Dajti

Administrata e Parkut të Dajtit, shton masat në shërbim të vizitorëve verorë

Parku Kombëtar i Dajtit më pranë kryeqytetit, shton masat për të pritur e orientuar sa më mirë vizitorët që hyjnë në këtë park. Ka ende shumë zona të Parkut Kombëtar të Dajtit, të cilat nuk i njohin as banorët e Tiranës apo Shqipërisë, aq më pak të huajt. Specialistët e AdZM-së Tiranë, vihen në dispozicion të vizitorëve që hyjnë në park me makina nëpërmjet postbllokut në hyrje të këtij parku, mund t’ju shoqërojnë në shtigjet e këtij Parku. Qendra e re e vizitorëve në këtë park, apo Shtëpiza e Ranger-s të postobllokut ku merret informacion i plot për guidën.

Bizë-Martaneshi, një zonë turistike pranë Tiranës e paeksploruar sa duhet

Biza është ndër zonat natyrore më të reja të shpallura në mbrojtje nga qeveria shqiptare në vitin 2007. Kjo zonë kufizohet ngushtë me Parkun Kombëtar të Dajtit dhe Parkun Kombëtar të Qafë Shtamës, që ndodhen më në veriperëndim, duke qenë vazhdim natyror i njëri-tjetrit. Peisazhi i mbrojtur i malit me gropa, Bizë-Martanesh, ka sipërfaqe të gjerë ku përfshihen rreth 183 km2 pyje, ripyllëzime, pyje të rrallë ose tokë me bimësi pyjore dhe pemëtore, kullota, livadhe me bimësi kullotore.

Dajti dhe Repsi i Mirditës përfshihen nga zjarri, digjen masive me pisha

Dajti dhe Repsi i Mirditës janë përfshirë ditën e djeshme nga flaket si pasojë e tempertaturave të larta. Lokalizmi i flakëve dhe vënia në kontroll e tyre është realizuar falë ndërhyrjes së kompanisë Viva Helicopter, e njoftuar nga qendra operacionale e menaxhimit të emergjencave civile. Operacioni për shuarjen e flakëve në Reps të Mirditës vijoi për rreth 2 orë. Tempertaturat e larta kanë shkaktuar zjarre në disa zona të vendit. Zona pranë teleferikut në Dajt është përfshirë nga flakë të shumta dhe për vënien nën kontroll të tyre është dashur ndërhyrja nga ajri ku është ndërhyrë, duke lokalizuar flakët dhe shuar zjarrin në pak kohë.

Gurore të paligjshme në Dajt, kompanitë masakrojnë mjedisin

Në majën e Priskës në Malin e Dajtit po kryhet një masakër mjedisore. Kompani të licencuara nga Ministria e Mjedisit në mënyrë abuzive dhe kompani fantazmë që punojnë pa leje, gërryejnë çdo ditë parkun kombëtar të Dajtit, për të nxjerrë gurë gëlqerore dhe pa u shqetësuar nga asnjë institucion shtetëror. Report TV ishte në guroret ku nxirret guri gëlqeror. Prania jonë ka shqetësuar menjëherë punonjësit e këtyre kompanive, të cilët na kanë vëzhguar gjatë gjithë kohës. Kjo masakër mjedisore mund të dallohet fare qartë edhe në “Google Maps”, ku duken zonat që janë zhveshur nga pyjet.

Kullë vrojtimi në Dajt, Veliaj: Të parandalojmë dëmet ndaj fondit pyjor

Në malin e Dajtit tashmë do të ketë një kullë vrojtimi për të parandaluar çdo dëm ndaj pyjeve dhe për të proceduar shkelësit. Kryebashkiaku Erion Veliaj ka marrë pjesë në përurimin e zyrave të Drejtorisë së Administrimit të Pyjeve dhe Kullotave, funksion i cili tashmë i ka kaluar njësive vendore. Kryebashkiaku Veliaj deklaroi se Bashkia e Tiranës, përveç mbjelljes së fidanëve të rinj, do të tregojë një kujdes të veçantë edhe për monitorimin e hapësirës së gjelbër të kryeqytetit, me qëllim ruajtjen e fondit pyjor.

