ndotjaplastike

Balenës së ngordhur i gjejnë 80 qese plastike në stomak

Një balenë ka ringritur sërish alarmin e ndotjes në botë, pasi me ngordhjen e saj është zbuluar se shkaku kryesor i përkeqësimit të shëndetit ishte gëlltitja e më shumë se 80 çantave plastike në ujërat jashtë brigjeve të Tajlandës.

Detet e Azisë, koshat e mbetjeve plastike të planetit

Në Vietnam qeset plastike kanë mbuluar gjithë ekosistemin e kënetave detare, në Tajlandë një balenë ngordhi pasi gëlltiti një numër të konsiderueshëm mbetjesh plastike dhe kur përmendim ishujt indonezianë, ata nuk kanë më asgjë të përbashkët me parajsat aziatike.

Dita ndërkombëtare e Mjedisit, tema e vitit: Lufta kundër plastikës

Në Ditën botërore të Mjedisit, caktuar nga OKB-ja për të promovuar ndërgjegjësimin dhe veprimin në mbrojtje të mjedisit që na rrethon, ai që ngrihet si shqetësimi më i madh është fare i qartë: Si të ndihmohet lufta kundër plastikës së kthyer në njërin prej kërcënimeve kryesore ndaj ekosistemit në ditët tona.

Rreziku i plastikës sa vjen edhe më i madh.

Anë e mbanë botës, plastika është shndërruar në një thikë me dy presa. Më shumë se 90% e zogjve dhe peshqve supozohet të konsumojnë plastikë duke na e përcjellë ne si konsumatorë të tretë këtë nder.

Shqipëria e ndotur, mbi 5 tonë qese për çdo milje katror në bregdet

Nga mbetjet plastike, të cilat më pas përfundojnë në det, nuk vuan vetëm Shqipëria. Kjo ndodh në të gjithë botën, ku miliona tonë plastikë përfundojnë në det e oqeane çdo vit. Fillimisht ato hidhen në tokë ose lumenj, me apo pa dashje, dhe prej aty përfundojnë më pas në det, nga Arktiku deri në Antarktikë.

Starbucks planifikon të ndalojë në të gjitha dyqanet përdorimin e pipëzave plastike deri në 2020.

Gjigandi i dyqaneve të kafesë do të heqë nga përdorimi pipëzat njëpërdorimshe në më shumë se 28 000 dyqanet e tij, duke eliminuar deri në 1 miliardë pipëza në vit. Konsumatorëve do iu jepen kapakë plastikë që janë të dizenjuar për tu përdorur pa pipëza ose me një pipëz jo plastike. Përdorja e kapakëve plastikë është kritikuar nga disa konsumatorë. Vendimi është shtyrë edhe nga disa kërkesa nga konsumatorët dhe parnerët e Starbucks, tha Colleen Chapman, zëvëndës president i Starbucks për impaktin social. “Të mos përdorim një pipëz është gjëja më e mirë që mund të bëjmë për mjedisin.”