modeli i energjise

"Performanca e Energjisë në Ndërtesa”, drafti prezantohet në Kuvend

Zëvendës Ministri i Energjisë dhe Industrisë z.Ilir Bejtja ishte sot i pranishëm para deputetëve të komisionit për Veprimtaritë Prodhuese, Tregtinë dhe Mjedisin ku prezantoi projektligjin “Për Performancën e Energjisë në Ndërtesa”. Z.Bejtja argumentoi para deputetëve se pse ishte sjellë tani ky projektligj, duke theksuar se ligji i mëparshëm i miratuar në vitin 2002 ka sjellë që të gjitha ndërtesat që kemi sot të jenë jashtë çdo kushti eficience të përdorimit të energjisë.

“Albanian Green Energy Forum”, bashkëpunimi i radhës Shqipëri-Britani

Dhoma Shqiptaro-Britanike të Tregtisë dhe Industrisë, ambasada e RSH në Londër, me mbështetjen e Lord Watson of Richmond CBE, si dhe të një sërë kompanish prestigjioze britanike në Mbretërinë e Bashkuar, organizuan “Albanian Green Energy Forum”. Ndër panelistët kryesorë ishte z.Gëzim Musabelliu–Zëvendësministër i Energjisë dhe Industrisë të Republikës së Shqipërisë, si dhe përfaqësues analistë të kompanive eksperte në fushën e energjetikës, të studiove të ndryshme ligjore, që operojnë si në Shqipëri, ashtu edhe në MB, por jo vetëm.

“Energy Talk” mes EcoAlbania, ekspertëve të çështjeve së efiçencës së energjisë dhe të rinjve të qytetit të Tiranës

Në një takim të hapur të organizuar nga EcoAlbania në Tiranë, ditën e djeshme më 28 shtator, Z. Gjergji Simaku, Drejtor në sektorin e Burimeve Energjitike të Rinovueshme dhe Efiçencës Energjetike, Z. Erjon Tase, Drejtor Ekzekutiv i Akademisë së Studimeve Politike, si dhe përfaqësues të stafit të EcoAlbania dhe Qendrës EDEN prezantuan problematikat dhe punën që po realizohet në lidhje me përdorimin efiçent të energjisë. “Deri në vitin 2013, në asnjë nga ligjet shqiptare dhe as në Strategjinë Kombëtare nuk përmendej fjala “energji e rinovueshme”.

“Mikrobateritë fleksibël” prodhojnë energji nga djersa dhe lejojnë që të përdorni pajisje të vogla

Në të ardhmen, energjia e shpenzuar nga trupi duke bërë aktivitete fizike nuk ka pse të shkojë dëm, ajo do të mund të kthehet në burim për pajisje elektronike. Një ekip inxhinierësh kanë zhvilluar një testim tek bateritë me qeliza fleksibël, të cilat nxjerrin energji nga djersa dhe janë në gjendje të ushqejnë pajisje të vogla, të tilla si LED dhe radio Bluetooth. Këto bateri me qeliza organike gjenerojnë 10 herë më shumë energji se çdo bateri ekzistuese. Mikrobateritë janë të pajisura me një lloj enzime e quajtur “Oxidizes”, e cila bashkohet me “acidin laktik” që gjendet në djersë, dhe në këtë mënyrë prodhojnë energji.

15 qershor - Dita Botërore e Erës

Dita Botërore e Erës është një ngjarje mbarëbotërore që ndodh çdo vit më 15 qershor. Është një ditë për të zbuluar erën, fuqinë e saj dhe mundësitë që ajo ka për të ndryshuar botën tonë. Në më shumë se 80 vende në botë, fermat e erës janë në veprim, duke gjeneruar energji nga një burim i pastër dhe i rinovueshëm. Mijëra individë janë të përfshirë në prodhimin e energjisë nga era, por për shumë njerëz, energjia e erës është një mister.

