Kenia

Çarja e madhe e tokës në Kenia, Afrika po ndahet në 2 pjesë

Pas shirave të dendura dhe aktiviteteve sizmike të hënën, toka është ndarë më dysh në Rripin e Madh të Kenias duke hapur një gropë që është më shumë se 50 metra e thellë dhe më shumë se 50 metra e gjerë në Narok.

Filmohen për herë të parë gjirafat e bardha

Dy gjirafa të rralla të bardha, nënë e fëmijë, janë parë në Kenia dhe janë filmuar për herë të parë. Gjirafat unike vuajnë nga një kusht i rrallë gjenetik i quajtur Leucism, i cili parandalon pigmentin në qelizat e lëkurës dhe rezultati është e bardha. Ndryshe nga albinizmi, ku ka thjesht mungesë melanine, leucism është një kusht që shkaktohet nga reduktimi në tipe të shumëfishta të pigmentit. Gjirafat janë filmuar në Ishqabini Hirola Conservacy në kontenë Garissa të Kenias. Më herët në qershor, Hirola Conservation Programme tha në një blog se kafshët u raportuan fillimisht nga banorët e zonës.

Kenia do të djegë 106 ton fildish dhe brirë rinoceronti

Autoritetet keniane kanë filluar të përgatisin një minimum prej të paktën 105 ton fildish dhe kusurin me bri rinoceronti, për t’i djegur në fund të prillit, me qëllimin e dekurajimit të tregtisë në këto raste, e cila pret gjuetinë e paligjshme të elefantëve dhe rhinos. Zyrtarët thonë se, rezervat e fildishit dhe të bririt të mbledhura nga elefantët dhe rinocerontët janë marrë kur kafshët janë vrarë në përleshjet me njerëz, vdiqën, ose u vranë nga gjuetarët, citohet “Beta”. Siç është vënë në dukje, shkatërrimi masiv i tufës do të bëhet në të njëjtën periudhë, kur të mbahet një samit mbi mbrojtjen e elefantëve në Kenia, nga 28 deri 30 prill.

Ligji në Kenia, 4 vite burg për qeset e plastikës

Kenianët që prodhojnë, shesin apo edhe thjeshtë përdorin qese plastike, rrezikojnë dënimin me burg deri në katër vite apo gjoba 40 mijë dollarëshe, nga e hëna ndërsa një prej ligjeve më të ashpër në botë që synon të reduktojë ndotjen plastike, hyri në fuqi. Vendi në Afrikën Lindore i bashkohet më shumë se 40 vendeve të tjera që kanë ndaluar plotësisht, pjesërisht apo kanë taksuar përdorimin e qeseve plastike, mes të cilave Kina, Franca, Ruanda dhe Italia.

Papa Françesku jep paralajmërime të ashpra përpara zhvillimit të konferencës për ndryshimet klimatike në Paris.

Papa Francesku zhvilloi sot një Meshë historike në Kenia para se të jepte disa paralajmërime të ashpra disa ditë para zhvillimit të konferencës për ndryshimet klimatike në Paris. Papa tha se do të ishte trishtuese,dhe madje ka guxuar të thotë katastrofike, që disa interesa të veçanta të kërkojnë të mbizotërojnë mbi të mirën e përbashkët dhe të çojnë në manipulimin e informacionit për të mbrojtur planet dhe projektet e tyre.

Të lirë nga çantat plastike: Sa e trajtoi Kenia kërcënimin nga çantat e polietilenit

Kenia përballet me sfida të mëdha në drejtim të menaxhimit të mbetjeve. Shumica e qendrave urbane nuk kanë struktura themelore të menaxhimit të mbetjeve dhe venddepozitimet e hapura janë opsioni më i përhapur. Një vëzhgim nga afër i mbetjeve problematike nëpër rrugë, lumenj, venddepozitime dhe në shumë hapësira publike zbuloi se çantat prej polietileni ishin më të përhapurat.