kanalizime

Parandalimi i përmbytjeve - Rehabilitohet një prej segmenteve më të rëndësishme të kanalizimeve në Vlorë

“Kanali i Naunkës”, një nga segmentet më të rëndësishme të sistemit të kanalizimeve në qytetin e Vlorës, tashmë është vënë plotësisht në efiçensë. Prej më shumë se 25 vitesh, ky segment që përshkon lagjen “24 Maji” deri tek zona që emërtohet “Pallatet e Gorrishtit”, ishte lënë tërësisht jashtë vëmendjes dhe për pasojë, ishte bllokuar nga mbetjet e ngurta, ato urbane dhe gjithëfarëlloj mbeturinash që hidheshin në të nga qytetarët. Por, prej disa ditësh, pamja ka ndryshuar, si rrjedhojë e një projekti të Bashkisë, që u zbatua nga Ndërmarrja e Ujësjellës-Kanalizimeve.

Përmbytjet, 20 milionë dollarë për kanalizimet në 2017

Rreth 20 milionë dollarë do të shpenzohen nga Ministria e Bujqësisë në 2017 për sistemin e ujitjes dhe kullimit, ku përfshihet dhe mbrotja nga përmbytjet. Projekt buxheti i vitit të ardhshëm parashikon që pjesa më madhe e këtyre shpenzimeve të vijë nga financimet e huaja. Projektet të reja që do kenë më shumë vëmendje në 2017 për pasojat nga përmbytjet do të jenë mbrojtja nga Lumi Seman në Suk Agacaj, Fier, mbrotja Vjosa në zonën Pishporo, Fier, mbrojtja e brigjeve në Zallin e Okshtunit në Bulqizë, si rregullimi i argjinaturës mbrojtëse të lumit Shkumbin.

Rrjeti i amortizuar i ujit të pijshëm rrezik për shëndetin e banorëve të Bulqizës

Bulqiza përveç pasurisë nëntokësore të kromit është e rrethuar edhe nga burime të shumta ujore, por qyteti përballet me orë të zgjatura të mungesës së ujit të pijshëm. Në vitin 2013-të nisën punimet për sistemimin e rrjetit të furnizimit me ujë të pijshëm të lagjes së vjetër në Bulqizë, investim i cili e çoi deri në 12 orë furnizimin me ujë. Por që shumë shpejt orari i furnizimit me ujë u shkurtua. Sot nuk kalon më shumë se 7 orë në ditë, kjo për shkak të punimeve me cilësi të ulët që janë bërë në rrjet dhe ndërhyrjeve të jashtëligjshme.

Sfidë e madhe për Kosovën, trajtimi i ujërave të zeza

Sot në Prishtinë do të fillojë konferenca ballkanike e ujërave “Sfidat e ujit të ndotur”. Konferenca do të mbahet nga 1 deri më 3 nëntor dhe në të marrin pjesë mbi 500 pjesëmarrës nga vende të ndryshme të botës. Ilir Abdullahu drejtor i Ujësjellësit Rajonal, tha se në këtë konferencë rajonale marrin pjesë mbi 500 pjesëmarrës. “Është një ngjarje shumë e madhe, ku ka pjesëmarrës nga e gjithë bota”, tha ai sot në emisionin e mëngjesit ‘Mirëmëngjesi Kosovë’ në Radio Televizionin e Kosovës (RTK).

Shqiptarët paguajnë për ujë jo të pijshëm

Qytetarët shqiptarë paguajnë për ujë jo të pijshëm. Kjo ishte tema e paralajmëruar për tu zhvilluar por për të cilën askush nga të pranishmit nuk e trajtoi drejtprëdrejtë, pavarësisht së shprehen domosdoshmërinë që ky sektor ka nevojë për reformim. Projekti i BE ka si synim përdorimin e sigurt të ujit të pijshëm dhe rritjen e riciklimit të tij. Zëvendëskryeministrja, Senida Mesi, u shpreh se do të nisin aksione konkrete për ujin e pijshëm në të gjithë territorin.

Ujërat e zeza kanë “pushtuar” qytetin dhe bregdetin e Durrësit

Përgjatë periudhës së antikitetit, kur qytetet kryesore të Evropës vuanin nga derdhja e ujërave të zeza në rrugë dhe bashkë me to përhapjen e epidemive, qyteti i Durrësit ishte i pajisur me kanale higjeno-sanitare. Sipas arkeologut Fatos Tartari, pjesa më e madhe e kanaleve të zbuluara rreth qendrës së qytetit antik, i përkasin të njëjtit rrjet. Ato hasen që pranë Lulishtes së Mauzoleumit të Dëshmorëve, e deri tek termat pas teatrit “Aleksandër Moisiu”. Mendohet se nëpërmjet një kanali kryesor, që ishte kolektori që pasi i mblidhte shkarkimet e lagjeve fushore, i depozitonte ato në det në mënyrë të pavarur.

Uji, drejt menaxhimit të qëndrueshëm

Një nga problemet e vështira me të cilat po vazhdon të përballet Ballkani Perëndimor është sektori i ujit. Edhe pse me burime të pasura hidrike, menaxhimi është sfidë. Në këtë kuadër, Shqipëria dhe Kosova kanë krijuar një platformë të përvitshme diskutimi dhe ekspozimi, ku trajtohen çështjet më me rëndësi, me pjesëmarrjen edhe të ndërkombëtarëve. Në edicionin e katërt, që u mbajt në Tiranë ditët e fundit, ky event ballkanik arriti të tërhiqte vëmendjen e duhur dhe përmbushi qëllimin e tij… Në Tiranë, u zhvillua nga data 2 – 4 nëntor, në “Expo City Albania” konferenca dhe ekspozita e katërt e përbashkët ballkanike, e cila iu dedikua ujit. Një çështje e cila është në të njëjtën linjë me temën e Ditës Botërore të Ujit për vitin 2016 nga UN Water, “Uji dhe punësimi” (Water and Jobs).

Vazhdon puna për pastrimin e kanalizimeve në Vlorë

Bashkia e Vlorës po vazhdon me intensitet punën për pastrimin e sistemit të kanalizimeve të qytetit. Megjithëse në vigjilje të festave, të gjithë punonjësit e strukturave në varësi të kësaj bashkie, janë në terren. Puna është përqendruar në të gjithë gjatësinë e Kanalit të Ujërave të Larta, që zbret nga Ujëmbledhësi mbi godinën e spitalit dhe vazhdon në drejtim të Nartës, për në det. Tonelata të tëra mbetjesh po largohen çdo ditë, duke krijuar “frymëmarrje” në këtë kanal, më i rëndësishmi në të gjithë sistemin e shkarkimit të ujërave në qytet dhe ku nuk ishte ndërhyrë prej 30 vjetësh. Pamja tashmë ka ndryshuar.