Fukushima

Katastrofa e Fukushimës: Të sëmurët nga kanceri bezdisin

11 Mars 2011. Bota u trondit nga aksidenti atomik në Japoni. Rritja e numrit të kancerit të tiroideve në Fukushima e zë ngushtë qeverinë, që nuk do ta pranojë këtë realitet. Pacientët e prindërit e shqetësuar rrëfejnë. Japonezja e re duket e fortë dhe e vetësigurtë, por kur rrëfen për sëmundjen e kancerit, zëri i saj dridhet. „Mjeku më ka thënë që nuk është rrezatimi radioaktiv shkak i sëmundjes. Po ç'të jetë tjetër?" 22 vjeçarja nga Koriyama në prefekturën e Fukushimës rrëfen për vuajtjet e saj në një dokumentar amerikan të Ian Thomas Ash.

Kina e shqetësuar për radioaktivitetin në Fukushima

Kina është e shqetësuar për rrjedhjet radioaktive në Fukushima dhe i ka bërë thirrje Japonisë që të marrë përsipër përgjegjësitë e saj në lidhje me këtë problem. Gjatë konferencës së saj javore, zëdhënësja e Ministrisë kineze të Punëve të Jashtme, Hua Çunying, ka thënë se pas incidentit në centralin e energjisë bërthamore në Fukushima, Japonia nuk ka bërë asnjë deklaratë në mënyrë që ndërkombëtarët të jenë të qetë, edhe pse nga ky incident kanë kaluar 6 vite. Në këtë zonë është vënë re ndikimi i mbetjeve radioaktive te kafshët dhe mjedisi, ndërkohë që popullsia është zhvendosur.

Pamjet e Fukushimës tani edhe në Google Maps

Këtë vit shënohen pesë vjet nga tërmeti dhe cunami Tohoku, më 11 mars të 2011, që shkaktoi dhe katastrofën e Fukushimës. Google Maps ka mbledhur fotot panoramike në 360 gradë për të treguar çfarë ka ndryshuar, dhe çfarë jo, pas ngjarjes tragjike. Në këtë 5-vjetor kompania e teknologjisë ka bërë të mundur pamjet e përditësuara në 59 qytete, 9 vende dhe katër fshatra të prefekturës së Fukushimës, Ibaraki, Ivvate dhe Miyagi, të mbledhura mes qershorit 2015 dhe janarit 2016. Bëhet fjalë për përditësimin e tretë të katastrofës, që rifutet në projektet e arkivit dixhital të tërmetit të madh.

Rrezatimet e Fukushimës kanë ndotur të gjithë Oqeanin Paqësor

Rrezatimet e Fukushimës kanë ndotur të gjithë Oqeanin Paqësor Shkatërrimi bërthamor ka ndotur oqeanin më të madh në botë në këto pesë vite dhe çdo ditë derdhen pothuajse 300 ton me mbetje radioaktive. Kush ka qënë shkatërrimi më i madh bërthamor në histori? Shumica e njerëzve do të thonin shkatërrimi bërthamor i Çernobilit në Ukrainë, por ata e kanë gabim. Në 2011, një tërmet, i cili mendohet të ketë qenë një goditje pas tërmetit të Kilit në 2010, krijoi një cunam i cili shkaktoi një shkrirje në centralin bërthamor të energjisë, TEPCO në Fukushima, Japoni.