gjirafa

Filmohen për herë të parë gjirafat e bardha

Dy gjirafa të rralla të bardha, nënë e fëmijë, janë parë në Kenia dhe janë filmuar për herë të parë. Gjirafat unike vuajnë nga një kusht i rrallë gjenetik i quajtur Leucism, i cili parandalon pigmentin në qelizat e lëkurës dhe rezultati është e bardha. Ndryshe nga albinizmi, ku ka thjesht mungesë melanine, leucism është një kusht që shkaktohet nga reduktimi në tipe të shumëfishta të pigmentit. Gjirafat janë filmuar në Ishqabini Hirola Conservacy në kontenë Garissa të Kenias. Më herët në qershor, Hirola Conservation Programme tha në një blog se kafshët u raportuan fillimisht nga banorët e zonës.

Gjirafat duhet të listohen si specie në rrezik zhdukje, popullata bie me 40%

Gjirafat duhet të listohen zyrtarisht si në rrezik zhdukjeje në mënyrë që të ruajnë numrat e tyre tkurrës, kjo sipas konservatorëve, pas paralajmërimit se kafshët po përballen me “zhdukje të heshtur”. Numri i gjirafave në Afrikën subsahariane është ulur me rreth 40 përqind që prej mesit të viteve ’80 dhe grupet mjedisore tani duan që këto krijesa të marrin mbrojtje të veçantë, duke përfshirë mbrojtje nga Agjencia me influencë e Shteteve të Bashkuara për Peshqit dhe Kafshët e Egra. Sipas Bashkimit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës, vetëm 97,500 gjirafa të egra mbeten ende, duke shtyrë popullësinë e tyre nën shifrës së asaj të elefantit afrikan.

Gjirafat po zhduken pa shumë zhurmë

Rënia dramatike e popullatës së gjirafave përgjatë 30 viteve të fundit ka bërë që gjallesat më të gjata të botës të klasifikohen si “drejt zhdukjes”. Numri i tyre ka rënë nga 155 mijë në vitin 1985, derinë 97 mijë të tilla në 2015-n, sipas Unionit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN). Numri i këtyre gjallesave ka rënë për shkak të humbjes së habitateve, gjuetisë pa kriter dhe trazirave civile në shumë pjesë të Afrikës. Ndërkohë, popullata të tjera më në jug të kontinentit afrikan duket se po shënojnë rritje.