mbetjet

'Mbetjet', largohen aktivistët e AKIP

Rreth 80 aktivistë të AKIP (Aleancës Kundër Importit të Plehrave) kanë nisur prej orës 23:00 të mbrëmjes së të mërkurës një protestë para Parlamentit të Shqipërisë për të kundërshtuar ligjin e mbetjeve, ndërsa kanë kaluar të gjithë natën aty.Ata shprehen se protesta e nisur një ditë më parë i paraprinë asaj që do të realizohet ditën e sotme para nisjes së seancës plenare të parlamentit, e cila do të jetë akoma më e madhe.Sipas tyre, sot ishte parashikuar në rendin e ditës futja në votim e dekretit të Presidentit Nishani që kërkon rishikimin e ligjit, ndërsa është hequr me qëllim në orët e fundit për të dështuar protestën.

“Liqenin e Fierzës e mbulojnë mbetjet plastike”, videoja shqetësuese bëhet virale në rrjet

Ndotja në liqenin e Fierzës mbetet ende një problem shqetësues, edhe pse banorë të zonës dhe ekspertë të mjedisit kanë ngritur herë pas here zërin. Tashmë shqetësimi për nivelin e ndotjes në liqenin e Fierzës i ka kaluar kufijtë e Shqipërisë. Një video e publikuar në NewsFlare dhe LiveLeak, e cila tregon nivelin e madh të ndotjes në këtë liqen, është bërë virale vetëm në pak orë pasi u publikua.

5 arsye pse bota ka kaq shumë mbetje

Nëse keni nevojë për pak motivim që ta shmangni përdorimin e pipëzës sa më shumë që të keni mundësi, atëherë dëgjoni këtë: shkencëtarët kanë zbuluar se edhe akulli i detit Arktik, që gjendet shumë larg qendrave metropolitane, rezulton të ketë në të përmbajtje plastike. Sipas Dr. Jeremy Wilkinson nga Studimi i Antarktikut Britanik, "mikroplastika gjendet tashmë kudo në ujërat sipërfaqësorë të oqeanit botëror. Asnjë vend nuk është imun ndaj saj"

A mund të sigurojnë mbetjet e kallamit të sheqerit një rritje të vlerës për rritësit e tij dhe një alternativë për ushimin e bagëtive?

Biznesi i prodhimit të sheqerit kërkon dhe prodhon shumë energji dhe prodhon një sasi të madhe mbetjesh dhe nënprodukte. “Ne po buxhetojmë të shtypim 1.5 milion Ton kallam këtë vit për një periudhë 25 javëshe,” ka thënë Mark Gaton, menaxher i fabrikës Racecourse Mill në Mackay. “Zakonisht, çdo ditë ne procesojmë rreth 11000 Ton në ditë dhe nga kjo ne prodhojmë rreth 40% fibër kështu që zakonisht prodhojmë 1 800 Ton tul të ngelur në ditë. Tuli vjen si një nënprodukt i procesit të bluarjes së kallamit të sheqerit, që në shumë fabrika digjet për të prodhuar energji për fabrikën dhe për konsumatorët.

Banorët e Lezhës: Keqmenaxhimi i mbetjeve, rrezik për shëndetin tonë

Shoqata "Together for Life" ka zhvilluar një takim me komunitetin e qytetit të Lezhës. Qëllimi i takimit ishte informimi i komunitetit për premtimet që kryetari i Bashkisë Fran Frrokaj ka bërë lidhur me problematikat mjedisore të qytetit dhe çfarë është përmirësuar gjatë 3 viteve. Gjithashtu u bë një prezantim për të drejten e informimit dhe aksesin e qytetarëve për të marrë informacion. Gjatë diskutimeve u theksua një nga problematikat mjedisore më të mprehta të qytetit të Lëzhës, keqmenaxhimi i mbetjeve dhe mos funksionimi i nismës për të ndarë mbetjet sipas koshave përkatës të vendosur nga bashkia.

Banorët e Sheqit dhe qendra mjedisore EDEN padisin Bashkinë e Fierit për vendgrumbullimin e mbetjeve në Sheq.

