luan mali

Luanët e malit rikthehen në Evropë, në Turqi

Luanët evropianë kanë ekzistuar në Transkaukazi deri në shekullin e 10-të. Kulmi historik i ekzistencës së llojit të tyre shtrihej në të gjitha fushat dhe ultërsirat e Transkaukazisë lindore, pothuajse deri në perëndim me Tbilisin, Gjeorgji. Drejt veriut, luanët ishin të pranishëm në Kaukazin lindor nga Gadishulli Apsheron deri në grykën e lumit Samur në kufirin aktual Azerbajxhan -Rusi, deri në Araks. Nga atje, kufiri i tyre u ngushtua në lindje të Jerevanit me kufirin e tij verior për tu shtrirë më pas deri në perëndim të Turqisë.