Gjirokaster

Zbatimi i Moratoriumeve të Pyjeve dhe Gjuetisë monitorohet në tri bashki të Qarkut Gjirokastër

Federata Rajonale e Përdoruesve të Pyjeve Kullotave Komunale Gjirokastër (FRPPK) në periudhën 10 mujore të vitit nëntor 2016- shtator 2017, ka kryer monitorimin e zbatimit të Moratoriumeve të Pyjeve dhe Gjuetisë; në tre Bashki respektivisht: Gjirokastër; Libohovë; Dropull. Kjo veprimtari u zhvillua në kuadrin e Projekti “ACHIEVE”, të financuar nga Bashkimi Evropian dhe zbatuar nga Qendra Rajonale e Mjedisit (REC) Shqipëri. Më datë 5.10.2017 u zhvillua seminari përmbyllës i këtij projekti ku dolën rezultatet dhe disa rekomandime për të ardhmen.

A ka strategji? Gjirokastra po shembet

Dorëzohen edhe vetë monumentet. Pak ditë më parë, DRKK Gjirokastër, që kujdeset për to, ka deklaruar se 20 banesa rezultojnë në fillim të vitit 2016, në rrezik shembjeje, përveç atyre që janë shembur ndërkohë. Duket se rrënimet në këtë qytet nuk do mbarojnë, derisa muzeu të mbetet veçse një “kufomë” e lagjes së dikurshme. Mediat po japin raportime të shpeshta të dëmeve, ndërsa sensibilizon mbi këtë situatë, Forumi për Mbrojtjen e Trashëgimisë, shprehet se Gjirokastra është në limitet e emergjencës. Çfarë po ndodh në Gjirokastër?

Dëmtimi i pyjeve, banorët e Zagorisë: U pre pylli i ri

Në krahinën e Zagorisë, një njësi administrative malore nën varësinë e bashkisë së Libohovës janë regjistruar dëmtime të mëdha në pyje, që specialistët i vlerësojnë si masakra mjedisore. Sipas banorëve të Zagorisë vitin e kaluar bashkia e Libohovës lejoi shkeljen e një kontrate nga një kompani lokale e kontraktuar prej saj. Kompania ndryshoi në mënyrë të paligjshme parcelën e përcaktuar për prerje duke shkatërruar kështu një pyll të ri. Ata kërkojnë vlerësimin e dëmeve para se të lidhet një kontratë e re për prerjen e pyllit mbi fshatin Topovë.

Dita Botërore e Shpendëve Shtegtues, PPNEA fushatë informimi në të gjithë vendin

10 Maji është një ditë e veçantë kushtuar shpendëve shtegtues, por që në fakt ka si qëllim të na vetëdijësojë ne, njerëzit për ruajtjen dhe mbrojtjen e shpendëve shtegtues dhe habitatit të tyre. Në kuadër të kësaj dite, PPNEA organizoi disa aktivitete edukuese paralele, të shpërndara në disa rajone të vendit, në Tiranë, Sarandë, Gjirokastër dhe Vlorë. Dita e shpendëve shtegtues nisi në shkollën “Gustav Majer”, Tiranë, në një nga klasat më shëmbullore të shkollës.

Dita e kujtesës, veprimit dhe ndërgjegjësimit për pyjet

Në kuadër të 21 Marsit, Ditës Ndërkombëtare të Pyjeve, Federata Rajonale e Pyjeve Gjirokastër zhvilloi sot aktivitetin për monitorimin e Moratoriumeve të Pyjeve dhe Gjuetisë në Njesitë Administrative Cepo dhe Picar. Kryetarët e fshatrave të zonës, Administratorët e Nj.A. dhe anëtarë të Shoqatave të PPK diskutuan për mbrojtjen e pasurisë pyjore dhe faunës së egër në zonën e tyre, për sensibilizimin e komunitetit për mbrojtjen dhe shtimin e kësaj pasurie kombëtare.