Qendra mjedisore EDEN prej më shumë se 8 muaj ka ndjekur në terren rastin për vendgrumbullimin e mbetjeve në Sheq, Fier. Ka zhvilluar takime dhe ka mbajtur korrespondencë shkresore për marrje informacioni me institucionet vendore. Në datën 27 qershor 2018, është zhvilluar në Fier konferenca “Dialog për mbylljen dhe rehabilitimin e vend-depozitimit ekzistues të mbetjeve urbane në Sheq” në vijim të letër kërkesës dërguar Bashkisë Fier, 15.05.2018, për mbylljen dhe rehabilitimin e vendgrumbullimit të mbetjeve në Sheq. Bashkia e Fierit nuk ka mbajtur një qëndrim zyrtar për kërkesat e paraqitura në letrën drejtuar saj.

BE-ja në rrezik të përmbytet prej mbeturinave plastike

Deri tani më shumë se gjysma e mbeturinave plastike të botës eskportoheshin për në Kinë, por Pekini vendosi tani t'i ndalojë ato. Aktivistët kinezë të mjedisit gëzohen, por Gjermania gjendet para një problemi. Mijëra tonelata mbeturina plastike grumbullohen çdo vit në vendet e industrializuara dhe shpesh ato përfundojnë në Kinë.

BE-ja u shpall luftë mbetjeve plastike

Komisioni i BE-së dëshiron të ndalojë produktet plastike njëpërdorimshe. Qëllimi është të frenohet ndotja e lumenjve dhe e deteve me mbetje plastike.

Bomba e helmit në Durrës, ekspertët: Ndotja në nivele alarmante

 

Janë mbi 60 familje të cilat nuk kishin zgjedhur të jetonin pranë mbetjeve, pasi kur ata ndërtuan shtëpitë në këtë zonë periferike në Durrës, mbetjet ishin larg. Por, mungesa e menaxhimit të tyre ndër vite ka bërë që sipërfaqja e vendgrumbullimit të zgjerohet dhe pirgjet me mbeturina të jenë vetëm pak metra larg.

Bysheku, pika turistike e famshme pranë Elbasanit braktiset nga turistët, ja arsyeja

Pothuajse të gjitha pikat turistike të Elbasanit nuk kanë pasur fluksin e pritshëm të vizitorëve sivjet edhe pse pritshmëritë ishin jashtëzakonisht të mëdha. Ndërkohë që në pikën më të afërt turistike me qytetin e Elbasanit në Byshek situata thuajse ishte katastrofike në të gjitha aspektet. Dikur kjo pikë turistike ishte e mbipopulluar nga turistët vendas dhe ata të huaj, por tani kjo duket që i përket së kaluarës.

Deti “rrëmben” tokën në Kune-Vain

Në zonën e Kune-Vainit, pranë Shëngjinit, brenda pak viteve deti ka përparuar disa metra drejt tokës. Asgjë nuk është bërë për të ndaluar “pushtimin” e tokës nga deti.

Deti i gjelbëruar

Me këmbëngulje të madhe mundohemi të shtojmë gjelbërimin në tokë, por mesa duket deti na parapriu. Sezoni turistik në Vlorë sapo ka filluar dhe turistët po çuditen nga deti i gjelbëruar që po gjejnë në plazhet e Vlorës.

Durrësi, qyteti kryesor i turizmit, me kazanë plehrash të tejmbushur

Durrësi, qyteti kryesor i turizmit, me kazanë plehrash te tejmbushur në qytet dhe ne plazhe. Menaxhimi i mbetjeve urbane në qytetin e Durrësit vazhdon të bëhet me një metodë “shumë ekonomike” – djegia e lirë në natyrë. Banorët e qytetit por edhe qindra e mijëra turistë thithin çdo ditë tymërat e djegies së mbeturinave urbane shumë të dëmshëm për mushkëritë. Qyteti mbulohet nga re tymi. Në momentin kur bie shi ndodh fikja e zjarrit, i cili rindizet përsëri nga persona të papërgjegjshëm për këtë risk.