4 prej projekteve “të gjelbra” më të mëdha në fushën e ndërtimit në Kazakistan

Kjo është periudha më e mirë për t’u përfshirë në industrinë e ndërtimit në Kazakistan. Të dhënat e publikuara nga Astana treguan se sektori i ndërtimit shënoi rritje prej 7 % në gjysmën e parë të këtij viti. Qendra e shtetit aziatik, Kazakistani, po investon shuma të mëdha në këtë sektor, duke e rritur besimin e investitorëve të huaj dhe vendas në këtë sektor. Një ndër risitë më të mëdha që Kazakistani po sjell në këtë sektor është futja e teknikave të ndërtimit në përputhje të plotë me rregullat për mbrojtjen e mjedisit, që ndryshe njihen si projektet e gjelbra, duke u shndërruar në këtë mënyrë në liderin botëror të ndërtimit dhe energjisë së ripërtëritshme.

A do të jetë 2017-ta vit kthese për energjinë në Kosovë?

Autoritetet në Kosovë thonë se janë duke ndërmarr hapa për të ndryshuar gjendjen në sektorin e energjisë, i cili që nga përfundimi i luftës përballet me sfida. Ata thanë se kjo pritet të bëhet përmes strategjisë së energjisë 2017-2026, me të cilën synohet ndryshimi rrënjësor i sistemit aktual të prodhimit të energjisë elektrike. Këto komente u bënë gjatë mbajtjes së forumit të dytë të nivelit të lartë për energji “Strategjia e Energjisë dhe Liberalizimi i Tregut”, me të cilën synohet të gjenden forma për të përmirësuar sistemin energjetik të Kosovës, që vazhdon të përballet me vështirësi dhe të varet nga prodhimi i termocentraleve të vjetra e të mbajtura keq, që nuk sigurojnë dot energji të mjaftueshme për vendin, janë të dëmshëm për mjedisin dhe detyrojnë shpesh investime në importe të shtrenjta.

A mund të jenë dallgët e detit të jenë burimi i ardhshëm më i madh i energjisë së rinovueshme?

Forca e përplasjes së valëve të detit mund të gjenerojë një sasi të madhe energjie. Por ka një pyetje: si do të zhvillohet një teknologji e cila do të përballojë valët e detit me minimumin e ndikimit në ekosistem? Një kompani me bazë në Izrael “Yam Pro Energy”, beson se mund të ofrojë zgjidhjen ideale dhe ka filluar të ndërtojë një impiant për energjinë nga valët në bregdetin e Accra, kryeqyteti i Ganës. Kjo teknologji shfrytëzon një burim – oqeanet – të cilët mbulojnë rreth 71% të planetit tonë, është miqësore me mjedisin, zakonisht kushton pak pasi instalohet si teknologji dhe do të jetë një revolucion për vendet bregdetare.

A munden burimet e rinovueshme të konkurojnë naftën me çmim të lirë?

Çmimet e naftës kanë arritur afro 50 $ për fuçi. Kjo është një rritje çmimi me pothuajse 80% që kur çmimet prekën fundin në janar të vitit 2016. Teprica e fundit e naftës është “lehtësuar” disi nga kërkesa në rritje dhe ndërprerja e procesit të prodhimit, nga zjarret në Kanada deri tek sulmet militante në Nigeri. Megjithatë, analistët nuk e shohin të afërt në kohë kthimin e çmimit të naftës në $ 100 për fuci. A do të jetë rritja e çmimit të naftës e mjaftueshme për ta bërë energjinë e ripërtëritshme përsëri konkuruese?

Australi, garë me makinat “solare”

Rreth 40 makina që funksionojnë me energji diellore do të përshkojnë 3.000 km nga veriu tropikal i Australisë deri në brigjet jugore të këtij shteti, si pjesë e sfidës botërore diellore, e cila nisi të dielën. Gara nga qyteti verior i Darwinit deri në qytetin jugor të Adelaides pritet të zgjasë një javë për shumicën e makinave. Shpejtësia mesatare e mjeteve që furnizohen vetëm me energjinë e diellit arrin nga 90 deri në 100 km në orë. Koha më e shpejtë në të cilën është përshkuar itinerari u arrit nga ekipi i universitetit japonez, “Tokai”, në vitin 2009, i cili e përfundoi garën në vetëm 29 orë e 49 minuta.