Gjelbërimi në Gjirokastër, po punohet për sipërfaqe të reja

Hamit Asllani është një ndër kopështarët më të vjetër në Gjirokastër. Punën e ka nisur 30 vjet më parë, duke mësuar prej atyre që krijuan lulishtet e para në qytet. Periudha më e vështirë që ai mban mend është viti 1997, kur shkatërrimi nuk kurseu asgjë. “Ky zanat nuk ka të sosur. Do të shoh në televizor dhe në udhëtime për gjëra të ndryshme se çfarë mund të bëjmë. Viti ‘97 ka qenë i vështirë, si për ne edhe për të tjerët. Neve kishim një pozicion që edhe sikur t’i thoshim dikujt mos e prek këtë lule, merrnim një tjetër përgjigje asokohe”, tregon Asllani.

Gjirokastër, çertifikohen 22 guida turistike

22 të rinj nga i gjithë qarku i Gjirokastrës u çertifikuan së fundi prej Drejtorisë së Formimit Profesional në drejtimin “guidë turistike”. Ata, sipas profesor Vladimir Qirjaqit, kanë marrë njohuri bazë nga një program i miratuar nga Ministria e Kulturës. Materiali jep të dhëna bazë me interes turistik mbi historinë, arkeologjinë, zhvillimin ekonomik, kulturor dhe etnografik të territoreve të Gjjrokastrës, Tepelenës e Përmetit.

Gjirokastër, fshati Valare i zaptuar nga plehrat

Edhe pse vetëm 5 km larg qytetit të Gjirokastrës, fshati Valare, pjesë e njësisë administrative të Lunxhërisë jeton mes papastërtive të mbetjeve urbane dhe bagëtive që kanë pushtuar çdo rrugë të fshatit. Krahas vilave shumëkatëshe gjenden edhe stallat e bagëtive dhe mbetjet e tyre, ndërsa mbeturinat gjenden kudo. Banorët thonë se bashkia ju ka premtuar largimin e bagëtive nga fshati, por asgjë nuk ka ndryshuar dhe situata vijon të mbetet problematike. Por i rëndë sipas tyre është edhe fakti që rrezikohet edhe ndotja e ujit pasi tubacioni i ujit të pijshëm kalon mes mbetjeve të bagëtive.

Gjirokastër: Infrastrukturë mbrojtëse ndaj përmbytjeve

Gjirokastra është një nga përfituesit e projektit të BE-së për Infrastrukturën Mbrojtëse ndaj përmbytjeve. Shtatë vepra infrastrukturore mbrojtëse nga përmbytjet u zbatuan në këtë rajon me një vlerë prej rreth 1 milion dollarë amerikanë. Të gjitha këto vepra ishin dëmtuar gjatë përmbytjeve:

- Në zonat Mashkullorë, Palokastër dhe Shtëpëz ku falë projektit është mundësuar mbrojtja nga përmbytjet e lumit Drino dhe gërryerjeve të bregut. Mbrojtja nga përmbytjet e lumit Drino dhe gërryerjeve të Bregut në zonën Palokastër si dhe mbrojtja nga përmbytjet dhe gërryerjet në fshatin Shtëpëz,

Gjirokastër: Turizmi malor në Lunxhëri

Në qytetin jugor të Gjirokastrës, fshatrat malore të kësaj zone po kthehen në destinacione të vizitoreve dhe turisteve të shumtë, për bukurite e natyres e vlerat e tradicionale të kulinarisë. Lunxheria e vendosur rreth 12 km larg qytetit të Gjirokastrës, ka nisur të zhvillojë turizmin malor duke vënë në përdorim të vizitoreve asetet e resurset natyrore të zonës. Ai ka çelur dyert e banesave dhe pret me dhjetra vizitore te huaj. Gatimet vendase ku baza kryesore është bulmeti, mjalti i luleve, byreku dhe gatimet me saç i joshin së tepërmi turistët.

