Lin

Lini i ndotur, fshati buzë liqenit, më pak turistë

Edhe pse është konsideruar si një ndër pikat më të bukura përgjatë liqenit të Ohrit, Lini prej disa vitesh përballet me ndotje maksimale të cilat frenojnë zhvillimin e turizmit. Derdhja e ujërave të ndotura në liqen dhe mungesa e investimeve thuajse e kanë zhdukur mundësinë që ky fshat të jetë një destinacion turistik. Edhe pse ai ofron pamje mbresëlënëse pasi shtrihet i gjithi buzë liqenit, uji i ndotur ka bërë që në breg të mos ketë asnjë pushues. Fshati i kontrasteve edhe këtë verë duket se do të ndahet mes bukurive të natyrës dhe ndotjes e kushteve të papërshtatshme për zhvillimin e turizmit.

Lini, fshati perlë që po ndot liqenin nga mbetjet e bagëtive

Nga Tonin Frroku
Fshati Lin vetëm 22 km larg nga qyteti i Pogradecit për të gjithë është ndër pikat më të bukura përgjatë liqenit të Ohrit,Fshat i cili prej vitesh përballet me ndotje të liqenit nga njëra anë,por dhe vet fshatit nga ana tjetër, kjo e fundit vjen nga prania e madhe e blegtorisë së fshat. Të dyja këto frenojnë zhvillimin e turizmit aq sa ka raste të shumta që turistët vijnë për të vizituar asetet turistike dhe largohen pa drekuar në restorantet e këtij fshati që kur e shikon tek zbret nga Qafë-Thanë të mrekullon me bukurinë që të ofron.

Plehrat largojnë turistët; Fshati Lin i kthen kurrizin liqenit të Ohrit

Fshati Lin në Pogradec ka potenciale të mëdha për turizëm për shkak të pozicionit në të cilin ndodhet. Por në mënyrë paradoksale fshati i ka kthyer kurrizin liqenit dhe ndotja në bregun e tij është shumë e madhe. Në antikitet quhej Liqeni i Dritës ose Lyhnidas. Atë emër të lashtë e ka trashëguar vetëm ky fshat i vogël në anë të liqenit të Ohrit.

Shpallet zona e mbrojtur e Linit

*Nga Fatmira Nikolli

Këshilli Kombëtar i Restaurimeve ka miratuar në mbledhjen e tij të fundit, zonën e mbrojtur të “Rrënojave të Kishës Paleokristiane dhe Mozaikët”, Lin, Pogradec. Instituti i Monumenteve të Kulturës “Gani Strazimiri” ka sjellë në vëmendje fshatin Lin, duke propozuar zonën e mbrojtur rreth “Rrënojave të Kishës Paleokristiane dhe Mozaikët”, Monument i Kategorisë I. Bazilika Paleokristiane e Linit ndodhet në pjesën perëndimore të Kepit të Linit dhe përfaqëson një nga monumentet më të rëndësishme të trashëgimisë së Shqipërisë.