Ljubljana

Një shembull për Tiranën: Si Ljubljana u kthye në kryeqytetin e Gjelbër Evropian

Përgjatë rrugicave të ngushta në brigjet e lumit Ljubljanica, tingujt e vetëm që mund të dëgjoni janë përplasjet e takave në kalldrëm, zërat e njerëzve që ecin dhe cekjet e gotave në kafenetë në anë të rrugëve. Ka ndryshuar shumë nga 10 vite më parë, kur këto rrugë ishin të bllokuara nga trafiku. Atëherë kishte pak hapësirë të lirë për këmbësorët. Ata më të guximshmit, të cilët zgjidhnin të ecnin, duhet të shmangnin makinat apo autobuzët dhe të thithnin tymin që ata lëshonin. Tashmë, jo vetëm këto rrugica anës lumit, por e gjithë qendra e Ljubjanës është në thelb zonë pa makina.