infeksion

Plazhet e ndotura, ‘plas’ herpesi te pushuesit e vegjël

Nga Ermelinda Hoxhaj

Numri i kufizuar i tualeteve publike si dhe derdhja e ujërave të zeza në zona të ndryshme të Adriatikut vijojnë të shkaktojnë ndotje të ujërave detare dhe infeksione të lëkurës te pushuesit. Mjekët japin alarmin për shtimin e këtyre rasteve sidomos te fëmijët, pasi infeksionet te fëmijët janë më të shpeshta dhe më të rrezikshme. Edhe pse raporti i publikuar për periudhën e majit nga Agjencia Kombëtare e Mjedisit i rendiste plazhet e Durrësit, Kavajës, Gjirit të Lalzit me cilësi uji shumë të mirë, kjo gjë nuk është aspak e vërtetë.

Rreziku nga infeksionet pas përmbytjeve, ISHP nis dezinfektimin në Tiranë, Durrës dhe Lushnje

Në zonat ku ka patur përmbytje do të nisë dezinfektimi nga autoritetet shëndetësore. Shefi i Departamentit të Mjedisit në ISHP, Arben Luzati, thotë së nga përmbytjet ka patur probleme edhe rrjeti Ujësjellës, por situata është vënë në kontroll. Autoritetet shëndetësore do të nisin dezinfektimin në zonat ku ka patur përmbytje, në Tiranë, në Durrës, Shijak dhe në Çermë të Lushnjes. Kjo nisëm vjen pas konstatimit nga ekspertët e ISHP se në këto zona ka burime potenciale infeksioni për shkak të dëmtimit të rrjetit Ujësjellësit dhe ngordhja e bagëtive.

Ujërat e zeza në liqen, i gjithë peshku preket nga anemia infektive

I gjithë peshku në Liqenin e Shkodrës rezulton të jetë prekur nga anemia infektive. Ky fakt bëhet i ditur nga shefi i shërbimit veterinar Selim Kraja, ku sipas tij kjo ka ardhur si rezultat i ndotjes së lartë nga ujërat e zeza që derdhen në liqen. Për shefin e shërbimit veterinar përhapja e kësaj sëmundje paraqitet mjaft alarmante pasi peshku i infektuar gjendet edhe në treg. Shefi I shërbimit veterinar apelon ndaj qytetarëve të tregojne kujdes në blerjen e këtij produkti pasi konsumimi i peshkut të infektuar me anemi përbën rrezik për shëndetin e tyre.