bjeshket e namuna

'​Financial Times' artikull për Bjeshkët e Namuna: Ecje në mal

Bukuritë e Shqipërisë janë të shumta, një vend i bekuar nga nëna natyrë, bukuri për të cilat është shkruar e shkruhet pa fund. Këtë herë, “Financial Times”, ka vënë theksin tek bukuritë e Bjeshkëve të Namuna. Martin Fletcher, shkruan se ishte pikërisht emri ai që e tërhoqi të vizitonte këtë vend që ndodhet në kufi me Shqipërinë dhe Kosovën. “Jeta baritore ka mbetur e pandryshuar pavarësisht trazirave politike që ka zgjatur me dekada dhe numrit të madh, gjithnjë e në rritje, të vizitorëve.

“Identifikimi i aktorëve dhe zhvillimi i rrjetit bashkëpunues rural për zhvillim të qëndrueshëm si dhe ngritja e vetëdijes në rajonin ndërkufitar të Bjeshkëve të Nemuna”

Aleanca e Alpeve Shqiptare mbajti takimin e parë të projektit “Identifikimi i aktorëve dhe zhvillimi i rrjetit bashkëpunues rural për zhvillim të qëndrueshëm si dhe ngritja e vetëdijes në rajonin ndërkufitar të Bjeshkëve të Nemuna”, pranë ambienteve të Shoqatës. Takimi u udhëhoq nga drejtuesi I rrjetit, Z. Petrit Imeraj. Takimi u zhvillua me pjesemarrjen e partnereve te projektit dhe perfaqesueseve te organizates SWG.

Në eksplorim të anës malazeze të Bjeshkëve të Namuna

Të njohur si “Të Namuna” në shqip dhe serbo-kroatisht, është e lehtë të kuptohet përse këto vargmale të padepërtueshme të Bjeshkëve të Nemuna (Prokletije) kanë marrë këtë emër. Majat ogurzeza, të bardha me akullnaja masive ende mbajnë mbetjet e lumenjve të mëdhenj akullnajorë. Por këtu, pas zig-zagut në Shqipërinë e veriut, Kosovë dhe verilindje të Malit të Zi, ku mund të gjendet një nga panoramat më të egra dhe më mbresëlënëse të rajonit. Unike në Ballkan, luginat e saj të sheshta janë të rrethuara nga majat e larta dhe që i ngjajnë Dolomitëve italianë, gjë që i ka dhënë një tjetër pseudonimin: Alpet shqiptare ose malazeze.

Në gjurmët e udhërrëfyesit; turistët e huaj gjallërojnë Bjeshkët e Namuna

Martin Shkafja, udhërrëfyes turistësh prej 20 vitesh rrëfen vitalizimin e Alpeve në dekadën e fundit, por edhe vështirësitë dhe të papriturat që natyra u rezervon turistëve. Pas 25 vitesh punë në gjeologji, Martin Shkafja ishte në kërkim të një profesioni të ri në mesin e viteve ’90, kur një grup turistësh francezë e pajtoi si udhërrëfyes të aventurës së tyre drejt malit të Jezercës. Njëzet vjet më vonë, ai numëron me qindra turistë të shoqëruar në rrugë të rrezikshme dhe zona të thella të Bjeshkëve të Namuna; një profesion të cilin thotë se do ta vazhdojë derisa ta lënë fuqitë.

Thethi përgatitet për festën “Dita e Bjeshkës”

Tashmë është kthyer në traditë që më 25 qershor të festohet “Dita e Bjeshkës” në Parkun Kombëtar të Thethit. Është një festë e veçantë dhe e bukur ku mblidhen në sheshin e Kishës shumë vendas, të ardhur nga rrethet dhe administratorë të pushtetit lokal dhe atij bashkiak nga qyteti i Shkodrës. Po kështu ka përfaqësues të Ministrisë së Mjedisit dhe të Zonave të Mbrojtura. Thethi më 25 qershor të çdo viti është në festë. Parku Kombëtar i Thethit shtrihet në zemër të Alpeve, ndërmjet bllokut të Bjeshkëve të Namuna në perëndim dhe bllokut të Jezercës në lindje dhe ka një sipërfaqe prej 2630 ha.