Nivica

Aktivistët shqiptarë luftojnë për të mbrojtur kanionin nga hidrocentrali

Aktivistët mjedisorë deklaruan se do të vijojnë të protestojnë kundër planeve për ndërtimin e hidrocentraleve në kanionin e Nivicës në jug të Shqipërisë. Aktivistët mjedisorë thonë se do të organizojnë protesta të reja kundër një vendimi të qeverisë për të lejuar ndërtimin e hidrocentraleve në një nga lumenjtë e fundit të “egër” të Europës. Ministritë e ndryshme përfshirë Ministrinë e Kulturës, kanë dhënë miratimin për ndërtimin e hidrocentralit Driza 1 në kanionin e Nivicës në jug të Shqipërisë pavarësisht shqetësimeve për pasoja të mundshme për trashëgiminë arkeologjike dhe natyrore.

Aktivistët shqiptarë luftojnë për të mbrojtur kanionin nga hidrocentrali

Aktivistët mjedisorë deklaruan se do të vijojnë të protestojnë kundër planeve për ndërtimin e hidrocentraleve në kanionin e Nivicës në jug të Shqipërisë. Aktivistët mjedisorë thonë se do të organizojnë protesta të reja kundër një vendimi të qeverisë për të lejuar ndërtimin e hidrocentraleve në një nga lumenjtë e fundit të “egër” të Europës. Ministritë e ndryshme përfshirë Ministrinë e Kulturës, kanë dhënë miratimin për ndërtimin e hidrocentralit Driza 1 në kanionin e Nivicës në jug të Shqipërisë pavarësisht shqetësimeve për pasoja të mundshme për trashëgiminë arkeologjike dhe natyrore.

Gjykata thyen rezistencën e bashkisë Tepelenë kundër HEC-it në Nivicë

Bashkia e Tepelenës refuzoi për më shumë se një vit që t’i kalonte në pronësi një sipërfaqe me pyje dhe kullota kompanisë “Kendervica energy”, e cila ka një licensë për ndërtim hidrocentrali në zonën e Nivicës, në vendin e quajtur Përroi i Ademit. Bashkia thotë se hidrocentrali, i pagëzuar “Driza 1” prek Kanionet e Nivicës që janë monument natyror, cënon potencialin turistik të zonës dhe se projekti nuk është konsultuar me banorët.

Nivica, së shpejti me një qendër informimi në mbështetje të turizmit rural

Projekti për një model të ri të turizmit të qëndrueshëm në zonat rurale, po bëhet realitet edhe në zonën e Nivicës. Pikërisht në Nivicë, ka nisur puna për ngritjen e një qendre atraktive, ku do të ketë ambiente pritjeje dhe informimi për vizitorët që duan të njihen me natyrën dhe historinë e kësaj zone. Ajo do të shërbej si bërthamë e terheqjes turistike për Nivicën. Tani po krijohen edhe mjediset e muzeut të zonës dhe së shpejti rehabilitimi i ndërtesave ekzistuese aty pranë. Në projekt përfshihet edhe rikonstruksioni i tyrbes që njihet si Tyrbja e Dukës, e cila së shpejti do të bëhet e vizitueshme.

Turizëm, jo vetëm në det

Jo vetëm det, rërë e diell, por një turizëm ku të gërshetohet plazhi me traditën, kulturën e kulinarinë e vendit që viziton. Ky koncept modern, sipas drejtuesit të Agjencisë Kombëtare të Bregdetit, ka nisur me kanionet e Nivicës. “Ne zgjodhëm kanionet e Nivicës si një zonë totalisht e panjohur, e paprekur, e cila është një ilustrim shumë i mirë i këtij koncepti që ne po krijojmë, pra po krijojmë për herë të parë në Shqipëri, një model të tille të shtrirjes së turizmit nga zona bregdetare në zonat malore”, thotë Tare.