detet

Deti i gjelbëruar

Me këmbëngulje të madhe mundohemi të shtojmë gjelbërimin në tokë, por mesa duket deti na parapriu. Sezoni turistik në Vlorë sapo ka filluar dhe turistët po çuditen nga deti i gjelbëruar që po gjejnë në plazhet e Vlorës.

Lumenj të pastër, det i pastër

Rrjeti “Ekosistemi komunikim informim mjedisor” punojnë në të gjithë Shqipërinë, për të ndërgjegjësuar komunitetet dhe bashkitë për ndotjen që vjen nga mbetjet urbane, në zonat rurale pranë lumenjve. Nga verifikimet në terren për të përditësuar aplikacionin Trash Out dhe monitorimet e pikave të reja, është konstatuar se ndotja e lumenjve nga mbetjet urbane është mjaft problematike.

Marrëveshje me Kroacinë për ndotjen detare, Klosi: Sezon më i pastër turistik

Pas takimit të tre ministrave të mjedisit pak javë më parë atij; shqiptar, kroat dhe malazez në Dubrovnik, vjen hapi i parë që konkretizon bisedimet për shmangien e ndotjes së detit Adriatik. Ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Blendi Klosi ishte i pranishëm në nënshkrimin e marrëveshjes së bashkëpunimit nga zv.kryeministrja dhe Ministrja e Europës e Punëve të Jashtme të Kroacisë, Maria Pejcinovic Buric dhe koordinatori i OKB-së në Shqipëri, Brian Williams në ambientet e MEPJ në Tiranë. Marrëveshja parashikon menaxhimin e ndotjes detare dhe bregdetare për rritjen e sigurisë në det dhe porte.

Peshqit humbin nuhatjen dhe aftësinë për të gjetur ushqim teksa ndryshimet klimatike po i kthejnë oqeanët në acid

Peshqit po humbin shqisën e nuhatjes teksa nivelet në rritje të karbonit të çliruar e kthejnë ujin ku ata jetojnë në acid. Një studim i ri ka treguar se teksa nivelet e acidit të karbonit në ujin e detit rriten, levreku humbet gjysmën e aftësisë për të nuhatur. Rritjet në nivelet e dioksidit të karbonit në atmosferë çojnë në rritjen e aciditetit të oqeaneve teksa gazi tretet në ujë – një fenomen i njohur për tretjen e mbulesave të forta të gocave të detit.

Presidentja kroate: Pastroni detin, është kusht për në BE!

Në vizitën e saj të djeshme, Presidentja e Kroacisë, Kolinda Grabar, ka theksuar se Kroacia është një nga mbështetëset më të mëdha të Shqipërisë për në Bashkimin Europian. Në fjalën e saj, ajo i kushtoi një rëndësi të madhe ndotjes mjedisore dhe ngritjen e një partneriteti midis tre vendeve të Ballkanit, Shqipërisë, Kroacisë dhe Malit të Zi.