgjuat lajmet? I patë te Zëri i Amerikës, i lexuat në gazetë? Mund t’i ndiqini prapë në internet. Duan të vrasin Valbonën! 

Duan të ndërtojnë njëmbëdhjetë hidrocentrale në 25 kilometër gjatësi përgjatë një lugine që vetë Roma e lashtë e Ciceronit e quajti Lugina e Mirë, Valbona. Përgjatë njërës prej perlave parajsore të Shqipërisë. Dhe të Europës. E pandotur ende.

Eda Zari dhe Elina Duni protestë me këngë kundër HEC-eve në Valbonë

Këngëtaret Eda Zari dhe Elina Duni kanë ngritur zërin kundër degradimit të perlës natyrore të Shqipërisë, lumit Valbona. Dy artistet shqiptare kanë kundërshtuar fuqishëm nismën për ndërtimin e hidrocentraleve në këtë lum. Ato kanë paralajmëruar një maratonë artistike më 29 tetor në Valbonë dhe 30 tetor në Tiranë për të kënduar siç kanë thënë kundër vendimeve të padrejta, në kundërshtim të ndërtimit të HEC-eve në lumin e Valbonës, në kundërshtim të ligjit për importin e plehrave dhe në mbrojtje të tokës, të ujit, të ajrit, e të jetës, shkruan KultPlus.

Egnatia në Tropojë, merr pjesë në koncert-protesën “Mos ma prek Valbonën

Shoqata Egnatia iu bashkua protesës së madhe të organizuar në Valbonë për mbrojtjen e lumit të bukur ku do të ndërtohen HEC-et. "Ne iu bashkuam artistëve", thotë Alketa Kopaci drejtuese e departamentit të mjedisit në organizatë, sepse është një çështje madhore dhe na takon që resurset turistike të vendit tonë t'i mbrojmë. Jemi nisur nga Librazhdi sebashku me një grup të rinjsh dhe iu bashkuam artistëve, ambientalistëve nga gjithë Shqiperia, Kosova dhe më gjerë.

Ekspertët e pavarur: Shkelje të rënda të lejeve mjedisore në HEC-et e Valbonës

Një grup ekspertësh mjedisi prej 9 personash me tituj shkencorë kanë bërë ekspertizë të pavarur nëse leja mjedisore e dhënë në vitin 2013 për ndërtimin e dy HEC-ve në Dragobi, është bazuar në argumente shkencore. Kjo ekspertizë e kohëve të fundit e dhënë nga Dr. Abdulla Diku, Prof. Dr. Anila Paparisto, Prof. Dr. Aleko Miho Dr. Ermelinda Mahmutaj, Prof. Dr. Ferdinand Bego, Prof. Dr. Lulëzim Shuka, Msc. Olsi Nika, Prof. Dr. Petrit Hoda dhe Prof. Dr. Spase Shumka arrin në përfundimin se leja mjedisore për dy hidrocentralet e kontratës së parë në Dragobi përmban shumë mangësi dhe përfundime me të meta të rënda ne studimin mjedisor.

Fondi Botëror për Natyrën: Shqipëria të braktisë planet për HEC-e në Valbonë

Thirrjes për ndihmë të banorëve të Tropojës për ndalimin e ndërtimit të HEC-eve mbi Valbonë iu përgjigj të premten edhe organizata e njohur ndërkombëtare për mbrojtjen e natyrës, Fondi Botëror për Natyrën, WWF. WWF i tha BIRN se dënon planet e qeverisë shqiptare për ndërtimin e hidrocentraleve në Parkun Kombëtar të Valbonës, ndërsa paralajmëroi se ndërhyrja në një zonë të kategorisë së mbrojtur do të shkatërronte ekosistemin.

HEC-et mbi Valbonë, Gjiknuri: Nuk do anulohen kontratat, por s’ka më të reja

Ministri i Energjisë dhe Industrisë, Damian Gjiknuri, tha në studion e “Ekopolitikë” me gazetaren Aurora Sulçe se nuk do të ketë ulje të çmimit të energjisë deri në vitin 2018. Ai tha se borxhet e sektorit të energjisë janë mbi 800 mln euro. Gjiknuri u shpreh se “furnizmi me cilësi do të jetë problem edhe për 8 vitet e ardhshme”

Gjiknuri: Energjetika u kthye në një hemorragji për buxhetin e shtetit. Detyra e parë që iu vu qeverisë është stabilizimi i këtij sektori, mbyllja e konflikteve të hapura dhe kthimi i këtij sektori që nuk gjeneronte humbje të mëdha.

HEC-et po dëmtojnë turizmin malor

Nuk ka asnjë dyshim që turizmi malor po njeh një periudhë të qëndrueshme zhvillimi gjatë tri viteve të fundit, kryesisht në Theth e Valbonë. Pjesa më e madhe e atyre që i vizitojnë këto vise janë të huajt, kryesisht gjermanë, austriakë, zviceranë epo edhe lindorë si çekë e polakë. Vizitorët e huaj janë të pasionuar pas aktiviteteve ‘outdoor’ ose ndryshe ‘jashtë shtëpie’ që kanë të bëjnë me ecjen, ngjitjen, por edhe me kulinarinë.

Hidrocentralizimi i Valbonës ose fundi i turizmit malor

Ndue Dedaj

1. Kur Valbona nuk ishte e vizitueshme, si zonë kufitare e msheftë nga publiku, hiret e saj na vinin përmes lirikave diellore të Ndoc Paplekës, Hamit Aliajt e Skënder Buçpapës, këngëve të Fatime Sokolit e Kol Susajt, reportazheve të një vargu publicistësh të spikatur të Malësisë së Gjakovës. Kurse tani që lugina e famshme u bë pronë e të gjithëve, jo vetëm e sogjetarëve dhe e barinjve, rrezikon të mos jetë më e askujt.

Investimet kundër natyrës. HEC-et mbi Valbonë, Shalsi: S’kemi informacion

“Janë dhënë leje për të ndërtuar hidrocentrale në një zonë që është lugina e Valbonës, park kombëtar, normalisht në parqet kombëtare nuk duhet të kishte HEC-e”. Kreu i Komisionit të Veprimtarive Prodhuese dhe Mjedisit, Eduard Shalsi thotë se shumica e lejeve koncensionare të dhëna pa kriter, përfshirë këtu zonat e mbrojtura siç është lugina e Valbonës, bazohen mbi leje mjedisore që nuk parashikojnë me vërtetësi impaktin mjedisor. “Kanë qenë qoka për individë të ndryshëm”, thotë Shalsi gjatë intervistës.

Jo Hidrocentraleve në Luginën e Valbonës!

Ky ishte dhe do të jetë gjatë gjithë kohës qëndrimi dhe dëshira e aktivistëve mjedisorë, banorëve të zonës dhe mbi të gjitha të gjithë qytetarëve shqiptarë e më gjerë për Parkun Kombëtar të Valbonës. Qëndrim ky, që u shpreh qartë në Koncert-Protestën që u zhvillua ditën e shtunë, datë 29 tetor 2016 në Valbonë, të inicuar nga këngëtaret Elina Duni dhe Eda Zari ndaj ndalimit të ndërtimit të hidrocentraleve në parkun Kombëtar të Valbonës.