brexit

Brexit: Grupet e gjelbra apel për ruajtjen e standardeve mjedisore

Grupet mjedisore kanë nxitur kryeministren britanike për të shmangur zbutjen e legjislacionit mbi ndryshimet klimatike dhe mbrojtjen e botës së egër pas Brexit. Letra, e nënshkruar nga WWF, Greenpeace dhe të tjerë, thotë se nevojitet një veprim për të ndaluar degradimin e vazhdueshëm mjedisor. Qeveria britanike ka thënë më parë se do ta linte mjedisin në një gjendje më të mirë për brezat e ardhshëm. Por letra paraqet shqetësime se Brexit mund t’i detyrojë ministrat të shkelin premtimet e tyre.

Fruta perime për Mbretëreshën dhe britanikët – Sa mundësi ka Shqipëria?

Britania e Madhe do të përballet me vështirësi të rënda ushqimore dhe shëndetësore nëse qeveria e saj nuk arrin të lidhë Marrëveshjen e Brexit me Bashkimi Europian Autoritetet e Brukselit dhe të Londrës nuk kanë asnjë pozicion të përbashkët dhe po shkojnë drejt ndarjes radikale mes tyre. Ndarja e fortë do të vendosë tarifa të larta për mallrat e BE-së drejt Britanisë, por ofron mundësi të arta eksportesh nga vendet ende jo anëtare të plota si Shqipëria. Divorci drastik mes Britanisë së Madhe dhe Bashkimit Europian do të dëmtojë fort ushqimin dhe shëndetin e ishullorëve.

Kohё tё stuhishme pёr peshkatarёt nё Evropё

Nё kantjerin e peshkut nё Brixham pothuajse tё gjithё kanё votuar pro Brexit. Rezultati i votimeve ishte njё festё pёr peshkatarёt nё Jug tё Anglisё. Prej dekadash ata e kishin vёnё nё shёnjestёr BE-nё si armikun kryesor. Peshkatari Ian Perkines, thotw, se "ne do tё mbёshtetemi tek forcat tona dhe dikush tjetёr mund tё vendosё e jo njё grup ҁunakёsh qё janё mbledhur nё Bruksel. Peshkatarёt britanikё kanё varur shpresa tё mёdha tek Brexit. Ky ёshtё pёr ta si njё akt ҁlirimi madje edhe si njё akt hakmarrjeje. Barry Young nga shoqata e peshkatarёve Brixham Trawler Agents thotё, se "ne shpresojmё qё tё na kthehet me ndershmёri pjesa e kanalit qё me tё drejtё quhet kanali anglez."