Lefter Koka

AKZM prezanton analizën vjetore të vitit 2015 dhe objektivat e vitit 2016

Më datë 16 shkurt 2016 u prezantua analiza vjetore e vitit 2015 dhe objektivat e vitit 2016 të Agjencisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura (AKZM). I pranishëm në analizën e vitit të parë të punës për këtë agjenci ishte Ministri i Mjedisit Z. Lefter Koka dhe prezantimi u bë nga kreu i AKZM-së, Z. Zamir Dedej dhe drejtues të drejtorive rajonale të Agjencisë në mbarë vendin. Në fillim të takimit, Z. Dedej prezantoi punën e bërë gjatë një viti duke vënë theksin në ristrukturimin dhe organizimin e administratës së zonave të mbrojtura, forcimin e kapaciteteve menaxhuese, adminsitrimin dhe monitorimin e tyre.

Cilësia e ajrit, nga 1 korriku në fuqi normat e reja të ndotjes nga mjetet

Përmes një interviste ekskluzive për Report TV, Ministri i Mjedisit Lefter Koka shpjegon cilësinë e ajrit, ujërave, plazheve e pyjeve. Sipas tij, në tre vite është përmirësuar dukshëm cilësia e plazheve, por mbetet problem ndotja e ajrit prej makinave me moshë të madhe Ndërsa është përmirësuar ndjeshëm cilësia e ujërave, problem mbetet ndotja e mjedisit nga gazrat e makinave. Nga 1 korriku 2016, do të hyjnë në fuqi normat e reja të ndotjes nga automjetet. Një masë e tillë, sipas Ministri i Mjedisit Lefter Koka u mor për shkak të moshës së madhe të mjeteve që qarkullojnë në territorin shqiptar.

Dita e Tokës, Koka: Ndërgjegjësimi i brezave sjell të ardhme të sigurt

Sot në Ditën Ndërkombëtare për Tokën, ministri i Mjedisit Lefter Koka, ka dhënë një mesazh publik për arritjet e viteve të fundit për menaxhimin e mjedisit dhe tokës, ndërkohë që shfaq një perspektivë se si duhet të sillemi me të. “Të dashur miq”, me këtë përshëndetje e nis fjalën e tij ministri. “Sot, në Ditën e Tokës, një ditë që celebron gjithë bota, tema globale është temë kaq e prekshme veçanërisht për ne, nga degradimi i fondit pyjor në dekada. Jam veçanërisht i lumtur që kjo ditë me tematikën e 2016-s “Pemë për Tokën”, e gjeti Shqipërinë në një kthesë historike, siç është vendosja e moratoriumit 10-vjeçar të pyjeve.

Dita e Tokës, Ministri Koka finalizon Nismën Mbarëkombëtare për Pastrimin e Mjedisit

Dita Ndërkombëtare e Tokës e gjen Shqipërinë me finalizimin e Nismës Mbarëkombëtare të Pastrimit të Vendit nga Mbetjet të lançuar nga Ministri i Mjedisit, Lefter Koka, më 5 mars 2017. Në kuadër të kësaj dite të rëndësishme mjedisore dhe të Nismës Mbarëkombëtare të Pastrimit, Ministri Koka apeloi më 22 Prill për më shumë ndëgjegjësim kundrejt mjedisit. “Sot është Dita Ndërkombëtare e Tokës kur njerëzit në të gjithë botën pavarësisht besimit dhe kombësisë kontribuojnë për një mjedis më të pastër më të shëndetshëm dhe sigurisht duke patur në konsideratë se një ambient i ndotur ndikon ndjeshëm tek thatësira, ashtu siç ndikon ndjeshëm tek reshjet e dendura dhe tek erozioni.

