humbje e akullit

Çfarë do ti ndodhë Antartikës për 30 vjet?

Tre dekada nga sot, disa elemente me rëndësi nga Traktati i Antartikës do të dalin në pah për tu rinovuar sërish, duke çuar në një pasiguri mbi të ardhmen e kontinentit. Për gjashtë dekada, traktati ka qënë themeli i qeverisjes së kontinentit më të vrazhdë dhe më të çmuar. Ky traktat ka nxitur kërkime shkencore, ka promovuar bashkëpunimin internacional, ka siguruar jo-militarizimin, ka pezulluar deklarimet për territor dhe ka fuqizuar mbrojtjen mjedisore. Kujdestarët e tij janë Partitë Këshilluese për Traktatin (ATCP-të) – kryetarët midis tyre SHBA, Anglia, Zelanda e Re, Rusia, Norvegjia, Gjermania, Kili, dhe Argjentina.