çanta plastike

5 arsye pse bota ka kaq shumë mbetje

Nëse keni nevojë për pak motivim që ta shmangni përdorimin e pipëzës sa më shumë që të keni mundësi, atëherë dëgjoni këtë: shkencëtarët kanë zbuluar se edhe akulli i detit Arktik, që gjendet shumë larg qendrave metropolitane, rezulton të ketë në të përmbajtje plastike. Sipas Dr. Jeremy Wilkinson nga Studimi i Antarktikut Britanik, "mikroplastika gjendet tashmë kudo në ujërat sipërfaqësorë të oqeanit botëror. Asnjë vend nuk është imun ndaj saj"

Montreal po ndalon çantat plastike

Thojuni mirupafshim çantave plastike në Montreal sepse thasët plastikë janë ndaluar në qytet për shkak të dëmeve që i shkaktojnë mjedisit.

Parandalimi i ndotjes, nga 2 prilli qeset plastike me pagesë

Nga data 2 prill, Tirana është qyteti i parë në Shqipëri që do të nisë reduktimin e përdorimit të qeseve Plastike, duke i vënë një çmim 3 lekë për qeset e vogla dhe 5 lekë për qeset e mëdha. Duke i vlerësuar qeset plastike si ndotëse të mëdha dhe me efekte të parikuperueshme në mjedis, Kryetari i Bashkisë së Tiranës Erion Veliaj nënshkroi me përfaqësuesit e shoqatës së supermarketeve kryesore marrëveshjen për kufizimin e përdorimit të qeseve plastike dhe për zëvendësimin e tyre nga trasta.

Vendet e BE duhet të ulin në mënyrë dramatike konsumin e qeskave plastike

Duke marrë parasysh përballjen me burimet e mbetjeve, qeveritë e vendeve të Bashkimit Evropian, duhet që deri në 27 Nëntor 2016 të adaptojnë masat për të reduktuar konsumin e qeskave plastike, dhe të informojnë KE përsa i përket kësaj çështjeje. Kjo është kërkuar nga Direktiva e BE për Qeskat Plastike. Kjo detyron shtetet anëtare të arrijnë këtë duke vendosur çmim për qeset plastike, dhe/ose vendosjen e objektivave kombëtare për reduktimin. Qeveritë kombëtare mund të zgjedhin nga një numër i madh masash për të arritur objektivat e përbashkëta për të cilat është rënë dakort.