leje mjedisore

“Asnjë leje të re për guroret”, ministri Klosi flet për kritere të forta për bizneset

 Në Berat nuk do të ketë më asnjë leje të re për guroret dhe do të vendosen kritere të forta për zhvillimin e këtij biznesi. Janë pjesë e një plani masash që do të çojnë drejt rregullimit të situatës mjedisore aktuale të shkaktuar nga kompanitë e guroreve dhe shfrytëzimit minerar. Këto masa Ministri i Turizmit dhe i Mjedisit i prezantoi gjatë takimit me banorë të bashkisë së Urës Vajgurore. Duke theksuar se mbështetja e biznesit, do të vijojë vetëm zbatim të ligjit, kreu i turizmit dhe mjedisit deklaroi se ka ardhur koha që biznesi të mos bëjë para duke shitur mjedisin që është pasuria e përbashkët e të gjithë qytetarëve.

Agjencia e Mjedisit: Për këndin e lojërave te Liqeni nuk ka nevojë për leje mjedisore

Agjencia Kombëtare e Mjedisit i ka kthyer përgjigje kërkesës së shoqërisë civile me nismën “ Qytetarët për Parkun”, mbi lejen mjedisore për ndërtimin e këndit të lojërave në parkun e Liqenit Artificial ku shprehet se në rastin e këndit të lojërave për fëmijë që po krijohet në Parkun e Liqenit, nuk është e nevojshme marrja e një leje mjedisore dhe punimet janë te ligjshme. Gjatë një prononcimi për media, drejtori i AKM, Julian Beqiri ka deklaruar se punimet që po kryhen për këtë kënd lojërash janë të ligjshme, pasi ligji nuk përcakton që për projekte të tilla të kërkohet leje mjedisore.

Anulohet “Osumi”. Klosi heq lejen mjedisore, pritet vendimi i Gjiknurit

Ministria e Mjedisit shpalli të pavlefshme lejet mjedisore të dhëna për ndërtimin e hidrocentraleve mbi kanionet e Osumit. Përmes një vendimi të firmosur këtë të enjte agjencia kombëtare e mjedisit konstaton se leja është e pavleshme për shkak se i ka tejkaluar afati. Vendimi vjen pas denoncimeve publike në Top Channel të një skandali, ku përmes falsifikimit të dokumentave dhe procedurave të jashtëligjshme u planifikua ndërtimi i dy hidrocentraleve mbi kanione, të cilët sipas ekspertëve do të shkatërronin përfundimisht një nga bukuritë më të mëdha natyrore të vendit.

Gurorja pa leje mjedisore rrezikon banorët në aksin Krujë-Qafshtamë

Një gurore e ndërtuar rishtazi po rrezikon jetën e banorëve në zonën e Krujës. Gurorja është ndërtuar në rrugën Krujë - Qafshtamë në vendin e quajtur Gryka e Vajës. Vendi në të cilin është ndërtuar gurorja në vitin 2002 me vendim të Këshillit të Ministrave është shpallur monument natyre. Shteti është gjunjëzuar përballë firmës që ka ndërtuar këtë biznes, pasi kjo kompani është proceduar dy herë nga Agjencia e Zonave të Mbrojtura. Informacionet e marra nga kjo agjenci rezulton se kjo firmë nuk ka asnjë dokumentacion i cili lejon zhvillimin e një aktiviteti të tillë.

Kërkesa e Konfindustrisë - Lejet mjedisore për investimet publike, private dhe PPP sipas standardeve të BE

Konfindustria do ti kërkojë zyrtarisht qeverisë së re të dalë nga zgjedhjet e 25 qershorit 2017, që legjislacionit i lejeve mjedisore për investimet publike, private dhe PPP të përmirësohet sipas standardeve më të larta mjedisore të Bashkimit Europian. Përmes njoftimit për mediat, administrator i Përgjithshëm i Konfindustrisë, Gjergj Buxhuku, nënvizon se kriteret e sotme të mënyrës së përllogaritjes së plotë të kostove financiare mjedisore në ekonomi, hapësirën gjeografke, kohështrirje,etj. janë larg standarteve ndërkombëtare dhe shërbejnë si shkak për pasoja të rënda në afatgjatë për ekonominë kombëtare.

Krujë, revokohen 3 leje mjedisore për guroret, prishen 6 furra gëlqereje

Gjashtë furra gëlqereje që kanë rezultuar të paligjshme janë prishur së fundmi nga fadromat në zonën e Krujës dhe Fushë-Krujës, ndërsa janë revokuar lejet mjedisore për 3 gurore, për shkeljen e kushteve mjedisore. Prej disa ditësh, Inspektoriati Shtetëror i Mjedisit dhe Pyjeve ka nisur kontrollet në impiantet e prodhimit dhe përpunimit të materialeve inerte në zonën e Krujës dhe Fushë-Krujës. Gjatë këtij aksioni, bëhet me dije se janë identifikuar 20 furra gëlqereje të paligjshme dhe se 6 prej tyre janë prishur deri më sot.