Firmoset granti i qeverisë Gjermane për projektin “Rezervati Ndërkufitar i Biosferës Prespë"

Ministri i Mjedisit Z. Lefter Koka dhe Ambasadori i Republikës Federale të Gjermanisë në Tiranë, Z. Hellmut Hoffmann firmosën sot Marrëveshjen Qeveritare “Rezervati Ndërkufitar i Biosferës Prespë”. Në bazë të marrëveshjes Qeveria Gjemane do të financojë me një grant prej 3.5 milionë eurosh, fazën e dytë të projektit “Rezervati Ndërkufitar i Biosferës Prespë”me një kohëzgjatje nga viti 2016 deri në vitin 2020 . Pas nënshkrimit të Marrëveshjes Qeveritare, Ministri Koka falenderoi Qeverinë Gjermane për kontributin e vyer dhe të vazhdueshëm për mjedisin shqiptar.

Firmoset plani i veprimit të mekanizmit bashkëpunues në fushën e pylltarisë 2016-2017 ndërmjet Kinës dhe VELQ

Shqipëria është bërë pjesë e Planit të Veprimit të Mekanizmit Bashkëpunues në fushën e pyjeve, ndërmjet Kinës dhe 16 vendeve të tjera të Europës Lindore dhe Qendrore. Në këtë konferencë merrnin pjesë Ministra dhe përfaqësues të tjerë të nivelit të lartë të 16 vendeve të Evropës Qrndrore dhe Lindore dhe Kinës. I pranishëm në këtë takim Ministri i Mjedisit, Z. Lefter Koka në fjalën e mbajtur është shprehur se: ” Angazhimi ynë për të qenë pjesë proaktive e këtij bashkëpunimi mes Kinës dhe vendeve të Evropës qendrore dhe lindore është maksimal.

Fjala e ministrit Koka për 93 vjetorin e Shërbimit Pyjor Shqiptar

Në faqen e tij zyrtare në rrjetin social Facebook, kreu i Ministrisë së Mjedisit, Lefter Koka është shprehur sot për 93 vjetorin e Shërbimit Pyjor Shqiptar me mirënjohje për punën e pionerëve të këtij shërbimi dhe e cilëson atë si busull për politikat që duhet të ndjekë institucioni që ai drejton. Postimi i plotë vijon si më poshtë:

Të dashur miq,

Sot është një ditë e shënuar në pylltarinë shqiptare! 93 vite më parë u krijua Shërbimi Pyjor Shqiptar.

Hyn në fuqi moratoriumi i pyjeve, Koka: Gjoba deri në 5 mln për shkeljet

Moratoriumi i Pyjeve për një periudhë 10-vjeçare ka hyrë në fuqi që prej datës 11 Shkurt 2016. Ministria e Mjedisit duke e konsideruar këtë Moratorium si vendim historik për të ardhmen e zhvillimin e qëndrueshëm të pyjeve Ministri i Mjedisit Lefter Koka thekson se zbatimi i këtij ligji kërkon pjesëmarrjen e të gjithë aktorëve, qytetarëve shqiptarë, opinionit publik dhe medias. Gjithashtu Kreu i Mjedisit Koka i kërkon të gjitha institucioneve shtetërore që janë ngarkuar për zbatimin e këtij ligji, angazhim maksimal për zbatimin me sukses të moratoriumit të pyjeve.

Impianti i pastrimit në grykëderdhjen e Shkumbinit rikthen 40 ha plazh

Mbi 40 hektarë plazh në grykëderdhjen e lumit Shkumbin, të cilat nuk shfrytëzoheshin prej ndotjes së lartë, janë në kushte optimale dhe mund të shfrytëzohen nga pushuesit vendas dhe të huaj përgjatë sezonit turistik veror. Falë një investimi të Ministrisë së Mjedisit në grykëderdhjen e lumit Shkumbin ka bërë të mundur që një hapësirë e madhe plazhi tashmë të jetë fuksionale. Një impiant i montuar në grykëderdhje të lumit, i cili kryen fuksionin e pastrimit të lumit nga mbetje të ndryshme, do të mbajë të pastër këtë vijë bregdetare që prej vitesh ishte futur në listën e plazheve më të ndotura të Shqipërisë.

Importi i lëndëve drusore, Koka: Ndodh për herë të parë në Shqipëri

Për herë të parë po importohet lëndë drusore për djegie në vendin tonë, në një kohë që më herët vetëm eksportohej dhe kjo e gjitha në dëm të pyjeve të vendit. Kjo ka qenë njëra nga deklaratat që ministri i Mjedisit, Lefter Koka ka bërë në takimin për lançimin e Regjistrit Online të Shkarkimeve dhe të Transferimit të Ndotësve në të gjithë territorin e Shqipërisë. Ndërkohë që akuzoi bashkitë e qyteteve për mos ngritjen e drejtorive pyjore.

