census

Censusi 2017 për shpendët dimërues

Në Rezervatin e Menaxhuar Kune-Vain në Lezhë u prezantuan rezultatet e Censusit Kombëtar për Shpendët Dimërues të Ujit në Shqipëri. Censusi i Shpendëve dimërues konfirmon edhe njëherë, efektet e shkëlqyera të Moratoriumit të Gjuetisë, si pasojë e të cilit është vërejtur një progres i dukshëm në shfaqjen dhe numrin e popullatave të llojeve të faunës së egër. Vendimi i Gjykatës Kushtetuese la në fuqi vendimin e moratoriumit. “Nuk dua t’i dekurajoj gjuetarët,por dua sot t’u them që ne jemi tashmë të hapur, të ulemi me ta për të diskutuar pikërisht këto rezultate të Censusit dhe për të hapur një dialog të ri. “

Censusi i zogjve, ekspertët numëruan gjithë shpendët

Për katër ditë radhazi nga data 11-14 janar në të gjithë Shqipërinë, sikurse edhe në botë, është kryer censusi i zogjve, i njohur ndryshe si numërimi i shpendeve ujorë. 85 profesionistë vendas e të huaj të mbikqyrur nga ekspertë ndërkombëtarë, kryen këtë proces në 22 zona në të gjithë territorin shqiptar. “Censusi kryhet gjithmonë në mes të janarit, një herë në vit.

Moratoriumi i gjuetisë më shumë hapësira për turizmin e kundrimit të zogjve

Zbatimi i moratoriumit të gjuetisë, sikundër parashikohet në projektligjin e depozituar në Kuvend që do të jetë për 5 vjet përveç rikuperimit të faunës e cila është dëmtuar rëndë do të bëjë të mundur edhe zhvillimin e një produkti të ri në sektorin e turizmit që është ai i vrojtimit të shpendëve ( birdwatching). Ekspertët e Orinthologjisë thonë se turet e para të krijuara pritet që të krijojnë kushte për zgjerimin e aktivitetit. Sipas drejtuesve të këtij turizmi rritja e numrit të efektivave të shpendëve do të sillte padyshim edhe një rritje cilësore dhe sasiore të turizmit që lidhet me këta vizitorë.

Rritet numri i tigrave për herë të parë në 100 vitet e fundit

Numri i vlerësuar i tigrave të egër në mbarë botën është rritur për herë të parë në një shekull, u shprehën ambjentalistët. Fondi Botëror për Ruajtjen e Jetës së Egër (WWF) dhe Forumi Global për Tigrat, thanë se janë numëruar rreth 3,890 tigra gjatë studimit më të fundit botëror. Në vitin 2010, bota e egër numëronte vetëm 3,200 tigra, ndërsa në vitin 1900, vetëm 100,000. Ndërkohë që shpresojmë që numri të tregojë një rritje të popullsisë, ekspertët thonë se kjo mund të tregojë thjesht një përmirësim në mbledhjen e të dhënave.