era akullnajore

Akujt po shkrijnë, Toka po shkon drejt përmbytjes

Në ato kohë, temperatura në tokë ishte 1.5-2 gradë Celsius më e lartë sesa tani. Madje në disa, raste niveli i ujit ishte 7 deri në 9 metra më i ngritur sesa tani, thuhet në një shkrim që sot e transmeton Shqip. Ndërmjet viteve 1901 dhe 2010 nivelet botërore të deteve u rritën mesatarisht 0.2 metra. Përgjatë shekullit të ardhshëm ato do të vazhdojnë që të ngrihen, por deri tani kjo është një nga ato pak gjëra që shkencëtarët e kanë të sigurt që do të ndodhë. Ajo që ata e kanë të vështirë të kuptojnë është se sa shpejt do të realizohet ky proces dhe në cilin vend të botës pasojat do të duken më shumë.

Studimi: Në 2030-n Dielli shuhet dhe Toka mbulohet nga akullnajat

Nuk është fantashkencë, por rezultat i një studimi të gjatë. Në vitin 2030 dielli do të shuhet dhe planeti Tokë do të kalojë një periudhë të shkurtër akullnajore. Sipas studimit të publikuar në “National Astronomy Meeting” dhe i realizuar nga profesoresha Valentina Zarkhova, era e re akullnajore pritet të ndodhë mes viteve 2030-2040, kohë kur dielli do të shkojë e të flejë duke e reduktuar aktivitetin e tij deri në 60%, duke ulur temperaturat mesatare në Tokë. Efektet në planetin tonë do të jenë të shumta. Lumenj si Tamizi në Londër do të ngrijë, siç ka ndodhur gjatë viteve 1646-1715, fenomen që njihet me emrin “Maunder Effect”.