natura 2000

“Bukuroshja e fjetur” Ulëza, feston Promovimin Turistik të vitit dhe Ditën e Shën Markut

Me rastin e festimit të Ditës së Shën-Markut në Njesinë Administrative Ulëz dhe të promovimit të vlerave mjedisore dhe turistike të Parkut Natyror Rajonal “Liqeni i Ulzës” dhe zhvillimit të turizmit nëpërmjet menaxhimit të qëndrueshëm të burimeve natyrore dhe përfshirjes së komunitetit, Bashkia Mat, në bashkëpunim me Ministrinë e Mjedisit, Agjencia Kombetare te Zonave te Mbrojtura (AKZM), Qendrën Rajonale të Mjedisit (REC) Shqipëri, Projektim “Natyra 2000” dhe Fondacionin CNVP (Bashkojmë Vlerat e Natyrës me Njerezit) si dhe partnerët vendorë të zonës si organizata Miqësia Ulëz pjesë të Rrjetit për Mbrojtjen e Natyrës, organizuan ditën e djeshme aktivitete mjedisore, kulturore dhe artistike, në territorin e Njesisë Administrative Ulëz, duke kujtuar kështu dhe Ditën e Shën Markut që përkon me datën 25 prill.

Laguna e Karavastasë, një ditë në “mbretërinë e shpendëve”

Për herë të parë, Shqipëria ka nisur inventarizimin e plotë të shpendëve ujore, me një grup pune të përbërë nga ekspertë mjedisorë shqiptarë dhe të huaj. Pas Kune Vain të Lezhës, në Parkun Kombëtar të Divjakës 25 ekspertë kanë punuar për regjistrimin e gjithë e shpendëve ujore dimërore. “Ky projekt është në lidhje me gjithë censusin që bëhet në Europë, dhe në shtete të tjera bëhet numërimi paralelisht me ne. Arsyeja është teknika që përdoret, pasi shpendët janë në lëvizje marzhi i gabimit do jetë i vogël”, shprehet drejtori i parkut kombëtar të Divjakës, Ardian Koçi.

Ndryshoni të ardhmen, por mos prekni natyrën

Agjencia Kombëtare për Zonat e Mbrojtura (AKZM), projekti NaturAL i financuar nga Bashkimi Evropian, dhe Agjencia Italiane për Bashkëpunim dhe Zhvillim (AICS) marrin pjesë në Panairin Mesdhetar të Turizmit, të organizuar nga ministria e Ekonomisë dhe Turizmi në mjediset e EkspoCity në Tiranë, në datat 8-9 Prill, 2017. Panairi synon të promovojë turizmin në Shqipëri, që është edhe një nga prioritetet më të mëdha të qeverisë shqiptare, dhe mjedisi natyror do të jetë një nga atraksionet kryesore në fokusin e këtij panairi.

Nis (BioNNA), Baza e të Dhënave Kombëtare të Biodiversitetit për Shqipërinë

Të dhënat kombëtare për biodiversitetin janë tashmë të vlefshme përmes faqes së internetit “Rrjeti Kombëtar i Biodiversitetit të Shqipërisë” (BioNNA). Ky është një hap i rëndësishëm drejt përgatitjes së Shqipërisë për Natura 2000, duke siguruar që të dhënat e biodiversitetit të jenë të mbledhura sipas protokolleve standarde, të ruajtura ndër vite dhe në dispozicion të komunitetit shkencor, vendimmarrësve dhe planifikuesve, eko-turistëve dhe publikut të gjerë.

Nis inventarizimi i shpendëve ujorë

Shqipëria do të nisë inventarizimin e shpendëve ujorë. Ky proces do të përfshijë punonjësit e Agjencisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura në qendër dhe qarqe. Kjo do të realizohet falë projektit NATURA 2000 i cili është duke punuar për të zhvilluar dhe zbatuar një program gjithë përfshirës për ngritjen e kapaciteteve për stafin e zonave të mbrojtura. Si pjesë e programit për ngritjen e kapaciteteve për aspektet që lidhen me monitorimin e biodiversitetit, projekti NATURA 2000 do të mbështesë AKZM dhe strukturat e saj rajonale që të marrin pjesë në nismën e rëndësishme të Regjistrimit Ndërkombëtar të Shpendëve Ujore.

Nismë qytetare për pastrimin e Lumit Shkumbin

Një nismë interesante nga Natura 2000, IUCN, ADZM, PPNEA, do të organizohet më 11 Mars në qytetin e Elbasanit për pastrimin e lumit Shkumbin nga inertet dhe hedhjet e mbeturinave plastike. Aktiviteteti do të jetë me pjesëmarrje të qytetarëve dhe nga institucionet publike. Po kështu edhe stafi drejtues dhe administrata e AdZM në këtë qytet, do të jetë protagoniste në organizimin dhe zhvillimin e nismës për një lum më të pastër. Shkumbini është një lum që bëhet tepër i rrëmbyeshëm në periudha shirash dhe përmbyt toka bujqësore dhe banesa pranë tij.