Inagurohet në Elbasan impianti i Përpunimit të Mbetjeve dhe Prodhimit të Energjisë

Këtë të martë, është inaguruar në Elbasan, impianti i Përpunimit të Mbetjeve dhe Prodhimit të Energjisë. Ministri i Mjedisit, gjatë inagurimit është shprehur se "kjo është padiskutim një ditë e shënuar, jo vetëm për mua si Ministër Mjedisi, por më së shumti për të ardhmen e mjedisit shqiptar, për jetën e sigurt të qytetarëve, pasi së bashku ia dolëm që të ndërtojmë një model të vërtetë suksesi. Ky impiant që ne po inaugurojmë sot, e them me garanci, se do të shndërrojë njëherë e përgjithmonë imazhin e Shqipërisë, sa i përket menaxhimit të integruar të mbetjeve.

Koka dhe Peleshi në Fan: Moratoriumi i pyjeve ndihmon në zonat e degraduara

1500 fidanë janë mbjellë në një prej zonave më të shkatërruara nga prerjet e paligjshme në vite, lugina e Fanit. Ministri i Mjedisit Lefter Koka dhe zv. Kryeministri Niko Peleshi kanë inspektuar pyllëzimin e kësaj zone në Reps, e cila është prekur gjithashtu dhe nga erozioni në Rrugën e Kombit. “Moratoriumi sigurisht që është një masë drastike, por prej viteve ‘45 Shqipëria ka pasur një disproporcion të shfrytëzimit të pyjeve. “Ka pasur një keqmenaxhim të pyjeve gjë që e ka detyruar Ministrinë e Mjedisit dhe Qeverinë Shqiptare të ndërmarrë masën drastike të moratoriumit.

Koka: Kryebashkiakët të investojnë në mjedis përtej një mandati

Ministri i Mjedisit Lefter Koka ka shfrytëzuar konferencën “Rruga drejt zhvillimit të qëndrueshëm të pyjeve”, për t’i kërkuar kryebashkiakëve që investimet në mjedis t’i programojnë përtej një mandati. “Investimi në mjedis përtej 1 mandati. Menaxhimi i pyjeve dhe mbetjeve duhet të jetë në prioritetin e përditshmërisë së kryebashkiakëve”, është shprehur ministri i Mjedisit. Ligjet që bëjmë duhet të jenë të zbatueshme, u shpreh më tej ministri. I pranishëm në këtë konferencë ishte dhe zv.kryeministri Niko Peleshi, për të cilin z. Koka solli në vëmendje qytetin e Korçës, që është bërë një qytet model.

Koka: Ndotja në detin Adriatik, e rënduar; po përballemi me situatën

Ministri i Mjedisit, Lefter Koka deklaroi fundjavën e kaluar se “situata në detin Adriatik për shkak të mbetjeve është vërtetë e rënduar, kryesisht nga Lezha në Vlorë, pasi për 25 vite mbetjet e çdo komune janë derdhur në lumenj e kanë kaluar në det përmes 6 grykëderdhjeve që ne kemi.” Në takimin e zhvilluar në Kryeministri me përfaqësues të industrisë së riciklimit dhe krerëve të bashkive në vend, Koka tha se nga ana tjetër “mbetjet spitalore janë ende një problem i pazgjidhur”.

Koka: Së shpejti, impianti i parë termik i trajtimit të mbetjeve urbane dhe industriale

Ministri i Mjedisit, Lefter Koka, ka vlerësuar punën e dikasterit në një projekt madhor me standarde evropiane në qytetin e Elbasanit dhe deklaron se do të nisë në nëntor impianti i parë termik i trajtimit te mbetjeve urbane dhe industriale. Nëpërmjet një postimi në statusin e tij social Facebook, ministri Koka shprehet: “Krenar per punën dhe angazhimin maksimal të Ministrisë së Mjedisit në një projekt madhor me standarde ndërkombëtare në qytetin e Elbasanit.

