energjia e eres

A munden burimet e rinovueshme të konkurojnë naftën me çmim të lirë?

Çmimet e naftës kanë arritur afro 50 $ për fuçi. Kjo është një rritje çmimi me pothuajse 80% që kur çmimet prekën fundin në janar të vitit 2016. Teprica e fundit e naftës është “lehtësuar” disi nga kërkesa në rritje dhe ndërprerja e procesit të prodhimit, nga zjarret në Kanada deri tek sulmet militante në Nigeri. Megjithatë, analistët nuk e shohin të afërt në kohë kthimin e çmimit të naftës në $ 100 për fuci. A do të jetë rritja e çmimit të naftës e mjaftueshme për ta bërë energjinë e ripërtëritshme përsëri konkuruese?

Danimarka theu rekordin botëror për prodhimin e energjisë së erës në vitin 2015

Vitin e kaluar, sipas të dhënave zyrtare, Danimarka ka arritur të prodhojë 42% të energjisë nga turbinat e erës, pavarësisht se dy mullinjtë e mëdhenj të erës kanë qenë të fikur. Kjo është shifra më e lartë e regjistruar botërisht në këtë sektor. Shifrat e reja në fund të vitit kanë treguar një rritje me 3% në krahasim me vitin 2014, e cila ishte në vetvete ishte rekord për gjeneratën daneze të energjisë së erës. Ministri i vendit për energjinë, shërbimet komunitare dhe klimën, Lars Kristian Lilleholt, e quajti rekordin të rëndësishme dhe tha:

Deri në 2025, kostot për energjinë diellore dhe atë të erës mund të ulen me 59%

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë së Rinovueshme (IRENA) publikoi një raport të ri duke zbuluar se rënia dramatike e kostove të energjisë së diellit dhe asaj të erës do të vazhdojë të pësojë rënie edhe në vitet e ardhshme. Ky raport tregon se deri në vitin 2025 – me një kuadër ligjor dhe rregullator të duhur – kostoja mesatare e energjisë elektrike do të bjerë me 59% për fotovoltaikët diellore (PV), 35% për energjinë e erës në det të hapur, 26% për energjinë e erës të instaluar në tokë, dhe rreth 45% për energjinë diellore të përqëndruar, krahasuar kjo me vitin 2015.

Energji nga dielli dhe era, si do ndahet dhënia e kapacitetit 50 MW mes operatorëve

Shqipëria ka vendosur në objektiv të saj rritjen e prodhimit të energjisë nga burimet e rinovueshme. Në përputhje me Planin Kombëtar të Veprimit për Burimet e Energjisë së Rinovueshme, 2015-2020, i cili për të arritur targetin e vendosur në masën 38% te konsumit total nga energjitë e rinovueshme, ka parashikuar ndërtimin e impianteve fotovoltaike dhe eolike, respektivisht me një fuqi totale të instaluar 50 MW dhe 30 MW.

Energjia nga era, Parku i Parë në Tepelenë

Rasti i parë i prodhimit të energjive të rinovueshme nga era në Shqipëri, do të jetë në Tepelenë. Janë rreth 15 milion euro që do të investohen në Tepelenë në zonën Majkoshit, duke krijuar kështu edhe mundësinë e 70 vendeve të reja pune.

IRENA, studim mbi energjinë e rinovueshme

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë së Rinovueshme (IRENA)ka hartuar një studim të detajuar në lidhje me potencialin që kanë vendet e Europës Juglindore, përfshi këtu edhe Shqipërinë sa i përket këtij sektori. Sipas llogaritjeve i gjithë rajoni llogarit një fuqi të instaluar në rreth 118 gigavat, nga e cila energjia e rinovueshme llogaritet në 36 GW në 2015-ën ku rreth 75% realizohen nga burime hidro. Shqipëria është një nga vendet që varet tërësisht nga burimet hidro, Kosova nga linjiti, ndërsa vendet e tjera kanë një prodhim miks.