Autobusi i parë elektrik, Kombinat - Kinostudio

Një autobus urban elektrik për herë të parë do të testohet në linjën Kombinat-Kinostudio për të parë mundësinë e aplikimit të këtij mjeti në transportin e kryeqytetit. Kompania polake e autobusëve ka shprehur interes për këtë risi, ku pas testimeve dhe funksionalitetit konkrete në rrugë, do të dalin edhe kostot të cilat do të shqyrtohen nga bashkia e Tiranës në vendimmarrjen finale. “Është një kompani polake ‘Solaris’ e cila ka gat 35% të tregut sot të autobusëve elektrik në Europë që ka shprehur interesin për të sjellë një autobus për të bërë testimet e radhës.

Ballkani do përfitojë nga krijimi i vendeve të punës në zhvillimin e erës dhe hidrocentraleve

Në raportin e fundit të Kombeve të Bashkuara dhe Organizatës Botërore të Punës, “Ujë dhe punë 2016”, tregohet se punësimi në sektorin e shërbimeve (që kanë lidhje të drejtpërdrejtë me ujin) u rrit me 50% në mes të 2000 dhe 2014. Punët e varura nga prania e ujit i referohen vendeve të punës direkte në sektorë ekonomik që kanë një varësi mesatare nga uji. Sipas raportit, Shqipëria, sikurse edhe shtetet e tjera të Europës Juglindore dhe asaj Perëndimore, kanë parë një trend në rritje sa i përket investimeve në funksion të menaxhimit të ujit dhe të shërbimeve infrastrukturore.

BB, sytë nga energjia e rinovueshme në Shqipëri

“Ndryshimet klimatike nuk janë shaka”. Kjo shprehje është thënë aq shpesh nga liderë botërorë, aq sa nuk duket mjaftueshëm për të treguar rrezikun që na kanoset nga rritja e temperaturave me vetëm 2 gradë celcius. Sipas Bankës Botërore, ato 2 gradë në 15 vitet e ardhshme do të zhysin në varfëri ekstreme 100 milionë më shumë njerëz, nëse çështja e klimës nuk shihet me seriozitet. Dhe Banka Botërore e ka nisur nga vetja, duke investuar një pjesë të madhe të fondeve të saj për të zhvilluar energjinë e rinovueshme dhe bujqësinë e qëndrueshme në 40 vende vende në zhvillim.

BB: 46% e shqiptarëve paguajnë 10% të të ardhurave për energji

Banka Botërore ka publikuar raportin periodik mbi energjinë e qëndrueshme që shërben si një kornizë globale për sektorin. Ky raport publikohet çdo dy vjet dhe është një bashkëpunim i Bankës Botërore me institucione mjaft të rëndësishme, si: Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë, Programi për Zhvillim i Kombeve të Bashkuara (PNUD), Organizata Botërore e Shëndetësisë, Këshilli Botëror i Energjisë, etj. Në këtë raport të gjerë merret në analizë edhe Shqipëria. 46% e familjeve shqiptare shpenzojnë më shumë se 10% të të ardhurave të tyre për energji, thuhet në këtë raport.

Bill Gates themelon Fondin për Investime në Energji 1 miliard USD

Themeluesi i Microsoft, Bill Gates, bëri të ditur krijimin e një fondi investimesh për energjinë alternative – Breakthrough Energy Ventures Fund, që ka si qëllim zgjidhjen e problemeve që lidhen me ndryshimet klimatike. Breakthrough Energy Ventures Fund përfshin John Doerr, drejtuesin e Kleiner Perkins Caufield & Byers; Jack Ma, themeluesin e Alibaba; Vinod Khosla, themeluesin e Khosla Ventures; John Arnold, drejtuesin e Laura and John Arnold Foundation; Jeff Bezos, CEO i Amazon dhe Hasso Plattner, bashkëthemelues në SAP SE, pasuria e të cilëve arrin në 170 mld dollarë.