Leja mjedisore e HEC-eve mbi kanionet e Osumit, e skaduar

Leja mjedisore për ndërtimin e hidrocentraleve mbi kanionet e Osumit është e pavlefshme sepse i ka kaluar afati. Ky është vlerësimi i ndikimit në mjedis për ndërtimin e dy hidrocentraleve, ose ndryshe leja mjedisore. Siç duket qartë, leja është miratuar nga Agjencia Kombëtare e Mjedisit në datën 26 mars të vitit 2015.

Leje mjedisore me dokumente false, ja si u falsifikuan dëgjesat publike

Fiks Fare denoncon sesi një kompani private ka falsifikuar emrat për një dëgjesë publike dhe me këtë dokument fals ka arritur të marrë një leje mjedisore për ndërtimin e një guroreje dhe ka detyruar ish-komunën Milot të lidhë kontratë me vendim gjykate.

Lejet mjedisore – Klosi: Nga data 13 dhjetor do të jenë online

Duke filluar nga dita e mërkurë lejet mjedisore dhe gjobat do të jepen përmes sistemit online. Në takimin e zhvilluar me inspektorët e mjedisit në çeljen e procesit të trajnimit në kuadër të kësaj reforme, ministri i Turizmit dhe Mjedisit Blendi Klosi bëri të qartë se ky reformim do të sjellë shmangien e abuzimeve në dhënien e lejeve duke bërë transparent çdo veprim. “I gjithë sistemi i dhënieve të lejeve mjedisore duhet të reformohet. Padyshim edhe lejet mjedisore duhet të jenë online.

Mbetjet spitalore

Duke mbështetur hetimet dhe duke premtuar se do t’i ofrojë prova akuzës për hetimin ndaj 6 kompanive që trajtojnë asgjësimin e mbetjeve spitalore, Inspektori i Përgjithshëm, Shkëlqim Hajdari i bën apel prokurorisë që të hetojë edhe spitalet.

Narta kthehet në vend për magazinimin e karburanteve, tre kompani marrin lejen mjedisore

Agjencia Kombëtare e Mjedisit ka dhënë muajt e fundit tre leje mjedisore ndaj tre operatorëve të ndryshëm për të ngritur në Nartë të Vlorës impiantet e depozitimit të karburanteve. AKM i ka dhënë lejen mjedisore kompanisë Tosk Energji për shpërndarje dhe magazinimin e naftës dhe nënprodukteve të saj. Leja është dhënë për magazinimin e naftës dhe nënprodukteve të saj në një cisternë të palëvizshme në Nartë. Gjithashtu leja është dhënë edhe ndaj kompanisë A&T për të njëjtat qëllime po në Nartë.

Ndotësi paguan, jo më leje mjedisore pa përmbushur kriteret

“Në të gjithë Shqipërinë, numërohen rreth 2 mijë leje mjedisore që janë veterinerë, dentistë apo farmacistë. Në Ministrinë e Mjedisit, aktualisht në këto 9 muaj nuk është dhënë asnjë licencë e vetme për ekspert mjedisor”, – deklaroi sot zv.ministrja e Turizmit dhe Mjedisit Ornela Çuçi, gjatë llogaridhënies publike në Cërrik.

Ndotja mjedisore, Klosi: Nga mosveprimi i inspektorëve

Ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Blendi Klosi ka zhvilluar gjatë ditës së sotme një takim me inspektorët e mjedisit, ku në fokus ka qenë situata mjedisore e krijuar në vend. Klosi është shprehur se situata aktuale mjedisore është pasojë e mosveprimit të inspektorëve. “Situata mjedisore është pasojë e mosveprimit tuaj, Shqipëria është ndotur dhe ndotësit kanë emër po ju nuk keni sjellë asnjë denoncim, nuk keni raportuar asgjë”, ka thënë Klosi duke ju drejtuar inspektorëve.

Projektet e përbashkëta – Shqipëria dhe Kosova standardizojnë lejet mjedisore

Zhvillimi i projekteve të përbashkëta si dhe promovimi i ndërsjellët i resurseve mjedisore, kulturore dhe turistike të Kosovës dhe Shqipërisë ishin në qendër të diskutimit mes Presidentit Meta dhe Ministres së Mjedisit të Kosovës. Presidenti Meta nënvizoi rëndësinë e bashkëpunimit të ministrive homologe të Kosovës dhe të Shqipërisë në zhvillimin e projekteve të përbashkëta në fushën e mjedisit, me theks të veçantë në mirëmbajtjen e lumenjve dhe të hapësirave të tjera të përbashkëta.