Malesia e Madhe

A është efektive pjesëmarrja e qytetareve në qeverisjen vendore?

Kanë qene bashkitë e Malësisë së Madhe dhe Pogradecit në fokus të një takimi të përbashkët i mbajtur në Pogradec me 12 dhe 13 tetor 2017. Mbështetur në objektivat e nismës së ndërmarrë nga OSC “Gruaja në INTEGRIM” me mbështetjen e Delegacionit të BE në Tiranë, përmes programit ACHIEVE që zbatohet nga REC Shqipëri, u bë e mundur ndarja e praktikave të mira menaxhuese në drejtim të pjesëmarrjes së qytetarëve në planifikim dhe qeverisjen vendore, rritjen e transparencës dhe përmirësimin e mekanizmave të informim - komunikimit me qytetarët.

Aromë suksesi nga Malësia e Madhe

Në një udhëtim që zgjat jo më shumë se dy orë e gjysëm nga Tirana në veri të qytetit të Shkodrës, diku mes malit dhe liqenit, pa kuptuar e gjen veten në Koplik. Një fshat, që përveç tokës së kuqe dhe gurëve gëlqerorë, ka dhe një reputacion tjetër që shkon përtej madhësisë modeste të kësaj zone. Bimët medicinale që rriten në të egër mes gurëve të kësaj zone kanë bërë që ky fshat i vogël në Malësinë e Madhe përveç aromës së sherebelës e livandos të mbajë dhe aromë suksesi. Sektori i bimëve medicinale iu siguron të ardhura me mijëra familjeve.

Kryeministri Rama inspekton punimet në kanalin vaditës dhe ujësjellësin në Malësinë e Madhe

Kryeministri Edi Rama, i shoqëruar nga ministri i Bujqësisë, Edmond Panariti dhe përfaqësues të pushtetit lokal të zonës, ishte sot në Malësinë e Madhe për të parë nga afër punimet e realizuara në nje projekt madhor. Drejtues të pushtetit lokal të zonës e informuan kryeministrin mbi ecurinë e punimeve për pjesën e mbetur të investimit, i cili përfshin rehabilitimin e kanaleve dytësore, të cilët do të rrisin sipërfaqen e ujitur të tokës. “Ky është kanali i Shtodrit, i cili është investuar nga qeveria shqiptare, rreth 14 km, që përfshin Malësinë e Madhe.

Malësi e Madhe: Sfidat e pjesëmarrjes publike në vendimmarrje

Sfidat e pjesëmarrjes publike në vendimarrje ka qenë fokusi i forumit qytetar organizuar në Bashkinë Malësi e Madhe, në kuadër të programit ACHIEVE të zbatuar nga REC Shqipëri dhe projektit "Një hap më tej drejt rritjes së pjesëmarrjes së gruas në vendimarrje" në bashkinë Malësi e Madhe zbatuar nga shoqata “Gruaja në INTEGRIM”. Nisma e mbështetur financiarisht nga Delegacioni i BE në Shqipëri, ka si qëllim të adresojë rritjen efektive të pjesëmarrjes publike në vendimarrje për çështjet e mjedisit.

Planet vendore, Zvicra jep “Ok” për Malësinë e Madhe

Programi për Decentralizim dhe Zhvillim Lokal (DLDP) financuar nga Qeveria Zvicerane i është përgjigjur interesimit për asistencë financiare dhe teknike për bashkinë  e Malësisë së Madhe, në hartimin e Planit të Përgjithshëm Vendor. DLDP ushtron aktivitetin në veri të Shqipërisë që prej vitit 2006, në mënyrë të veçantë në fushën e planifikimit dhe menaxhimit financiar në nivel vendor, rajonal dhe kombëtar. Pak javë pas ftesës së Ministres së Zhvillimit Urban, Eglantina Gjermeni për donatorët ndërkombëtarë kjo është përgjigja e parë që ka mbërritur për financimin e hartimit të Planit të Përgjithshëm Vendor, për një prej 30 bashkive ku ende nuk nisur puna për këtë plan.