Bosnje-Hercegovina përballet me sanksione nga Komuniteti i Energjisë

Për shkak të asaj që u konsiderua si "përpjekje e pamjaftueshme nga Bosnje-Hercegovina (BiH) për të përmbushur detyrimet e saj sipas kushteve të Traktatit të Komunitetit të Energjisë", ky i fundit vendosi në prill të ndjekë masa ndëshkuese ndaj vendit. Sanksionet, u ndalën në tetorin e kaluar, pas negociatave me organet qeverisëse të BiH-së mbi zbatimin e Planit të Veprimit për Transferimin e Pronës Juridike në Sektorin e Energjisë, dhe po riprezantohen tani pasi qeveria nuk arriti të sinkronizonte parashikimet e pritura në muajin mars.

Britania hap rrjetin elektrik për bateritë – Kërkon të kursejë 52 miliardë dollarë

Qeveria britanike ka bërë publike planet për të ndihmuar konsumatorët dhe industrinë të kursejnë deri në 40 miliardë paund nga faturat e tyre duke e hapur rrjetin e energjisë ndaj mjeteve të ruajtjes me bateri, duke stimuluar centralet energjetike me ndotje të ulët. Departament për Biznesin, Energjinë dhe Strategjinë Industriale ka shpallur planet për të investuar 246 milionë paund në kërkim për teknologji baterish. Pjesë e planit janë edhe disa amendime në ligje, të cilat do të përcaktonin ruajtjen e energjisë dhe do t’i lejonin investitorët të mbështesnin projekte të tilla.

Bujqësia e mbështetur mbi kultivimin e drurëve, rrit fiksimin e karbonit dhe bashkëprodhimin e ushqimit dhe e bioenergjisë

Praktikat aktuale bujqësore ushtrohen përgjithësisht në tokat më të mira të vendit dhe nuk kanë kapacitet të përdorin potencialin që u ofron ekosistemi. Toka duhet punuar çdo vit dhe duhen trajtuar me kimikate për mbrotjen nga dëmtuesit. Bimët njëvjeçare nuk arrijnë të përdorin energjinë diellore gjatë muajve të pranverës, përdorin më pak ujin e tokës, për shkak të sistemit rrënjor të cekët. Përparësia aktuale që i është dhënë bimëve njëvjeçare për ushqim në bujqësinë tonë ka rezultuar në prishje të ekuilibrit në ekosistemet kryesore të vendit. Ka degradim e shkatërrim të ekosistemeve malore e lumenjeve, që rrezikojnë përmbytje sistematike të fushava të destinuara për bujqësi.

Çfarë e vonon zbatimin e ligjit të efiçencës së energjisë

Gati një vit pas miratimit të ligjit për eficiencën e energjisë, ende aktet nënligjore nuk janë gati, gjithashtu është vonuar ngritja e institucioneve që do të bëjnë të mundur zbatimin e tij. Këto vonesa cilësohen si të dëmshme, nga ekspertë të fushës, duke qenë se edhe për Bashkimin Europian, fjala kyçe është eficienca e energjisë. Akademia e Studimeve Politike, me mbështetjen e Shoqërisë së Hapur për Shqipërinë (SORIS) ka realizuar një studim ku janë paraqitur fazat në të cilat ndodhet zbatimi i ligjit dhe ku jepen disa rekomandime në lidhje me problematikën që është vërejtur deri tani.

Deri në 2025, kostot për energjinë diellore dhe atë të erës mund të ulen me 59%

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë së Rinovueshme (IRENA) publikoi një raport të ri duke zbuluar se rënia dramatike e kostove të energjisë së diellit dhe asaj të erës do të vazhdojë të pësojë rënie edhe në vitet e ardhshme. Ky raport tregon se deri në vitin 2025 – me një kuadër ligjor dhe rregullator të duhur – kostoja mesatare e energjisë elektrike do të bjerë me 59% për fotovoltaikët diellore (PV), 35% për energjinë e erës në det të hapur, 26% për energjinë e erës të instaluar në tokë, dhe rreth 45% për energjinë diellore të përqëndruar, krahasuar kjo me vitin 2015.