Baba Marta

Bullgarët mirëpresin pranverën me një festë tradicionale pagane

Më 1 mars bullgarët mirëpritën pranverën me një festim tradicional pagan të quajtur “Baba Marta” (Gjyshja Mars). Në folklorin bullgar ka disa histori rreth Baba Martës, por më e njohura është ajo që e portretizon atë motër të janarit dhe shkurtit , e famshme se është me humor dhe temperatura të lëkundura, siç është i gjithë muaji mars. Për të festuar Baba Martën, njerëzit shkëmbejnë ornamente të veçanta të bërë me fije të kuqe dhe të bardhë, quajtur Martenitsa. Ndryshe nga Rumania, në Bullgari jo vetëm gratë dhe fëmijët veshin ornamente, por edhe burrat.