gjyq

Banorët e Valbonës i drejtohen gjykatës për ndalimin e ndërtimit të HEC-eve

27 banorë të Luginës së Valbonës, që i përkasin fshatrave Rragam, Valbonë, Dragobi dhe Çerem, të mbështetur nga Shoqata për Ruajtjen e Alpeve Shqiptare (Toka) kanë dorëzuar në Gjykatën Administrative të Tiranës padinë për kundërshtimin e ndërtimit të dy hidrocentraleve në brendësi të Parkut Kombëtar të Luginës së Valbonës. Ky është hapi më më i fundit i tyre në përpjekjen thuajse dy vjeçare për ndalimin e ndërtimit të hidrocentraleve në brendësi të Parkut Kombëtar të Valbonës, një nga më të bukurit në Shqipëri.

E drejta për t’iu drejtuar gjykatës për çështjet e mjedisit në vëmendjen e gjyqtarëve dhe juristëve administrativë

Shqipëria dhe vendet e rajonit po përballen me një presion të shtuar prej publikut dhe shoqërisë civile, të cilët kanë ngritur zërin e tyre ndaj një sërë investimesh të cilat vlerësohen me ndikim negativ në mjedis. Në dy vitet e fundit, vihet re një maturim i shoqërisë civile mjedisore dhe organizatave të komunitetit të cilat kanë cuar në gjykatë një numër cështjesh si investimet për instalime hidroenergjitike në lumenj e përrenj, bazuar në mangësitë lidhur me informimin dhe pjesëmarrjen e publikut në vendimmarrje.

Gjyqi për Valbonën është historik

albona është gjymtuar rëndë. Valbona është duke vdekur, por ka akoma shumë shpresë të shpëtoj. Bota ka gjetur terapinë për të luftuar dëmet në natyrë, pra edhe të njerzve që janë pjesë e natyrës, pa dyshim. Terapia janë vetë njerëzit që tashmë edhe me ligje ndërkombëtare dhe kombëtare janë pjesë e vendimmarrjes dhe me plot legjimitet për t’ju drejtuar gjykatës për vendimmarrje të gabuara. Për, Shqipërinë, jo gjeografikisht periferike, aplikimi i kësaj terapie shënon moment historik, pikërisht me Valbonën.

HEC-et Valbonë ,shtyhet vendimi. Banorët përplasen me Breçanin

Gjykata Administrative ka shtyrë vendimin për pezullimin e ndërtimit të HEC-it të Valbonës me datë tre nëntor. Shtyrja ka ardhur për të përgatitur gjykata vendimin e arsyetuar. Në përfundim të seancës, disa nga banorët e Valbonës që kundërshtojnë ndërtimin e hidrocentraleve, patën një debat verbal për disa minuta me ish-zv/drejtorin e policisë Tiranë, Erzen Breçanin të cilën e akuzuan se mbron padrejtësisht ndërtimin e HEC-eve.

Ndërtimi i HEC-it në Valbonë, Gjykata Administrative nis gjyqin

Pas 11 seancash Gjykata Administrative ka nisur në themel gjykimin e padisë së banorëve të fshatit Dragoni në Tropojë të cilët kundërshtojnë ndërtimin e hidrocentralit. Në një reagim ekskluziv për ReportTv, amerikania e cila ka zgjedhur të ndërtojë jetën e saj me anë të turizmit në luginën e Valbonës, Catherinë Bohne, shprehet se shteti shqiptar duhet të mbrojë këto pasuri. Bohne bënë apel për një vendim sa më të shpejtë nga drejtësia, pasi sipas saj çdo ditë që kalon një pemë pritet në Valbonë.

Shimpazeja Cecilia fiton gjyqin me parimin për të drejtat e njeriut

Cecilia, një shimpanze 19 vjeçare në kopshtin zoologjik të Mendoza-s në Argjentinë, fitoi rastin kundër mbylljes së saj në kafaz dhe tani jeton e lirë në një rezervë të madhe bashkë me 50 shimpaze të tjera. Një gjykatëse argjentinase kishte rënë dakord për të aplikuar në favor të saj një parim themelor të ligjit të të drejtave të njeriut që mbron paprekshmërinë e personit. Gjyqi për Cecilian ishte hapur nga një OJQ lokale, sepse shimpanzeja pas vdekjes së dy shokëve të saj, ka jetuar vetëm në kafaz dhe ka kaluar në "depresion nga vetmia”.