muze

Maqedoni: Hapet godina e parë e Muzeut të Historisë Natyrore

Në mesditën e 18 majit 2017, u hap zyrtarisht në Star Dojran godina e parë e Muzeut të Historisë Natyrore të Maqedonisë me ekspozitën e përhershme "Jeta e egër e Luginës së Liqenit Dojran". Punimet për muzeun u përfunduan përmes nismës së REC dhe një donacioni me vlerë prej 20,000 dollarësh të siguruara nga Fondi i Partneritetit për Ekosistemet Kritike (CEPF) i cili u zhvillua në kuadër të projektit "Zhvillimi i Kapaciteteve për Qëndrueshmërinë e Liqenit Dojran".

Mbeturinat si thesar

Departamenti i Pastrimit në Nju Jork, mbledh çdo ditë mbi 12 mijë ton plehra dhe material të riciklueshëm. Dhe përmes përpjekjeve të një njeriu dhe ëndrrës së tij, Departamenti i Pastrimit ka koleksionin e vet muzeal të mbeturinave, që siç thotë ai, është kthyer në një thesar. Koleksioni tani ndodhet në një garazh të Departamentit të Pastrimit, por ndoshta një ditë do të jetë i hapur për publikun, kur të ndërtohet një muze i vërtetë i këtij Departamenti. Korrespondenti i Zërit të Amerikës, Bernard Shusman, njofton nga Nju Jorku. 

Muzeu i Shkencave të Natyrës me shtëpi të re

Sa shpesh ndodh të shohësh një skelet balene prej vërteti? Vetëm pak kilometra nga qendra e Tiranës, në hollin e Muzeut të Shkencave të Natyrës ndodhet skeleti gjigand i një balene mesdhetare. Historia e saj daton në vitin e largët të 1963 kur ushtria shqiptare e qëlloi duke e pandehur një nëndetëse të ish Bashkimit Sovjetik. Kjo dëshmi tragjikomike e Luftës së Ftohtë do ta rendiste pavionin shqiptar ndër 5 më të mirët e edicionit të 56 të Bienales së Venecias. Po pavijoni i kafshëve ujore është vetëm njëri nga 7 të tillë që ndodhen në 2 katet e Muzeut të Shkencave Natyrore.