Kur udhërrëfyes është SoTours

Eksplorimi i kënaqshëm i peizazhit natyror, lind nevojën për informacion të plotë për vendin që vizitohet dhe siguri maksimale përgjatë rrugëtimit. Të shtunën e fundit e shtatorit, Qendra Rajonale e Mjedisit (REC) Shqipëri, sëbashku me përfaqësues të Ambasadës Sllovake në Tiranë, nxënës të gjimnazeve “Myslim Shima”, “Asim Vokshi” dhe “Andon Zako Çajupi” në kryeqytet dhe anëtarë të Shoqata Dajti Alpino Turistik vizituam Dajtin përgjatë rrugëtimit Gurore e Vjetër-Fushë Dajt-Mali i Dajtit për të testuar në terren aplikacionin SoTours.

Ministri Koka përuron investimet në Parkun Kombëtar “Mali i Dajtit” në Ditën Europiane të Parqeve

Në Ditën Europiane të Parqeve, Ministri i Mjedisit z.Lefter Koka ishte në Parkun Kombëtar “Mali i Dajtit”.ku inauguroi disa investime të rëndësishme në zhvillimin e zonave të mbrojtura. Në ceremoninë e organizuar me këtë rast ku ishin të pranishëm edhe përfaqësues të Delegacionit Europian, Ministri Koka theksoi rëndësinë e parqeve në jetën e qytetarëve. “Në këtë Ditë Europiane të Parqeve edhe Shqipëria i konsideron parqet si një aset të cmuar jo vetëm të natyrës e të mjedisit, por edhe të ekonomisë së vendit.

Pa sinjalistikë turistike nuk ka turizëm!

Prej vitesh kemi parë bukuritë natyrore të vendit tonë të ruajtura në fotografi, fatkeqësisht si e vetmja mënyrë e sigurtë për t’i ruajtur përgjithmonë. Shumë prej këtyre fotografive janë realizuar edhe nga anëtarët e Shoqatës Dajti Alpino Turistik (SHDAT) që kanë shkelur me këmbë çdo perlë shqiptare, ku të tërhiqte vëmendjen natyra e mrekullueshme dhe e virgjër e vendit tonë, veçanërisht e maleve tona, por ajo që mungonte kudo ishte sinjalistika turistike. Efekti i "mrekullisë" ndodhi dhe akoma sot çdo herë e më shumë Shqipëria bëhet e njohur nga turistët qe shtohen vit pas viti me qëllim kryesor eksplorimin e natyrës sonë.

Parku Kombëtar i Dajtit i rrezikuar nga vizitorët e papërgjegjshëm dhe keqmenaxhimi

*Nga Prof. Aleko Miho
Shkak për këtë shkrim u bë një veprimtari pyllëzimi në një çeltirë gurishtore, diku pranë Qendrës së Informacionit të Parkut që vumë re këtë qershor gjatë praktikës me studentët e biologjisë. Kjo veprimtari ishte mbështetur financiarisht prej njërës nga subjektet e rëndësishme private të këtij Parku. Më bënë përshtypje disa mangësi, të cilat do të doja t’i ndaja me lexuesin, palët e interesuara dhe specialistët përkatës, në mënyrë që ato të mund të orientohen drejt rrugës së duhur dhe aty ku është e mundur të korigjohen, këtu dhe gjetkë.

Sinjalistikë në shtigjet e Dajtit

Nëse më parë shumë turistë të huaj apo shqiptarë që vizitonin malin e Dajtit nuk kishin shenja dalluese në rrugë në mënyrë që të orientoheshin, një projekt i mundësuar nga ambasada çeke ka markuar 100 kilometra në këtë mal. Rrugët tashmë kanë sinjalistikë se ku duhet të shkojnë turistët, cilat janë zonat e rrezikshme për ta dhe si mund të kthehen mbrapa. Shenjat dalluese në shtigje nuk mungojnë vetëm në malin më të afërt me kryeqytetin, por në të gjithë Shqipërinë. Ministrja e Zhvillimit Rajonal të Çekisë i ka dhënë një leksion autoriteteve shqiptare. “Turizmi si sektor në Shqipëri ka potencial dhe jeni ju që duhet ta bëni të mundur këtë.

Vazhdon mbjellja e pemëve në Parkun e Dajtit

Edhe këto ditë vazhdon mbjellja e pemëve në Parkun Kombëtar të Dajtit. Janë gati 18 hektarë sipërfaqe e shkatërruar nga guroret ku janë angazhuar shoqata dhe punonjës të gjelbërimit nën kujdesin e Ministrisë së Mjedisit, që vazhdojne rehabilitimin e zonave të dëmtuara. Parku i Dajtit është parku natyror më afër kryeqytetit dhe njëkohësisht më i vizituari sidomos në fundjavë. Udhëtimi drejt Dajtit realizohet me teleferik ose me mjete motorike nëpërmjet një rruge të asfaltuar dhe tepër piktoreske.