GIZ

Diskutohet në Tiranë mbrojtja e biodiversitetit në liqenet Prespë, Ohër dhe Shkodër

Shoqëria Gjermane për Bashkëpunimin Ndërkombëtar, GIZ shpk (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit, GIZ GmbH) prej vitit 2012 ka zbatuar projektin për “Ruajtjen dhe shfrytëzimin e qëndrueshëm të biodiversitetit në liqenet e Prespës, Ohrit dhe atë të Shkodrës”, CSBL, me iniciativa, procese dhe projekte të vendeve kufitare që kanë të bëjnë me menaxhimin e ujrave dhe burimeve natyrore. Në takimin teknik që zhvilloi punimet sot në Tiranë me specialistë dhe përfaqesues të institucioneve të linjës, u nënvizua fakti se, këto liqene ndahen mes shteteve fqinje, Shqipërisë, Malit të Zi dhe Maqedonisë duke përfaqësuar një pjesë unike dhe mjaft të spikatur të trashëgimisë natyrore të Evropës.

Dita Ndėrkombėtare e Biodiversitetit Smajli: 2 mln € investime nė Alpe

Dy milionë euro ėshtė fondi qė GIZ po investon nė ruajtjen e agro-biodiversitetit nė zonėn e Alpeve, ku ka kėrkuar edhe zhvillimin e turizmit. Kjo deklaratė u bė nga Shpresa Smajli nė Ditėn Ndėrkombėtare tė Biodiversitetit. “Aktiviteti i sotėm, ka pėr qėllim promovimin e ditės ndėrkombėtare tė bio- divesitetit. Kombet e Bashkuara kanė shpallur kėtė vit, si viti i qėndrueshėm pėr zhvillim. Ideja e kėsaj ekspozite ėshtė tė ndėrgjegjėsojmė turistėt vendas pėr bukuritė dhe vlerat qė mbartin zonat tona turistike.

Komunteti i kthyer nga migracioni dhe angazhimi në pastrimin e kanaleve kulluese në qarkun e Shkodrës

Projekti i GIZ "Përshtatja Ndaj Ndryshimeve Klimatike Në Menaxhimin E Rrezikut Nga Përmbytjet Në Ballkanin Perëndimor", në bashkëpunim me Agjencinë Rajonale për Zhvillim Nr.1, krijoi një mundësi pune për komunitetin e kthyer nga migracioni në rajon. Në situatë shumë të vështirë pune dhe mundësish për këta njerëz, nje projekt tre mujor u ofrua për pastrimin e kanaleve të kullimit të nivelit të dytë në rajon, dhe po rezulton si një dritë jeshile për vazhdimësinë e jetës së tyre në të ardhmen.

Mbrojtja e biodiversitetit në Evropën juglindore, Shqipëria pjesë e projektit

Ministria e Mjedisit dhe AKZM, tashmë janë pjesë e një projekti të madh për mbrojtjen e biodiversitetit në Evropën juglindore. Projekti “Open Regional Fund” u lançua në Beograd nga data 4-5 shkurt 2016. Ky projekt financohet nga Ministria Federale Gjermane e Ekonomisë dhe Zhvillimit, dhe zbatohet në nivel rajonal nga GIZ. Projekti synon rritjen e bashkëpunimit midis grupeve të interesit në Evropën juglindore me qëllim zbatimin e Strategjisë për Biodiversitetin të Bashkimit Evropian 2020.

Përmbytjet, GIZ mbështet pajisjen me mjete logjistike të Emergjencave Civile Shkodër

Nga dita e sotme, punonjësit e departamentit të Emergjencave Civile në Bashkinë e Shkodrës do të jenë të mirëpajisur për të përballuar situatat e emergjencave civile të krijuara nga përmbytjet. Pjesë e basenit të lumit Drin, zona e Shkodrës dhe nën-Shkodrës janë prekur në mënyrë të vazhdueshme nga përmbytjet gjatë viteve të fundit duke shkaktuar dëme të konsiderueshme ekonomike dhe sociale te banorët. Në këto situata, punonjësit e emergjencave civile shpesh kanë hasur vështirësi në kryerjen e detyrës së tyre për shkak të mungesës së mjeteve të përshtatshme logjistike.

Projekti i GIZ për zhvillimin e turizmit në veri, hyn në fazën e dytë

Projekti “Ruajtja e Agro-biodiversitetit në zonat rurale të Shqipërisë” financuar nga Ministria gjermane për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim dhe zbatuar nga Shoqëria Gjermane për Bashkëpunim Ndërkombëtar (GIZ) në Shqipëri, ka nisur tashmë fazën e dytë. Programi, për njerëzit dhe natyrën, synon kthimin e veriut të vendit në një destinacion turistik përmes promovimit të biodiversitetit dhe shfrytëzimit të pasurive natyrore. Ralf Peveling, drejtor i programit, thotë se Ministria e Mjedisit në bashkëpunim me GIZ i kanë kushtuar vëmendje të veçantë mbrojtjes së natyrës dhe biodiversitetit në zonën e Alpeve, kombinuar me përdorimin e qëndrueshëm të burimeve dhe përmirësimin e ekonomisë së banorëve lokale.

Shqipëria turistike në “skanerin” e gazetarëve gjermanë

Një grup gazetarësh dhe tur operatorësh nga Gjermania kanë mbërritur në Shqipëri në kuadër të një “Turi Familjarizues” për të promovuar turizmin shqiptar. Gazetarët gjerman së bashku me drejtuesit e disa agjencive turistike do të qëndrojnë në vendin tonë nga data 4 qershor deri më 16 qershor. Turi nisi me një vizitë në Liqenin e Fierzës, Parkun Kombëtar Nikaj Mërtur, një shëtitje në qytetin e Kukësit dhe më pas vizita në qytetin e Prizrenit. Gjatë ditëve të tjera të qëndrimit ata do të kenë mundësinë të vijojnë itinerarin në jug të Shqipërisë për të parë nga afër potencialin që ofron bregdeti.

Takimi i parë i grupit teknik të punës & trajnimi për Vlerësimin Paraprak të Rrezikut nga Përmbytjet

GIZ nëpërmjet projektit "Përshtatja me Ndryshimet Klimatike në Menaxhimin Ndërkufitar të Rrezikut nga Përmbytjet në Ballkanin Perëndimor” financuar nga Ministria Federale Gjermane për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (BMZ), mbështet vendet e rajonit në fushën e menaxhimit të rrezikut nga përmbytjet. Ky projekt kontribuon në përmirësimin e kapaciteteve teknike të vendeve breglumore për kryerjen e Vlerësimit Ndërkufitar Paraprak të Rrezikut nga Përmbytjet (PFRA) dhe mbështet zhvillimin e masave dhe instrumentave ndërkufitare për menaxhimin e këtij rreziku.