burime

Nga e shtuna e 5 Majit, Franca do të jetë në borxh ekologjik përballë planetit

Nëse e tërë Toka do të jetonte si francezët, do të duheshin 2.9 planete për të plotësuar nevojat e njerëzve. Për herë të parë, WWF France dhe Global Print përllogaritën ditën e deficitit ekologjik në Francë. Rezulton të jetë këtë muaj, më datë 5 maj. Në nivel global, në 2017 rastisi më 4 gusht.

Qytetet shfrytëzojnë burimet e ripërtëritshme

Qytetet janë çelësi për një të ardhme me karbon të ulët. Edhe udhëheqësit në të gjithë botën tashmë po vërtetojnë që tranzicioni është i mundur. Të dhënat e CDP zbulojnë se 100 qytete në mbarë botën po ndihmojnë energjinë e tyre (të paktën 70%) me burimet e ripërtëritshme, nga Auckland në Nairobi deri në Seattle. Në tërësi, rreth 184 qytete tani kanë energji diellore në energjinë e tyre elektrike të përzier, ndërsa 189 raportojnë se ata prodhojnë energji nga era.

Shqipëria më përqindjen më të lartë të përdorimit të energjisë së pastër në Europë me 2016

Në vitin 2016 pjesa e energjisë nga burimet e rinovueshme në konsumin final bruto të energjisë arriti në 17% në Bashkimin Evropian (BE), ose sa dyfishi i sasisë në vitin 2014. Sipas krahasimit që ka bërë Eurostat, Shqipëria dhe Islanda kanë përdorimin më të lartë të energjisë së rivonueshme në Europë përkatësisht me 69.4 dhe 72.6 %, teksa në vendet e tjera ky tregues është shumë më i ulët.