deficit ekologjik

Alarmi! Në 1 gusht mbarojnë rezervat e Tokës për vitin 2018

Që nga vitet ’70 konsumojmë më shumë se ajo që natyra është në gjendje të prodhojë. Dhe këtë vit ka ndodhur e njëjta gjë. Të mërkurën e 1 Gushtit do të jetë dita e rezervave të Tokës, dita kur popullsia e gjithë planetit ka konsumuar të gjitha burimet tokësore për 2018-n, dhe që nga 1 Gushti do të fillojmë të shfrytëzojmë Tokën mbi kapacitetet e saj. Organizata ndërkombëtare e kërkimeve “Global Footprint Network” ka llogaritur datën, kur ne kemi konsumiar të gjithë sasinë e frutave, perimeve, mishit, peshkut, ujit dhe drurit që Toka na vë në dispozicion për 365 ditët e vitit.

Efiçenca e energjisë: A është Shqipëria gati?

Dimri dhe vera në Shqipëri mund të përshkruhen fare mirë përmes personazheve të dy përrallave. Dimri: Vajza e shkrepëseve. Shumica e ndërtesa në Shqipëri nuk kanë ngrohje qendrore dhe fatura e kripur e energjisë elektrike, bën që shumë të ndihen si vajza e shkrepëses. Me një batanije leshi të hedhur sipër këmbëve i mbijetohet ditëve të ftohta të dimrit në Shqipëri, duke na bërë të përjetojmë në një farë mase personazhin e Andersenit. 

Vera: Hirushja.

Nga e shtuna e 5 Majit, Franca do të jetë në borxh ekologjik përballë planetit

Nëse e tërë Toka do të jetonte si francezët, do të duheshin 2.9 planete për të plotësuar nevojat e njerëzve. Për herë të parë, WWF France dhe Global Print përllogaritën ditën e deficitit ekologjik në Francë. Rezulton të jetë këtë muaj, më datë 5 maj. Në nivel global, në 2017 rastisi më 4 gusht.