ecovolis

Ecovolis dhe Egnatia në mbrojtje të Parkut të Shebenikut në Librazhd

Parku Kombëtar i Shebenikut që ndodhet pranë qytetit të Librazhdit është një zonë tepër e dëmtuar, gati e zhveshur nga pyjet dhe bimësia. Për këtë arsye, një grup vullnetarësh nga EcoVolis morën pjesë aty në mbjelljen e 190 fidanëve të rinj, si pisha, gështenja dhe fidanë të tjerë. Mjedisi ndikon rrënjësisht në cilësinë e jetës së qytetarëve, ndaj edhe zëvendësimi i pemëve të dëmtuara me fidanë të rinj është domosdoshmëri.

Lulishtja më e re në Tiranë, mbi tarracën e godinës së bashkisë

Lulishtja më e re në kryeqytet është ndërtuar më 19 mars mbi tarracën e godinës së Bashkisë së Tiranës. Sipas kryebashkiakut Erion Veliaj, kjo gjë u bë në mënyrë simbolike të Orës së Tokës, një nismë botërore kundër ndryshimeve klimatike që mbahet çdo 19 mars. Ndaj në bashkëpunim me “Ecovolis”, ka nisur nga godina e bashkisë zbatimi i nismës “Çatitë e gjelbra”, e cila më pas do të shtrihet në gjithë qytetin. Ndër të tjera, kryetari i bashkisë, Veliaj, ka deklaruar se ky projekt synon që t’i vijë në ndihmë gjelbërimit të qytetit.

Parku i Lurës: Shpresa ka formën e fidanit të pishës

Që një pemë e re të lindë, më parë duhet që një farë të vdesë… që erërat ta shkundin prej degëve, që toka ta presë në shtratin e saj të errët e të lagësht, e që prej saj të gjallojë një filiz. Kur duar që mbeten gjithnjë pa fytyra ia ndalojnë natyrës të ndjekë ritmin e saj të jetës duke e djegur, duke e prerë… ka nga ato duar që mbajnë fidanë dhe hapin gropa, duke mbjellë më shumë sesa një pishë, një shpresë…Janë të të gjitha moshave, vijnë nga qytete të ndryshme, nuk njihen me njëri-tjetrin dhe të përbashkët kanë vetëm një thirrje: Të gjithë për shpëtimin e Lurës!

Shpresë edhe për Lurën, mbillen 500 fidanë pishash

Ajo çfarë ka ndodhur pas viteve '90 të shekullit të kaluar në parkun natyror të Lurës, ka qenë e tmerrshme. Një masakër në prerjen e mijëra hektarëve pyje kryesisht pisha, në një sipërfaqe prej 40 mijë hektarësh. Pamjet ekskluzive të kameras se Report tv trondisin. Ambientalisti Xhemal Mato thotë se pas viteve '90 parku i Lurës u kthye në një ndërmarrje pyjore, në vend të një parku natyror. "Në Lurën e trashëguam pas viteve 90 si një nga parqet më të bukura jo të Shqipërisë por të Ballkanit, ka qenë një nga mrekullitë e gjithë kësaj zone. Jo se e them unë por e thonë shumë biologë dhe gjeograf të huaj.

Skandali Lura: Nga vjedhja tek djegia

Nje dokument i publikuar ne Ecovolis tregon se ne Lure jane hedhur nga Ministria e Mjedisit rreth 200 mije EU (Ndersa ne sherbimin pyjor Diber jane raportuar 500 mije EU ) per te mbjellur 45000. fidane , per te rregulluar rrugen dhe per te pastruar pyllin nga trungjet e leshuar qe perbejne rrezik zjarri. Por ju qytetare dhe aksionist qe moret pjese ne aksionin “Te gjithe per Luren” a pate rruge te rregualluar per ne Lure? Disa prej jush i shkaterruan makinat e tyre ne kete aksion per te mbjelle fidane ne Park. A pate 45. mije pisha te mbjella nje vit me pare ne liqenet e Lures?

Sytë sërish drejt Lurës…

Edhe këtë të shtunë aktivist dhe vullnetar iu drejtuan Lurës. Sigurisht me qëllimin fillestar, ta bëjmë Lurën parkun më të bukur në Shqipëri. Takimi dhe grupimi i “ushtrisë mjedisore Ecovolis “, u bë përball pallatit të kongreseve nga ku ishin vendosur edhe mjetet e transportit me të cilët do përshkohej itinerari Tiranë-Lurë. Nisja u bë rreth orës 6 të mëngjesit,sigurisht një orar ky i herët për një zgjim fundjave, por në ndryshim nga pjesa tjetër e qytetit, vend takimi i tyre gëlonte nga energjia dhe pozitiviteti. Ishte ai , Ened Mato, që të gjithë e kanë pagëzuar me nofkën “shpirti i skuadrës”, i cili me fjalë motivuese ringjall tek çdonjëri ndjenjën dhe dëshirën për ta dashur dhe mbrojtur natyrën dhe mjedisin.