Gjirokastra jo më qytet-tranzit, shtohen vizitorët

Gjirokastra shënoi një rritje me 20% sa i përket numrit të vizitorëve krahasuar me një vit më parë. Investimet në bujtina dhe hotele familjarë e rritën numrin zyrtar të shtretërve për akomodim në 670 të tillë ndërsa gati 300 shtretër të tjerë u ofruan nga bujtinat familjarë me 1 apo 2 dhoma të çelur rishtas dhe që ende nuk figurojnë të regjistruar në sistemin tatimor. Anja dhe shoku i saj nga Polonia tregojnë se janë ndalur për një ditë në Gjirokastër dhe se kanë gjetur shërbime të mira. “Vijmë për herë të parë në Shqipëri dhe planifikojmë një udhëtim disa javor këtu. Gjirokastra ishte mes zbulimeve të para. Është bukur, ka shërbim të mirë në restorante edhe hotele. Edhe çmimet do të thosha janë të përballueshme për turistë nga vendi im”, u shpreh Anja Sielova.

Gjirokastra, Përmeti, Saranda e Berati, përfituesit kryesorë të financimit 71 mln USD të BB

Bordi i Drejtorëve Ekzekutivë të Bankës Botërore miratoi sot një financim prej 71 milionë dollarësh për Projektin e Menaxhimit të Integruar Urban dhe Turizmit në Shqipëri. Ky projekt do të ndihmojë në hapjen e vendeve të reja të punës, rritjen e të ardhurave dhe do të mbështesë zhvillimin e ekonomisë lokale në zona të përcaktuara në jugun të Shqipërisë, i njohur si destinancioni kryesor turistik me potencial të jashtëzakonshëm për rritjen ekonomike. Projekti synon të përmirësojë infrastrukturën urbane, të shtojë vlerën e aseteve turistike, si dhe të forcojë kapacitetet e institucioneve për të mbështetur turizmin në nivel lokal.

Gropat e çuditshme në Gjirokastër, flasin ekspertët

Nëntë gropa të thella në formë rrethi janë formuar në fshatin Vanistër përgjatë rrugës nacionale Gjirokastër-Kakavijë. Banorët njoftuan autoritetet lokale, të cilat bënë verifikimet paraprake për të zbuluar shkaqet e krijimit të këtyre gropave. Gjirokastritët menduan se këto gropa ishin shkaktuar nga goditje meteorësh. Por jo… Është fenomen gjeologjik me veprimtari të ujërave nëntokësore.

Komuniteti që jeton në Zonat e Mbrojtura, aktor kryesor në ruajtjen dhe menaxhimin e tyre

Zjarret e kësaj vere të nxehtë u vlerësuan si më të rëndët dhe më të përhapurit në mbarë vendin. Ata dëmtuan veç të tjerave edhe shumë pyje në Zonat e Mbrojtura apo Parqe Kombëtare. Por shumë nga këto zona mbetën të paprekura falë kujdesit të vetë komunitetit që jeton pranë tyre. I paprekur nga zjarret mbeti dhe Parku Kombëtar Bredhi i Hotovës-Danglli nën administrim të AdZM-së Gjirokastër. Megjithëse ky qark pati shumë dëmtime nga zjarret, Parku Kombëtar -Bredhi i Hotovës- mbeti i paprekur falë komunitetit që bashkëjeton me mjedisin dhe natyrën në këtë park.

Monitorimi i moratoriumeve

Federata Rajonale e Përdoruesve të Pyjeve Kullotave Komunale Gjirokastër (FRPPK) duke vlerësuar Moratoriumet si e vetmja mundësi për të shpëtuar dhe ripërtërirë pyjet, për krijimin e ekuilibrit të humbur të ekosistemit pyjor dhe rritjen e potencialit të rolit shumë funksional të pyjeve tona, nëpërmjet projektit “ACHIEVE”, të financuar nga Bashkimi Evropian dhe zbatuar nga Qendra Rajonale e Mjedisit (REC) Shqipëri, përzgjodhi rolin monitorues dhe mbështetës të strukturave shtetërore ligj zbatuese për zbatimin e dy ligjeve në mbrojtje të natyrës.

