kanionet e osumit

Anulohet “Osumi”. Klosi heq lejen mjedisore, pritet vendimi i Gjiknurit

Ministria e Mjedisit shpalli të pavlefshme lejet mjedisore të dhëna për ndërtimin e hidrocentraleve mbi kanionet e Osumit. Përmes një vendimi të firmosur këtë të enjte agjencia kombëtare e mjedisit konstaton se leja është e pavleshme për shkak se i ka tejkaluar afati. Vendimi vjen pas denoncimeve publike në Top Channel të një skandali, ku përmes falsifikimit të dokumentave dhe procedurave të jashtëligjshme u planifikua ndërtimi i dy hidrocentraleve mbi kanione, të cilët sipas ekspertëve do të shkatërronin përfundimisht një nga bukuritë më të mëdha natyrore të vendit.

Çfarë mësuam nga HEC-et në Kanionet e Osumit?

Një nga shqetësimet aktuale për pjesën e mjedisit është ndërtimi i HEC-eve në Shqipëri. Ekspert të Mjedisit, në lidhje me ndërtimin e HEC-eve kanë thënë se Vlerësimi i Ndikimit në Mjedis nuk ka arritur kurrë që ta ndaloj një investim. Ata u shprehën se: “Ne kemi monitoruar disa nga dokumentat për informimin publik dhe shumica nuk e kanë fare dhe disa e kanë fallco, domethënë aty vendosin emra që nuk ekzistojnë”. Sot diskutohen rreth 350 HEC-e dhe në total janë 437 HEC-e. Më tej kanë shtuar se: “Nga monitorimi që kanë bërë shoqatat është konstatuar që ka mungesë të kontrollin të tyre”.

Gjykata rrëzon HEC-et në kanionet e Osumit

Gjykata Administrative rrëzoi ankimimin e subjekteve për HEC-et në Osum duke i dhënë të drejtë ministrisë së turizmit dhe Mjedisit për pezullimin e ndërtimit të këtyre HEC-eve. Vendimin e gjyqësorit e ka bërë të ditur ministri Blendi Klosi gjatë aktivitetit në Ditën Botërore të Rangers, zhvilluar në Liqenin Artificial në Tiranë.