Kosovë: “Air Energy” planifikon të prodhojë energji nga era

Kryeministri i Republikës së Kosovës, Ramush Haradinaj, priti në takim Sahit Vokshin dhe Ibrahim Amaneric, bashkëpronarë të “Air Energy”, firmë turko-kosovare, që ka bërë investime në prodhimin e energjisë alternative në Kikë të Kamenicës. Kryeministri Haradinaj e përgëzoi Vokshin për të arriturat e deritashme, duke u zotuar se Qeveria që e drejton ai do t’u qëndrojë afër investitorëve vendor dhe të huaj, duke krijuar një ambient sa më të volitshëm për të bërit biznes.

Park për prodhimin e energjisë nga era me kapacitet 50 MW në Devoll, 5 kompani aplikojnë në MEI

Pesë kompani shqiptare janë bashkuar në një konsorcium për të ndërtuar një park fotovoltaik ku do të prodhohet energji nga era në zonën e Devollit, përkatësisht në fushën e Maliqit. Kompanitë GAMMA SOLAR, ALFA ENERGY, BETA ENERGY, DELTA SOLAR dhe SOLARIS kanë shprehur interesin dhe kanë paraqitur aplikimin në Ministrinë e Industrisë dhe Energjetikës për ndërtimin e parkut të energjisë me erë që pritet të prodhojë 50 MW energji elektrike. Këto lloj investimesh që nuk janë koncensionare kalojnë një procedurë miratimi të veçantë që rregullohet me një vendim të posaçëm të Këshillit të Ministrave.

Rritja e fuqisë së erës do të ngadalësohet në Europë gjatë vitit 2018

Europa shtoi rreth 4.5 gigawatt (GW) të kapacitetit të energjisë së erës në gjysmën e parë të 2018, tha WindEurope ditën e enjte. WindEurope deklaroi se shifrat e reja ishin “në përputhje me pritshmëritë, por më të ulëta se e njëjta periudhë në 2017. Sektori në tokë ka shtuar më shumë se 3.3 GW në gjysmën e parë të 2018 –ës, ndërsa sektori në det të hapur ka shtuar rreth 1.12 GW. Shtimi i kapaciteteve në det të hapur u nxitën nga tregjet në Gjermani, Francë dhe Danimarkë, ndërsa shtesat në sektorin e jashtëm ishin kryesisht në Britani, Belgjikë dhe Danimarkë.

Serbia do të ndërtojë fermën eolike të katërt më të madhe në Europë – Nënshkruhet financimi prej 300 milionë eurosh

Një park eolik, i përbërë nga 57 turbina ere do të ndërtohet në Serbi, duke e shndërruar vendin në liderin rajonal të kësaj energjie të rinovueshme. Kapaciteti i instaluar do të jetë 158 MW dhe do të prodhojë 457 GWh energji elektrike në vit, të mjaftueshme për të furnizuar 113 mijë shtëpi. Për ta përfytyruar energjinë e prodhuar, mund të themi se ajo është e barabartë me 1/10 e energjisë së prodhuar nga hidrocentralet publike në vend gjatë vitit 2016. Ferma eolike e Cibuk 1 do të ngrihet 50 kilometra në verilindje të Beogradit dhe do të shtrihet në një sipërfaqe prej 37 kilometrash katrorë.

Skoci: Ndërtohet ferma e parë lundruese e erës

Ka filluar ndërtimi për fermën e parë lundruese e cila furnizohet prej erës, rreth 15 milje larg bregut të Skocisë veri-lindore. Pesë turbinat sëbashku pritet të sigurojnë 30 megavat energji - të mjaftueshme për të furnizuar 20,000 shtëpi. Një nga turbinat është aktualisht e instaluar, ndërsa pjesa tjetër pritet të instalohet deri në fund të gushtit. Leif Delp, drejtuesi i projektit prej 190 milionë funte të quajtur Hywind, tha se qëllimi ishte "të demonstronte mundësinë e realizimit të fermave të ardhshme komerciale të erës, me kosto të ulët".