Krimi mjedisor, Koka: Ligji i paamenduar që prej 1995

Vakumi ligjor në kodin penal për krimin mjedisor sjell vështirësi në punën e ISHMP, shprehet ministri i Mjedisit, Lefter Koka, në takimin për amendimin e krimit mjedisor në kodin penal. Sipas ministrit, kapitulli 4 i kodit penal për krimet mjedisore është i paamenduar që prej vitit 1995. “Në 20 vite të vrullshme nga dora e njeriut në dëm të natyrës e mjedisit. ISHMP ka vështirësi në punën e tij për shkak të vakumit ligjor në kodin penal. Çdo institucion ligjzbatues has vështirësi me kuadrin ligjor ende me boshlliqe”, tha Koka.

Lefter Koka për ndotjen e ajrit: Do të vendosim flotën Euro për makinat

Mbrëmjen e djeshme ministri Lefter Koka i ftuar në emisionin “Natë me Xhaxhiun” prezantoi nismën e Ministrisë së Mjedisit për angazhimet dhe objektivat që ka marrë Shqipëria për përmirësimin e cilësisë së ajrit. “Ne kemi një ligj që është funksional, por cilësia e ajrit është ende në nivele jo të kënaqshme në Shqipëri. Kërkohen një sërë masash për të mbërritur në rezultatin e nevojshëm. Sot në Shqipëri ndotja e ajrit vjen në masën 48%-60% nga transporti-automjetet, kryesisht me pluhur dhe PM10. Është dhe çlirimi i CO2 faktor i rëndësishëm”, u shpreh ministri Koka.

Mbetjet spitalore asgjësohen nga shoqëri të cilësuara "fantazëm"

Mbetjet spitalore të cilat hidhen shpesh në lumenj, dëmtojnë çdo ditë shëndetin e shqiptarëve. Kompanitë private të cilat janë të licensuara, i hedhin këto mbetje në ambjente publike për shkak të kostos së lartë që ato kanë për t’u asgjësuar. Mes kompanive private të cilat janë të licensuara, ka edhe nga ato të cilat janë pezulluar nga Ministria e Mjedisit për shkak se kanë shkelur kushtet që parashikon ligji për mbetjet spitalore. Në vitin 2014 shoqëria private Euroteam është pezulluar me urdhër të Ministrit të Mjedisit Lefter Koka si dhe i është vendsour gjobë nga Inspektorati i Mjedisit.

Mbetjet, ligji për riciklimin kalon brenda prillit

Ministria e Mjedisit do të kalojë për miratim në Parlament brenda prillit ligjin e depozitës, që do të bëjë rregullimin e tregut të riciklimit të mbetjeve. Ministri Lefter Koka ka vizituar disa kompani të tillë që riciklon mbetjet elektrike dhe pjesë të makinave në Durrës. “Ajo që kemi kërkuar është që tu japim mundësi qytetarëve shqiptarë që për mbetje të ndryshme të munden të shkojnë në vendin e caktuar për të rikthyer në një benefit financiar për qytetarët, por edhe kompania të ketë sa më shumë punë dhe të punësuar.

Ministri Koka mbjell pemë në “Ditën Ndërkombëtare të Pyjeve”

Ministri i Mjedisit Z. Lefter Koka dhe Drejtori i Projektit Hidroenergjetik te Devollit, Z. Ola By mbollën pemë në Ditën Ndërkombëtare të Pyjeve në Gramsh. Ky projekt zhvillohet në kuadër të programit të ripyllëzimit që kompania ka në projektet e saj, bazuar në detyrimet ligjore të Marrëveshjes së Koncesionit dhe Ligjit për Shpyllëzimin dhe Ripyllëzimin e pyjeve të prekura nga projekti (Ligji 10083, Ligji 4/2013). Projekti Hidroenergjetik i Devollit është një investim i kompanisë norvegjeze Statkraft. Ministri Koka shprehu rëndësinë që merr festimi i Ditës Ndërkombëtare të Pyjeve në nivel global.

  • 1
  • 2