lisi

Lisi dhe lashtësia jonë

“Pyjet i paraprijnë qytetërimit, kurse shkretëtirat e pasojnë atë” - Fransua-Rene Shatobrian.

Gjithmonë më ka intriguar fakti pse në mitologjinë tonë shqiptare ‘LISI’ është druri më i përmendur, druri më i njohur, që haset thuajse në krejt traditën tonë folklorike që nga lashtësia e deri më sot. Pse vallë kjo vëmendje e posaçme për një dru si Lisi?! Kur nis njeriu e thellohet në kërkim, gjëja e parë që shkon në mendje është Lisi i Dodonës. Pse Lisi është konsideruar kaq i shenjtë në të kaluarën?! Pse Lisi ishte druri simbol i Zeusit?!