lloje

Kjo merimangë është shqetësim për njerëzit, gëzim për shkencëtarët

Njerëzit janë të shqetësuar duke e cilësuar si lajm të tmerrshëm, por shkencëtarët janë të gëzuar për rikthimin e kësaj merimange në Mbretërinë e Bashkuar, e cila rrezikohej të zhdukej. Qindra individë të rritur në robëri janë lëshuar në natyrës. Bëhet fjalë për merimangën Dolomedes plantarius, e cila është rreth 7.6 cm e gjatë, merimanga më e madhe në Britani. Ajo ha edhe peshq të vegjël. Shkencëtarët thonë se ajo nuk është e rrezikshme për njerëzit dhe ka rol të rëndësishëm në këtë sistem. “Kjo popullatë fatkeqësisht ishte pakësuar dhe shkaku kryesisht kanë qenë njerëzit”, shkruan kopshti zoologjik që bëri të mundur rritjen e saj, citon “National Geographic”.

Lista e llojeve në zhdukje shkon në 26,000.

Një lloj i krimbave të rrumbullakët (Lumricus rubellus), dhelpra fluturuese e Mavritanit (Greater Mascarene) dhe një lloj palme (Livistona carinensis) u janë bashkuar rreth 26 000 llojeve që janë kategorizuar si në rrezik. Publikimi më i fundit i Red List nga Unioni Internacional për Konservimin e Natyrës (ICUN) ka identifikuar 26 197 bimë dhe kafshë që rrezikojnë zhdukjen, nga 93 557 lloje që po hasin rreziqe mjedisore në botë.