ferme diellore

Britani: Fermat diellore krijojnë habitate natyrore për speciet e rrezikuara

Kafshët e egra të kërcënuara duke përfshire këtu Alauda arvensis dhe Streptopelia turtur mund të përfitojnë nga skema e prezantuar për krijimin e habitateve natyrore në fermat diellore në Britani. Projekti nga shoqata e bamirësisë RSPB dhe kompania Anesco synon të përkrahë fermat diellore në të gjithë Anglinë dhe Uellsi-n. Skema do të insistojë në habitatet e humbura të cilat u zhduken nga shtimi i kulturave bujqësore të ndryshme. Nga ky projekt do të ndihmohen specie si:

Ferma në shkretëtirën Australiane kultivon perime vetëm me ujë deti dhe diell

Kjo fermë e mrekullueshme bën të mundur që vetëm nëpërmjet dritës së diellit dhe ujit të detit të lulëzojnë domate në shkretëtirë. Duke mos patur nevojën e tokës, lëndëve djegëse, ujërave nëntokësorë apo pesticideve, Sundrop Farms kultivon kultura bujqësore në një serë e cila përdor metodën e rritjes duke përdorur nutirentët e ujit, pa tokë. Kjo fermë 20 ha u hap zyrtarisht në 6 Tetor afër Port Augusta, dhe domatet e rritura në këtë fermë janë gati për tu shitur në marketet Australiane.

Marok, fillon puna për fermën diellore më të madhe në botë

Impianti i Marokut “Noor 1” është faza e parë e një grupi të madh të pasqyrave parabolike që do të zërë një sipërfaqe prej 30 km2 dhe do të sigurojë energjinë elektrike për më shumë se 1 milionë familje. Projekti 9 miliard dollarësh është pjesë e një shtytjeje për të shmangur përdorimin e lëndëve djegëse me origjinë fosile. Vendi importon 91 % të qymyrit, naftës dhe gazit, situatë kjo e pranuar me kohë që sjell shterimin e resurseve. “Sot kemi shkruar një faqe të re në historinë e klimës” tha Ministri i Mjedisit të Marokut Z. Hakima El Haite, pas hapjes zyrtare të impiantit nga Mbreti Muhamed.

Marok: Vendoset në funksion ferma diellore më e madhe në botë

Ouarzazate në Marok njihet si “skena” e famshme ku janë xhiruar suksese të mëdha të Hollivudit, si “The Mummy”, "Game of Thrones" madje edhe filmi "Lawrence i Arabisë '' por këtë javë qyteti Ouarzazate ka tërhequr vëmendje botërore për një tjetër sukses - "NOOR", ferma diellore më e madhe në botë. Mund të duket befasuese, por Maroku ka ndërtuar me sukses një impiant kolosal diellor me një kapacitet të parashikuar për 580 megavat energji. Faza e parë e projektit Noor 1 është mandatuar në maj të vitit 2013 dhe u inaugurua nga Mbreti maroken Mohammedi i VI-të.

Si po e transformojnë energjinë botërore fermat diellore gjigante të Kinës

Nëse fluturoni mbi “Datong County”, një rajon në Kinën veriore, do të shihni dy panda gjigante. Ato janë bërë nga mijëra panele diellore. Së bashku, dhe me panelet e tjera ngjitur, ato formojnë një fermë 100 megawatt që mbulon 248 hektarë. Është në të vërtetë një park diellor relativisht i vogël sipas standardeve të Kinës. “Është projektuar dhe ndërtuar si imazh i thesarit kombëtar kinez – panda gjigante”, shpjegon në një dokument Panda Green Energy, kompania që ndërtoi fermën. Kina ka më shumë kapacitet energjie diellore se çdo vend tjetër në botë, në 130 gigavatë gjigante.