cites

A janë personazhet e famshëm shpresa për shpëtimin e specieve në rrezik?

Në përmbylljen e takimit të Cites (“Konventa për tregtinë ndërkombëtare të specieve të rrezikuara të florës dhe faunës së egër) në Johannesburg, Matt McGrath shtron pyetjen nëse personazhet e famshëm kanë një ndikim më të madh për të shpëtuar speciet në rrezik sësa trupi ndërkombëtar i cili ka si detyrë mbrojtjen e kafshëve dhe bimëve të kërcënuara me zhdukje. Fajkoi i mjerë duhet të ndihet si humbës në këtë pikë. Të shtyrë nga zhdukjet në masë të viteve ’60 dhe ’70 si pasojë e pesticideve me bazë DDT, grabitqari më i shpejtë në botë është rikthyer këto 30 vitet e fundit.

Nga korriku, BE do të ndalojë eksportin e fildishit

BE-ja është e vendosur të ndalojë eksportet e fildishit të papunuar nga 1 korriku, duke qënë se ka hasur vështirësi me trajtimin e asaj që me siguri mund të quhet një vit tjetër rekord i konfiskimeve të fildishit në të gjithë kontinentin, në vitin 2016. Evropa i shet botës, më shumë se cilido rajon tjetër, fildish të papunuar dhe të gdhendur, duke ushqyer me sa duket një oreks të pangopur për dhëmbët e elefantit në Kinë dhe Azinë Lindore. Edhe pse tregtia ndërkombëtare e fildishit është ndaluar gjerësisht që nga viti 1990, shitësit evropianë lejohen ligjërisht të eksportojnë fildish “të korrur” para asaj date, qoftë të papunuara – dhëmbë të plota, copa fildishi ose të mbetura – ose të punuara me gdhendje, lustrim ose të skalitura.

Një fitore e madhe për gjitarin më të trafikuar në botë

E gjithë tregtia e ligjshme e pangolinëve, gjitari më i trafikuar në botë, do të mbarojë së shpejti falë një marrëveshjeje për të mbrojtur disa specie të rrezikuara nga zhdukja. Vendet vendosën të forconin mbrojtjen ekzituese në Konventën për Tregtinë Ndërkombëtare të Specieve të Rrezikuara të Faunës dhe Florës (CITES), një marrëveshje globale mes qeverive për të ndjekur rregullat për monitorimin, ose ndalimin e tregtisë ndërkombëtare për speciet e kërcënuara.