Keshilli Evropian

El Nino do të kthehet fuqishëm këtë vit

Fenomeni klimatik “EL Nino” është një dukuri ciklike e motit që shkakton rrënime globale. Fenomeni ka një interval kohe prej 20 vitesh, por shkencëtarët thonë se ky fenomen do të jetë më i shpeshtë çdo 10 vjet. Prof. Scaife nga Met Office bën me dije se disa vende rrezikojnë të përmbyten dhe disa të tjera të vuajnë nga thatësira. El Nino në Azi dhe në Paqësor pritet të jetë një nga më të fortët qysh prej vitit 1998 dhe do të vazhdojë kështu edhe në 2016-tën , sipas parashikimit të Këshillit Evropian,që sugjeron bashkëpunim rajonal për të parandaluar katastrofa dhe përshtatjen e strategjive për këto ndryshime klimatike.

Shtohen prurjet në Drin, Fierza mbetet e mbyllur

Pavarësisht reshjeve të dendura të këtyre ditëve të fundit, KESH bën të ditur se hidrocentrali kryesor i kaskadës së Drinit, ai i Fierzës vazhdon të mbahet i mbyllur, me qëllim grumbullimin e rezervës ujore. Sipas të dhënave të fundit nga KESH, sasia e reshjeve në këto 10 diët ka përmirësuar ndjeshëm bilancin energjitik të Korporatës, ku niveli në HEC e Fierzës tashmë është rreth 8 metra më lart se niveli më 31 dhjetor. Sekretariati teknik i komisionit të posaçëm të trajtimit të plotave ka rekomanduar që kuotat në hidrocentralet e Komanit dhe Vaut të Dejës të administrohen me tendencë ulje.