Një ditë feste për mbrojtjen e mjedisit në Sotirë, Gjirokastër

Më 6 gusht 2017, u festua Dita e Shën Sotirit festa më e rëndesishme e fshatit Sotirë në Gjirokastër, ku u mblodhën shumë njerëz, jo vetëm banorët vendas që vinin nga emigracioni por shumë miq të tjerë nga Tirana, Korça, Berati, Përmeti, Gjirokastra,etj. Këta të fundit specialistë, dashamirës dhe studiues të natyrës të organizuara në shoqata të ndryshme mjedisore. Shoqata Mjedisore Çajupi organizoi këtë veprimtari informuese dhe argëtuese.

Pallati i rrezikuar, Shërbimi Gjeologjik: Frenoni rrëshqitjen e shpatit

Situata e rrëshqitjeve në Gjirokastër vijon të mbetet problematike edhe pas konkluzioneve të raportit të dytë gjeologjik. Çano Nora drejtues i Shërbimit Gjeologjik në Gjirokastër sqaron se rekomandimet e ekspertëve sugjerojnë kthimin në banesa të familjeve të evakuuara, çka duhet shoqëruar me masa të menjëhershme frenuese të fenomenit të rrëshqitjes në shpatin e kodrës së lagjes “Punëtore”.

Parku Kombëtar "Bredhi i Hotovës - Dangelli", mirëpret shkencëtarët e gjeneratës tjetër

Instituti për Ruajtjen e Natyrës në Shqipëri (INCA), AdRZM Gjirokastër dhe klasat e 9-ta të shkollës 9-vjeçare "Meleq Gostnishti" Përmet, me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Tokës, organizuan aktivitete edukuese në Parkun Kombëtar "Bredhi i Hotovës - Dangelli". Ky aktivitet i bashkohet mesazhit ndërkombëtar të fushatës "Shkencëtarët e gjeneratës tjetër", që u quajt edhe aktiviteti i cili u organizua mbi parimin e përqasjes se shkencës me komunitetin. Nxënësit sëbashku me përfaqësuesit e AdZM-Gjirokastër morën pjesë aktivisht në identifikimin e metodave bazë të monitorimit të biodiversitetit në park dhe mësuan fakte shkencore rreth vlerave të parkut.

Prenë pyjet në Libohovë, njëri në pranga dhe tjetri në hetim

Arrestohet në flagrancë një shtetas për veprën penale “Prerje e paligjshme e pyjeve”. Nga shërbimet e Komisariatit të Policisë Gjirokastër u arrestua në flagrancë shtetasi Armand Mamo, 29 vjeç, banues Gjirokastër, si dhe u referuan materialet në Prokurorinë Gjirokastër për shtetasin M.K, 51 vjeç, banues në Gjirokastër. Këta dy persona në vendin e quajtur “Kthesa e Labovës”, Bashkia Libohovë, nga patrulla e Policisë Kufitare Kakavije, u kapën duke transportuar 4 m³ lëndë drusore me mjetin tip kamion “Benz”, me targë AA592MG, pa dokumentacionin përkatës.

Projektet ndërkufitare Shqipëri-Greqi trajnojnë mjeshtrat e artizanatit në Gjirokastër

Pjesë e projekteve ndërkufitare Shqipëri-Greqi, që po zbatohen në kuadër të programit IPA në Qarkun e Gjirokastrës, është edhe promovimi i prodhimeve të traditës. Në këtë drejtim, në zonën muzeale të Gjirokastrës, për dy ditë me rradhë u zhvillua një trainim mbi menaxhimin e bizneseve artizanale të Rajonit të Gjirokastrës. Ky aktivitet u organizua në kuadër të zbatimit të projektit ”Crafts in Action” brenda programit ndërkufitar IPA, Greqi –Shqipëri, ku partner lider për palën shqiptare është AULEDA(Agjensia e Zhvillimit Ekonomik Rajonal-Vlorë) dhe partner( PP3) Bashkia Dropull.

  • 1
  • 2